Termen cautat
Reteta

Dieta pentru colica biliara


Autor: george

 

Colica biliara cunoscuta si sub denumirea de afectiune a vezicii biliare, este caracterizata de durere in zona superioara dreapta a abdomenului , asociate in general calculilor biliari sau a unor inflamatii la acest nivel. Cu toate ca este descris ca un tip de colica durerile incep de cele mai multe ori sa se manifeste in mod subit, avand o durata de 30 de minute pana la cateva ore. La unii pacienti durerea poate radia spre spate sau umerul drept. Alte simptome includ stari de voma si varsaturi, diaree si febra.

Urmati o dieta cu un continut scazut de colesterol si grasimi

 

 


Colica biliara se manifesta ca urmare fie a formarii calculilor biliari, fie ca urmare a unei inflamatii aparute la nivelul vezicii biliare, avand drept consecinta blocarea bilei – lichid secretat de ficat pentru a metaboliza grasimile din organism – din locul de stocare in organism. Pentru a ameliora aceasta conditie medicala este necesar sa reduceti consumul de grasimi la nu mai mult de 30 de g pe zi.

Consumati alimente bogate in fibre

 

 


Alimentatia bogata in carbohidrati complecsi joaca un rol important in usurarea procesului de digestie, fiind in acelasi timp eficiente si pentru prevenirea inflamatiilor si calculilor biliari. Astfel, alimentatia dumneavoastra trebuie sa constea in fibre insolubile, cereale si paste, alaturi de orez brun. Totodata, introduceti in alimentatia dumneavoastra fibre solubile in apa regasite in fructe si legume.

Evitati zaharurile simple si carbohidratii rafinati

 

 


Consumarea unei cantitati mari de zaharuri simple si carbohidrati rafinati, regasiti de cele mai multe ori in mancarurile procesate sau coapte poate duce adeasea la aparitia colicii biliare. Inlocuiti produsele de acest tip cu alimente precum serbet si iaurt cu putine grasimi. Deasemenea evitati inghetata si mancarurile pe a caror eticheta apare cuvantul „imbogatit”.

Consumati proteine slabe

 

 


Proteinele sunt o parte importanta a dietei fiecarei persoane, cu precadere in cazul celor care sufera de colici biliare. Astfel este indicat sa optati pentru carne de peste, pasare, carne macra de porc si carne rosie in detrimentul produselor cu o cantitate mare de grasimi si sare, precum salam, sunca sau bacon.

 

 

Consumati o cantitate mare de lichide

 

 


Apa reprezinta cea mai eficienta sursa de curatare a organismului, astfel incat procesul de eliminare a toxinelor sa functioneze in parametrii optimi. In acest sens este necesar sa consumati 6-8 pahare de apa pe zi pentru a tine sub control excesul de colesterol.

 

Imagini

Comentarii

Totul fiert, bila este putina si nu poate alcaliniza aciditatea fructelor si legumelor crude, iaurt , bors, lapte batut, smantana , etc NU