Termenul cautat

Mancatul compulsiv la copii


Autor: george

 

Pe masura ce copiii cresc, cu precadere atunci cand ajung la varsta adolescentei, pofta de mancare tinde la randul ei sa se intensifice. Astfel, parintii vor observa ca in curand copiii lor incep sa manance acum un pumn de prajituri, acum o punga de chipsuri, pentru ca la scurt timp sa termine resturile de mancare de la cina de seara trecuta. Avand in vedere ca in aceasta perioada organismul copiilor se afla in plin proces de crestere, multi dintre parinti nu vor gasi nimic neobisnuit in aceasta privinta...si de multe ori nici nu este cazul.

Exista situatii in care mancatul din abundenta nu este ceea ce pare a fi, cu precadere daca este insotit de sentimente de vina sau tendinta de a ascunde acest lucru. Astfel, in situatii de acest gen exista riscul de aparitie a mancatului compulsiv, tulburare de alimentatie cu o incidenta tot mai mare.

Ce este mancatul compulsiv?

 

 

 

Cu totii gasim un anumit grad de confort in mancare, motiv pentru care aceasta este inclusa in evenimente importante din viata noastra, asa cum sunt aniversarile, nuntile, botezurile, etc. Persoanele care se sufera de manct compulsiv au pierdut orice urma de control asupra cantitatii de mancre consumate.

Pentru persoanele diagnosticate cu aceasta conditie medicala, mancare ofera in prima faza sentimente de calm si confort, insa pe masura ce mancatul compulsiv evolueaza poate fi insotit de puternice sentimente de vina si suferinta. Astfel, mancatul compulsiv este caracterizat de consumarea unei cantitati mari de mancare intr-un interval de timp foarte scurt, moment in care pacientul are senzatia de pierdere a controlului. Acest comportament se poate transforma intr-o caracteristica a alimentatiei, care va alterna cu momentele de dieta.

Mancatul compulsiv detine o incidenta mai mare in randul persoanelor obeze, insa poate afecta si persoanele cu o greuatate sanatoasa. Cu toate acestea, medicii specialisti detin inca putine informatii despre felul in care aceasta conditie medicala afecteaza copiii si adolescentii. Acest lucru se datoreaza in parte faptului ca mancatul compulsiv a fost recunoscut recent ca tulburare de alimentatie si in parte faptului ca multe persoane prefera sa nu se adreseze medicului specialist. In plus, daca alte conditii medicale din aceasta categorie (anorexie si bulimie) afecteaza cu precadere persoanele de sex femeiesc, majoritatea pacientilor diagnosticati cu mancat obsesiv sunt persoane de sex barbatesc. O mare parte dintre acestia au declarat ca aceasta conditie medicala a debutat in copilarie sau adolescenta.

Semne si simpotme ale mancatului obsesiv

 

 

 

 

In cazul copiilor si adolescetilor diagnosticarea mancatului compulsiv este ingreunata de perioadele de crestere specifice acestor varste. Ca urmare a procesului de dezvoltare necesarul zilnic de calorii creste, fapt ce duce la intensificarea poftei de mancare. Chiar si in aceste conditii exista cateva semne si simptome specifice mancatului compulsiv.

Unul dintre primele semne, ce pot fi identificate de parinti, este lipsa unei cantitati mari de mancare, fiind greu de imaginat ca un singur copil poate mancat atat de mult. Alte semne specifice mancatului compulsiv sunt urmatoarele:

 

 

 

 

   

 1. Copilul consuma cantitati mari de mancare intr-un interval scurt de timp;
 2.  

 3. Copilul are tendinta ca raspuns la factorii de stres, precum conflicte familiale, respingere la nivelul grupului de prieteni, scaderea performantelor scolare;
 4.  

 5. Copilul pare jenat sau dezgustat de cantitatea de mancare consumata.
 6.  

 7. Recipinete cu mancare ascunse in dormitorul copilului;
 8.  

 9. Program alimentar haotic, caracterizat de nerespectarea orelor de masa, consumul unei cantitati mari de hrana rece, sau mancatul la intervale orare neobisnuite, de cele mai multe ori noaptea foarte tarziu.
 10.  

 

 

 

 

 

Persoanele care sufera de mancat compulsiv se pot confrunta cu sentimente specifice multor tulburari de alimentatie, precum depresie, anxietate, vina sau rusine. In plus, acestia vor evita mediul scolar, profesional sau socializarea cu semenii, ca urmare a sentimentului de rusine in ceea ce priveste aceasta conditie medicala si cresterea in greutate.

Cauzele mancatului compulsiv

 

 

 

 

 

Pana la momentul actual specialistii nu au reusit de identifice cauzele care declanseaza mancatul compulsiv. Cercetatorii americani de la Institutul National de Sanatate au relevat faptul ca aproximativ 50% dintre pacienti s-au confruntat anterior cu episoade de depresie. Cu toate acestea ramane incert daca mancatul compulsiv declanseaza aceste episoade de depresie, sau daca persoanele depresive sunt predispuse la mamcat compulsiv.

