Termen cautat
Categorie

Saptamana 19 de sarcina


In cazul in care femeia se afla la prima sa sarcina, saptamana 19 poate reprezenta momentul in care miscarile fetale vor fi simtite pentru prima oara. Intensificarea miscarilor din burta se datoreaza faptului ca fatul va deveni din ce in ce mai activ, fapt cauzat de dezvoltarea tot mai intensa a muschilor sai.

Sfaturi si simptome specifice pentru saptamana 19 de sarcina

 • In aceasta perioada pot sa isi faca aparitia dureri la nivelul ligamentelor rotunde si senzatii dureroase care se vor ridica de la nivelul abdomenului, radiind in ambele zone ale soldului. Aceste senzatii de durere sunt considerate unele normale pentru perioada aceasta, avand drept cauza faptul ca sarcina avanseaza, crescand in dimensiuni si in greutate.
 • Uterul isi mareste tot mai mult dimnesiunile, incepe sa apese asupra stomacului, fapt care va avea drept rezultat incetinirea digestiei si aparitia unor regurgitari acide sau arsuri, simptome ce pot ajunge sa fie extrem de deranjante.
 • In saptamana 19 de sarcina, foarte multe dintre femeile gravide remarca faptul ca anumite parti ale trupului lor au devenit lipsite de vigoare si uscate. Este necesar consumul suficient de apa, zilnic, si se recomanda pastrarea unei diete sanatoase in vederea evitarii oricaror probleme. Este necesara, de asemenea, utilizarea unei creme extrem de hidratante pentru zonele care manifesta probleme. In zonele pielii in care sunt prezente vergeturile, se recomanda utilizarea unei lotiuni cu unt de cacao.
 • Se observa cresterea cantitatii de transpiratie, datorita faptului ca glanda tiroida este mult mai activa pe perioada sarcinii. Transpiratia abundenta poate cauza iritatii la nivelul tegumentelor.
 • In ceea ce priveste sanii, acestia isi continua cresterea in dimensiuni si in greutate, pregatindu-se pentru procesul alaptarii. Areola mamara se largeste tot mai mult, iar culoarea acesteia se va inchide preogresiv.
 • Faptul ca pantofii devin din ce in ce mai neconfortabili este cauzat de retinerea de apa in intreg organismul si de faptul ca ligamentele trupului devin din ce in ce mai laxe. Un lucru interesant este acela ca, cu fiecare sarcina, numarul de la pantof va creste cu 1/3 de masura, in multe dintre cazuri, aceasta modificare mentinandu-se su dupa nastere.
 • In saptamana 19, petele de culoare mai intunecata de la nivelul tegumentelor sunt un lucru obisnuit, masca de sarcina aparand, in special, deasupra buzei superioare, pe frunte sau la nivelul pometilor. Linia care uneste osul pubian de ombilic poarta denumirea de linie intunecata/neagra. Aceste modifcari la nivelul pigmentului sunt cauzate de o crestere temporara a nivelului de melanina din organism (melanina fiind substanta care este responsabila de colorarea pielii, a parului si a ochilor).
 • Simptomatologia celei de-a 19-a saptamani de sarcina mai cuprinde si oboseala, respiratie greoaie, senzatii de lesin sau palpitatii ale inimii. Toate acestea pot sa fie cauzate de lipsa fierului din corp.
 • Ametelile prezente in aceasta perioada se pot datora hipotensiunii arteriale. Aceasta este cauzata de prezenta acelor momente cand mama sta in pozitie culcata, iar, astfel, uterul va aplica o presiune mai mare asupra venei cave si aortei (vasele principale din organism).

Caracteristicile copilului in saptamana 19 de sarcina

 • Copilul are acum o lungime de 15 cm, cantarind circa 250 de grame.
 • Acesta continua sa se miste foarte mult in lichidul amniotic. 
 • Piciorusele si bratele fatului au o proportionare normala atata fata de resul corpului, cat si unele fata de celelalte.
 • PIelea celui mic continua sa fie inca subtire si transparenta, facand vizibile toate micile capilare. Copilul este inca acoperit de vernix, acea pasta de culoare albicioasa care protejeaza pielea de lichidul amniotic.
 • Pe scalpul celui mic isi fac aparitia primele fire de par, iar, la nivelul gingiilor incep sa creasca primii dintisori de lapte.
 • Fibrele nervoase de la nivelul maduvei spinarii incep sa fie inconjurate cu mielina, acea "teaca" mai groasa ce va avea drept scop conducerea impulsurilor nervoase.
 • Cel mic este capabil sa efectueze anumite miscari constiente, din cauza faptului ca, in creier, are loc dezvoltarea a milioane de neuroni motorii, acestia urmand sa devina nervii prin intermediul carora muschii vor fi conectati la creier.
 • In saptamana 19, plamanii se dezvolta intr-un ritm foarte accelerat pentru a atinge maturitatea, fapt care il va ajuta pe micut sa respire in momentul nasterii.
 • La ultrasunete, se poate observa deja sexul copilului. La fetite, uterul incepe sa se dezvolte. Ovarele contin deja aproximativ sase milioane de ovule. Tubii falopieni sunt asezati in pozitia lor finala. In cazul baietilor, organele genitale sunt tot mai usor de recunoscut si din ce in ce mai distincte.