Termen cautat
Categorie

Saptamana 21 de sarcina


In saptamana 21 de sarcina, uterul este pozitionat la aproximativ 1cm deasupra ombilicului. In ceea ce priveste cresterea in greutate a femeii gravide, este vorba de circa 4-7 kilograme.

Sfaturi si simptome specifice pentru saptamana 21 de sarcina

 • Loviturile sau rotirile copilului in burta sunt perfect normale in aceasta perioada, asadar mamicile nu trebuie sa se alarmeze. Fatul are acum spatiu destul pentru a se misca.
 • In zona membrelor inferioare vor fi resimtite crampe si dureri care pot sa aiba intensitate din ce in ce mai mare. In vederea reducerii acestor simptome, este recomandata utilizarea unor perne special concepute pentru femeile gravide. De asemenea, pot fi folosite si perne normale pe care ar trebui sa se sprijine picioarele, de cate ori este posibil, pentru o odihna adecvata.
 • In timpul zilei, pe intreaga perioada a sarcinii, pentru a evita edemul sau senzatiile de disconfort din zona membrelor inferioare, este recomandata utilizarea curerelor de suport maternal. Acestea vor diminua umflaturile cauzate de sarcina si de venele varicoase. Simptomele provin de la cresterea in greutate a femeii, fapt care va avea drept rezultat cresterea presiunii care se exercita asupra membrelor inferioare, in timpul cand se sta in picioare.
 • Retentia de lichid este normala, iar, in cazul unei sarcini multiple, aceasta va fi si mai accentuata.
 • Pe parcursul saptamanii 21 de sarcina poate fi observata uneori o modificare la nivelul pielii, modificare numita steluta vasculara. Aceasta reprezinta o multitudine de zone mici de piele care are culoare rosiatica, acestea putand fi iesite in relief si pot avea mici prelungiri. Astfel de formatiuni apar, de cele mai multe ori, in zona gatului, a fetei, a toracelui superior si a bratelor. Ele sunt cauzate de productia crescuta de estrogen de pe perioada sarcinii si vor disparea la scurt timp dupa nastere.
 • In aceasta perioada, vor aparea durerile lombare, varice, hemoroizi si vase sanguine de dimensiuni mici sparte. Acestea se datoreaza presiunii care este exercitata asupra venelor picioarelor. Edemele posibile vor disparea dupa nastere, insa modificarile descrise anterior au un caracter permenant.
 • Infectiile urinare sunt niste afectiuni comune, fiind din ce in ce mai frecvente, pe masura ce uterul creste. In timpul unei sarcini, infectiile urinare sunt intalnite foarte des, din cauza transformarilor care se produc la nivelul aparatului urinar. Vezica urinara suporta presiunea provenita de la uter care o apasa, iar golirea vezicii poate fi blocata, urina stagnand in interiorul acesteia pentru mai mult timp. Rezultatul nu va fi altceva decat o infectie simpla urinara, insa in cazul in care aceasta nu va fi tratata corespunzator, poate degenera in pielonefrita, afectiunea care desemneaza infectia de la nivelul rinichilor.

Caracteristicile copilului in saptamana 21 de sarcina

 • Acum lungimea copilului este de 22cm, iar greutatea sa este de aproximativ 350 de grame.
 • Copilul se misca in saptamana 21 de sarcina din ce in ce mai mult, fiind capabil sa isi miste atat mainile, cat si picioarele; el se va juca foarte mult cu cordonul ombilical.
 • In aceasta perioada se vor diferentia din ce in ce mai bine buzele, iar dintisorii vor avea aspectul unor mugurei sub linia gingiilor.
 • Ochii celui mic s-au dezvoltat, insa irisul (partea colorata de la nivelul ochilor) nu este inca pigmentat.
 • Parul de pe capul copilului, sprancenele si genele sale sunt din ce in ce mai vizibile.
 • In aceasta saptamana, se va maturiza si sistemul digestiv al copilului, crescand, iar intestinele sale se pot contracta si relaxa. In ceea ce priveste dezvoltarea sistemului digestiv, copilul va exersa foarte mult prin intermediul procesului de inghitire a lichidului amniotic. Intestinele copilului sunt suficient de dezvoltate pentru a putea permite absorbtia unei cantitati micute de zahar din lichidul amniotic pe care acesta il inghite. Zaharul va fi transportat catre intestine, prin sistemul digestiv. Restul de hrana va continua sa treaca de la mama la copil prin intermediul placentei.
 • Dezvoltarea pancreasului se va produce in etape, acesta fiind un organ esential pentru producerea hormonilor.
 • Daca, pana in acest moment, splina si ficatul erau organele raspunzatoare cu producerea de celule de sange (ficatul va continua sa intreprinda aceasta operatiune pana la nastere), maduva osoasa, fiind suficient de dezvoltata, va putea contribui la formarea unor noi celule de sange din saptamana 21 de sarcina.
 • Tot in aceasta perioada, va avea loc sintetizarea leucocitelor (globulele albe din sange) care au un rol de aparare a organismului de boli sau anumite infectii.
 • In cazul fetitelor, ovarele au in continutul lor aproximativ 6 milioane de ovule, iar acest numar va incepe sa scada, din aceste moment. La nastere, vor mai fi prezente doar circa un milion de ovule. Pe masura inaintarii in timp, numarul acestior ovule va fi intr-o continua diminuare.
 • In aceasta perioada, copilul va petrece foarte mult timp dormind (circa 16-20 de ore in fiecare zi) si noaptea, din pacate, el se poate trezi.
 • Sistemul imunitar al celui mic va incepe acum sa se dezvolte.