Termenul cautat

Tulburari de alimentatie la copii


Autor: george

Multi dintre copii, cu precadere la varsta adolescentei, devin preocupati de felul in care arata, fiind tot mai constienti de corpul lor. Acest lucru, chiar daca incepe sa se manifeste inca din copilarie, tinde sa se intensifice, odata cu instaurarea perioadei de pubertate, fiind insotit adesea de schimbari la nivel psihologic.

Din pacate pentru unii copii sau adolescenti, aceasta grija in ceea ce priveste felul in care arata se poate transforma intr-o obsesie care cel mai probabil va evolua spre o tulburare de alimentatie, asa cum sunt bulimia nervosa sau anorexia nervosa. Aceste conditii medicale pot duce la fluctuatii dramatice ale greutatii corporale, lezand in acelasi timp functiile vitale ale organismului.

Ce sunt tulburarile de alimentatie?

In general, tulburarile de alimentatie sunt cauzate de ganduri prea critice la adresa propriei persoane, precum si sentimente negative in ceea ce priveste mancarea si alimentatia. Conform studiilor statistice, tulburarile de alimentatie detin o incidenta mai mare in randul fetelor, insa baietii pot fi la randul lor afectati.
Persoanele care sufera de anorexie sunt caracterizate de o teama profunda de a nu lua in greutate, precum si de o viziune distorsionata asupra dimensiunilor si formei corpului. In consecinta aceste persoane iau masuri disperate pentru a mentine greutatea corpului sub control. Astfel, in vreme ce unele persoane incearca sa obtina acest lucru prin diete stricte, post sau exercitii intense, altele abia daca mananca ceva.

Bulimia este caracterizata de consumul unei cantiati extrem de mari de mancare, urmate de varsaturi, prin autoinducerea starii de voma sau administrarea de laxative. Spre deosebire de persoanele care sufera de anorexie, cele bulimice, desi sunt caracterizate de fluctuatii ale greutatii corporale nu dau jos un numar critic de kilograme. Chiar si in aceste conditii, ambele categii de pacienti vor face eforturi disperate pentru a elimina caloriile consumate la o masa.

Cu toate ca anorexia si bulimia au cateva trasaturi comune persoanele anorexice sunt de cele mai multe ori extrem de slabe, spre deosebire de cele bulimice care au o greutate normala sau sunt chiar supraponderale. Conform medicilor specialisti mancatul compulsiv, fobia de alimente si tulburari ale imaginii asupra corpului detin o indicenta tot mai mare in randul adolescentilor.

Cauzele tulburarilor de alimentatie

Cauzele tulburarilor de alimentatie nu sunt cunoscute, pana la ora actuala, in totalitate. Cu toate acestea medicii specialisti sustin ca in dezvoltarea acestor conditii medicale pot fi implicati factori psihologici, genetici, sociali si familiali.

In cazul copiilor diagnosticati cu tulburari de alimentatie exista o diferenta extrem de mare intre felul in care acestia isi percep propriul corp si felul in care arata in realitate. Astfel, persoanele diagnosticate cu bulimie si anorexie manifesta o teama intensa de a nu se ingrasa sau de a nu deveni supraponderale, si de cele mai multe ori se percep mai grase decat sunt. Mai mult decat atat, medicii specialisti sustin ca in general aceste persoane prezinta si alte conditii medicale grave, asa cum sunt tulburarile de anxietate sau tulburarile obsesiv-compulsive.

Unii medici de specialitate sustin ca mass-media are o contributie majora la cresterea indicentei tulburarilor de alimentatie in randul adolecentilor prin promovarea unor persoane publice extrem de slabe. Astfel, de cele mai multe ori fetele isi insusesc mai mult sau mai putin direct faptul ca idealul de frumusete este o silueta mai mult decat supla. Studiile statistice realizate recent au relevat ca aproximativ 42% dintre fetele aflate in clasele 1-3 vor sa fie mai slabe, in vreme ce 81% dintre fetele cu varsta de 10 ani se tem ca sunt prea grase.

Efectele tulburarilor de alimentatie

In vreme ce tulburile de alimentatie se pot manifesta ca urmare a unor cauze de natura psihologica si comportamentala, efectele acestor conditii medicale pot fi devastatoare asupra organismului. Asfel anorexia si bulimia pot duce la deshidratare, afectiuni cardiace si renale, iar in cazuri extreme chiar la forme severe de malnutritie si chiar decesul pacientului.