Multe persoane care sufera de mancat compulsiv sustin ca aceasta conditie medicala este declansata de stres, furie, tristete, plictiseala sau anxietate. Astfel, daca o persoana se simte mai bine in momentul in care mananca, aceasta conditie medicala este asociata cu sentimente de suferinta.

Diferenta dintre mancatul compulsiv si alte tulburari de alimentatie

 

 

 

 

Persoanele care se confrunta cu bulimia nervosa, consuma la randul lor cantitati mari de mancare, insa dupa aceea aleg sa vomite sau folosesc laxative pentru a evita cresterea in greutate. Deasemenea aceste persoane pot posti sau pot face exercitii fizice intense dupa fiecare epiod de mancat compulsiv. La fel ca si persoanele care sufera de mancat compulsiv, persoanele care se confrunta cu bulimie consuma in mod frecvent cantitati excesive de mancare, acest lucru fiind urmat de sentimente de vina si rusine. Cu toate acestea, spre deosebire de persoanele bulimice, cele diagnosticate cu mancat compulsiv nu elimina aceasta hrana si prin urmare sunt de cele mai multe ori supraponderale.

Anorexia nervosa implica la randul sau sentimente de vina in ceea ce priveste mancatul. Spre deosebire de persoanele care sufera de mancat compulsiv, cele anorexice se infometeaza in mod frecvent, crescand riscul de aparitie a unor conditii medicale ce pun in pericol viata pacientului. Deasemenea persoane care fac exercitii fizice intense pentru a scadea in greutate, se confrunta cu o conditie medicala ce poarta denumirea de anorexie atletica.

Diagnosticul mancatului compulsiv

 

 

 

 

Pentru a diagnostica mancatul compulsiv medicii specialisti foloses urmatoarele semne:
- consumarea unei cantitati de mancare intr-un timp scurt mai mare decat in mod normal;
- lipsa controlului in ceea ce priveste mancatul;
- sentimente de stres si angoasa in ceea ce priveste obiceiurile alimentare ale propriei persoane;
- manifestarea episoadelor de mancat compulsiv de cel putin 2 ori pe saptamana timp de minim 6 luni;
- episoadele de mancat compulsiv nu sunt urmate de varsaturi, administrare de laxative sau exercitii fizice intense;
- episoadele de mancat compulsiv sunt asociate cu:
- mancat mai repede decat in mod normal;
- mancat pana in momentul in care pacientul atinge o stare de confort;
- mancat atunci cand pacientului nu ii este foame;
- mancat pe ascuns sau cand pacientul este singur;
- mancatul este urmat de sentimente de dezgust, depresie sau vina.

Tratament pentru mancat compulsiv

 

 

 

 

Un copil va fi diagnosticat cu mancat compulsiv numai dupa ce medicul va evalua istoricul medical al pacientului si al familiei, obiceiurile alimente si starea emotionala a pacientului. In plus, medicul specialist va efectua unui examen fizic amanuntit si va dispune realizarea unor teste de laborator in vederea analizarii complicatiilor asociate obezitatii. Deasemenea este extrem de important ca pacientul sa primeasca tratament psihologic astfel incat comportamentul de acest gen sa poata fi corectat.

In prezent exista numroase forme de terapie pentru tratarea mancatului compulsiv. De exemplu terapia de familie si terapia cognitiv comportamentala ofera tehnicile necesare pentru monitorizarea si modificarea obceiurilor alimentare ale copilului si felul in care acesta raspunde la stres. Terapia de familie implica toti membrii unei familii in procesul de recuperare al copilului diagnosticat cu mancat compulsiv. Terapia cognitiv-comportamentala combina tehnicile necesare combaterii pornirilor autodistructive cu modificarea comportamentului acestuia.

Efectele tratamentului pentru mancat compulsiv nu vor fi resimtite imediat, acesta avand o durata de cel putin cateva luni. In plus, desi in cazul multor pacienti dietele si programele pentru slabit se pot dovedi eficiente in cazul pacientilor care se confrunta cu mancat compulsiv, in cazul copiilor si adolescentilor trebuie consultat medicul specialist inainte de a lua o astfel de decizie.

Riscuri si complicatii ale mancatului compulsiv

 

 

 

 

De cele mai multe ori copiii si adolescentii care se confrunta cu mancat compulsiv devin obeze, fapt care la randul sau creste riscul de aparitie a diabetului, hipertensiunii arteriale, cresterea valorilor colesterolului, afectiuni ale bilei, inimii, anumite tipuri de cancer, depresie si stari de anxietate.

 

 

Imagine: 
Mancatul compulsiv la copii