Termen cautat
Categorie

Saptamana 27 de sarcina


Din aceasta saptamana pana in saptamana 36, acumularea de kilograme poate fi mai rapida ca pana in aceasta perioada, fapt care ar putea deveni ingrijorator pentru mamici. Este, insa, important de retinut faptul ca aceasta greutate acumulata pe perioada sarcinii este necesara pentru copil si nu este daunatoare pentru mama.

Sfaturi si simptome specifice pentru saptamana 27 de sarcina

 • Sanii isi pot mari volumul chiar de patru ori, fiind resimtita o tensiune la nivelul acestora sau anumite stari de disconfort.
 • Volumul de sange din organism a crescut pana in acest moment cu 30-50%, astfel, partial, kilogramele acumulate in plus sunt reprezentate de lichide. Un numar mare de kilograme este datorat placentei si prezentei copilului, iar restul va fi compus din depozitele de gasime care s-au acumulat pe perioada sarcinii, reprezentand o rezerva esentiala de energie pentru cand va veni momentul alaptarii.
 • Pe perioada sarcinii nu este nicidecum momentul ca mama sa tina vreun regim chiar daca aceasta este supraponderala, avand in vedere faptul ca reducerea numarului de calorii din organism poate fi daunatoare pentru copil. Tot ce trebuie retinut este ca regimul alimentar trebuie sa fie unul echilibrat.
 • Uterul are acum 26-28 de cm, fiind considerata dimensiunea de la muntele lui Venus, fiind situat cu 6 cm deasupra ombilicului si continuand sa creasca pana in momentul nasterii.
 • Pe masura ce uterul avanseaza in dimensiuni, se va exercita o presiune asupra cutiei toracelui, lucru care va constitui o piedica in calea functionarii corespunzatoare a plamanilor. Astfel, va exista senzatia lipsei de aer, insa acest lucru este perfect normal si nu trebuie sa devina ingrijorator. Respiratia poate fi imbunatatita in saptamana 27 de sarcina prin utilizarea unei perne care va ridca toracele si prin pozitia pe o parte in timpul somnului.
 • Este recomandat ca miscarile fatului sa fie numarate de catre mama zilnic. Acestea ar trebui sa fie de aproximativ 10 pe ora sau chiar mai multe. In cazul in care nu se intampla astfel, mai trebuie numarat miscarile pe durata inca a unei ore si daca nici acum nu vor insuma 10 este recomandat consultul de urgenta la medicul ginecolog.
 • Avand in vedere faptul ca este prezent riscul nasterii premature, mama trebuie sa fie informata pentru a se putea prezenta de urgenta la medic in caz ca este nevoie, daca sunt semnalate semne ale unei posibile nasteri inainte de termen si anume: scurgeri bruste vaginale de apa, sangerari la nivelul vaginului, dureri in regiunea pelviana de o intensitate mare, contractii cu durata peste o ora, dureri surde in partea de jos a spetelui, dureri prelungite in zona abdominala sau in timpul urinarii.
 • In saptamana 27 de sarcina mai sunt posibile dureri la nivelul ligamentelor rotunde, urinari frecvente, constipatie, dureri de spate sau crampe la nivelul membrelor inferioare, varice, hemoriozi, prurit la nivelul pielii de pe abdomen (produse din cauza intinderii tegumentului; trebuie evitata scarpinarea, fiind recomandat un masaj delicat cu ulei de masline).
 • Sunt, de asemenea, prezente contractiile Braxton-Hicks, la nivelul muschiului uterin, astfel de contractii fiziologice ale miometrului pregatind uterul pentru nastere. Acestea vor fi lipsite de durere si nesistematizate.

Caracteristicile copilului in saptamana 27 de sarcina

 • Fiind in continua crestere, acum copilul va avea o lungime de 24 de cm de la cap pana la sacru, cantarind aproximativ 900 de grame.
 • Aspectul este tot mai similar aceluia al unui nou-nascut, chiar daca pielea este inca oarecum zbarcita.
 • Unele functii primitive ale organismului pot fi acum controlate de catre creierul copilului, totodata, exista semne ale capacitatii de reglare a temperaturii interne corporale.
 • In cazul in care copilul ar fi nascut in saptamana 27 de sarcina, acesta ar avea sanse de supravietuire de 85%, chiar daca ficatul, plamanii si sistemul imunitar nu s-au dezvoltat in totalitate.
 • Pleoapele sunt acum deschise, iar copilul clipeste si poate privi in jurul sau chiar daca se afla in interiorul uterului. Pana in acest moment s-a format si retina, iar cel mic poate sa deosebeasca intunericul de lumina.
 • Auzul celui mic este intr-o continua dezvoltare, acesta fiind capabil sa recunoasca vocea mamei sale si pe cea a tatalui. Sunetele vor fi, totusi, mai estompate din cauza faptului ca urechile copilului sunt inca acoperite cu vernix, stratul subtire de ceara care are rol protectiv pentru piele.
 • Copilul se poate apara de infectii prin anticorpii transferati cu ajutorul placentei.
 • Sistemul imunitare al celui mic va creste pana la un nivel optim daca acesta va fi alaptat de catre mama sa.

Comentarii

Buna ziua , de luni intram in saptamana 28 , iar de vreo 3 zile simt o durere in abdomen . Mai exact deasupra buricului, sunt niste dureri care apar la intervale de 10-20 de minute si dureaza cateva secunde.... Tin sa precizez ca sarcina e joasa .. Multumesc! Astept un raspuns ! 

Buna ziua , de luni intram in saptamana 28 , iar de vreo 3 zile simt o durere in abdomen . Mai exact deasupra buricului, sunt niste dureri care apar la intervale de 10-20 de minute si dureaza cateva secunde.... Tin sa precizez ca sarcina e joasa .. Multumesc! Astept un raspuns !