Efectele anorexiei asupra organismului sunt urmatoarele:

 • scaderea tensiunii arteriale, a pulsului si a miscarilor respiratorii;
 • caderea parului si ruperea unghiilor;
 • amenoree (absenta ciclului menstrual);
 • aparitia unui strat subtire de par, denumit laguno;
 • stare de ameteala si incapacitatea de concentrare;
 • anemie;
 • umflarea incheieturilor;
 • oase fragile.

Efectele bulimiei asupra organismului sunt urmatoarele:

 • durere constanta de stomac;
 • degradarea dintilor, ca urmare a aciditatii stomacale;
 • amenoree (disparitia ciclului menstrual);
 • carente de potasiu, acest lucru crescand riscul de dezvoltare a bolilor cardiace sau chiar a decesului pacientului.

Semne ale tulburarilor de alimentatie

Depistarea tulburarilor de alimentatie se poate dovedi extrem de dificila pentru fiecare parinte. In acest sens, nu toate fetele ajunse la varsta adolescentei, care isi fac probleme cu privire la felul in care arata sau vorbesc despre diete se confrunta cu tulburari de alimentatie. Astfel, copiii care se confrunta cu aceste conditii medicale prezinta multe semne de anomalie atat la nivel fizic, dar si psihic.

Semnele anorexiei sunt:

 • scadere extrem de mare in greutate, fizicul devenind fragil;
 • obsesie in ceea ce priveste mancarea, alimentatia si controlul asupra greutatii;
 • controlul greutatii corporale in mod repetat;
 • portionarea extrem de atenta a mancarii pe care o consuma;
 • consumarea numai a anumitor alimente, evitand produsele lactate, carnea sau graul;
 • urmarea unui program de exercitii fizice intense;
 • copilul se plange ca este gras;
 • refuzul de a participa la evenimente sociale, cu precadere daca implica mancare;
 • depresie, latergie si senzatie continua de frig

Semnele bulimiei sunt:

 • frica extrema de a nu lua in greutate;
 • nefericire constanta si intensa cu privire la greutate, dimensiunea si forma corpului;
 • inventarea unor scuze pentru a merge la toaleta imediat dupa masa;
 • preferinta pentru diete si alimente cu putine grasimi (cu exceptia episoadelor de mancat compulsiv);
 • achizitionarea in mod regulat a laxativelor, diureticelor sau a solutiilor pentru clisma;
 • urmarea unui program intens de exercitii fizice;
 • refuzul de a participa la evenimente sociale, cu precadere daca implica mancare.

In cazul in care suspectati faptul ca un membru al familiei, cu precadere daca acesta este copil, se confrunta cu tulburari de alimentatie, este important sa interveniti in cel mai scurt timp, astfel incat acesta sa fie diagnosticat si tratat. Cu toate acestea copiii care se confrunta cu tulburari de alimentatie reactioneaza de cele mai multe ori intr-un mod defensiv si chiar agresiv in momentul in care sunt confruntati pentru prima oara cu acest fapt. Multi dintre pacienti intampina dificultati chiar si in ceea ce priveste recunoasterea fata de propria persoana ca se confrunta cu aceasta conditie medicala. Important este ca parintii sa intervina cu mult tact si fermitate astfel incat tulburarile de alimentatie sa fie tratate in cel mai scurt timp.

Metode de tratament pentru tulburarile de alimentatie
Tratamentul pentru tulburarile de alimentatie se bazeaza in general pe stabilirea unui nou mod de percepere a mancarii, precum si a propriei persoane. Acest lucru poate necesita supraveghere medicala, consiliere nutritionala si chiar sedinte de terapie. In cazul copiilor cu forme severe de malnutritie se impune internarea intr-un spital, astfel incat acesta sa poata fi tinut in permanenta sub supraveghere medicala.

Prevenirea tulburarilor de alimentatie
Parintii joaca un rol foarte important in ceea ce priveste stabilirea obiceiurilor alimentare ale copiilor. In plus, medicii specialisti sustin ca modul in care dumneavoastra va percepeti si va acceptati corpul influenteaza in mod decisiv dezvoltarea copiilor dumneavoastra. In consecinta este bine ca alimentele pe care le serviti la masa sa fie proaspete si sanatoase,oferind in acelasi timp substantele nutritive necesare dezvoltarii organismului. De asemenea, este recomandat sa vorbiti deschis despre obezitate sau dimpotriva despre riscurile implicate de subponderalitate.

Imagine: 
Tulburari de alimentatie la copii