Termen cautat
Categorie

Saptamana 17 de sarcina


Cu cat sarcina avanseaza mai mult, cu atat varful uterului se apropie tot mai mult de o forma sferica. Acesta va avansa mai mult in lungime, orientat spre abdomen, decat in latime, devenind, astfel, mai oval. Uterul este pozitionat cu circa 5 cm mai jos de ombilic. In a 17-a saptamana de sarcina, femeia este intr-o forma fizica foarte buna, aspectul fizic fiind unul de invidiat; abdomenul nu prezinta o crestere evidenta in dimensiuni.

Pe masura ce timpul avanseaza, uterul umple pelvisul, incepand sa creasca in interiorul abdomenului, iar intestinele vor fi impinse in sus si in partile din lateral. Sarcina va deveni din ce in ce mai evidenta.

Simptome specifice in a 17-a saptamana de sarcina:

 • Pot aparea anumite stari neplacute de natura digestiva din cauza faptului ca uterul are dimensiunile marite. Aceste neplaceri digestive includ urmatoarele: constipatia, indigestia, arsurile gastrice sau durerile la nivelul abdomenului.
 • Mai pot aparea sangerari nazale din cauza fluxului crescut de sange din organism si a faptului ca nasul va fi infundat, in mare parte a timpului.
 • Se observa o ingrasare a parului mai rapida decat in mod normal.
 • In cazul unelor femei, s-au observat modificari in ceea ce priveste memoria, aceasta putand sa sufere diferite alterari.
 • Pot aparea, de asemenea, sangerari la nivelul gingiilor.
 • Secretiile nazale, cele vaginale si transpiratia se vor intensifica.
 • Alunitele care exista deja pe corp, vor suferi o pigmentare mai puternica, la fel si areolele mamare; totodata, poate aparea asa numita masca gravidica ce desemneaza pete de culoare inchisa la nivelul gatului sau al fetei.
 • In saptamana cu numarul 17 de sarcina pot sa apara dureri periodice la nivelul membrelor inferioare. Acestea sunt cauzate de iritarea nervului sciatic, putand ajunge sa aiba intensitati de nesuportat. Este important de retinut faptul ca nervul sciatic este cel mai mare nerv al organismului, ajungand din zona de sub uter pana la nivelul de jos al piciorului. Cauzele durerii pot sa fie strans legate de cresterea in greutate a fatului, acesta exercitand o presiune direct pe nerv. Solutia pentru aceasta problema este ca femeia sa nu petreaca un timp prea indelungat in aceeasi pozitie. Tot de mare ajutor este si pozitionarea unor perne sub membrele inferioare in timpul somnului.
 • Foarte multe femei observa cresteri ale dorintelor sexuale, fapt care se datoreaza hormonilor de sarcina. Dupa orgasm, la finalizarea actului sexual, este posibila aparitia unei jene la nivelul abdomenului, insa acest lucru este perfect normal. 
 • Pe parcursul saptamanii 17 de sarcina, se observa aparitia venelor varicoase. Femeile care au predispozitii la dezvoltarea varicelor sau cele care au varice deja existente la nivelul picioarelor, pot constata o dezvoltare in volum a acestora si eventuale intensificari ale durerilor la nivelul membrelor inferioare cauzate de venele varicoase. Pentru gravide, in aceasta perioada, este recomandata purtarea de ciorapi medicinali si odihnirea mebrelor inferioare intr-o pozitie mai ridicata decat cea orizontala.
 • In cazul in care gravidele poarta lentile de contact, este posibil ca acestea sa nu mai poata fi tolerate pe perioada sarcinii, fapt care se datoreaza unei modificari a presiunii intraoculare, modifcare care este, insa, doar tranzitorie.

Caracteristicile fatului in saptamana 17 de sarcina:

 • Fatul are o lungime de 13 cm si o greutate de aproximativ 140 de grame (in saptamana 17 de sarcina, fatul s-a dublat fata de cat era cu doua saptamani in urma).
 • Aspectul copilului nu prezinta schimbari extrem de importante, insa acesta incepe sa arate mult mai uman.
 • Pe parcursul saptamanii 17, fatul isi continua procesul de dezvoltare si de crestere, fapt care va avea drept efect o greutate din ce in ce mai mare (in urmatoarele trei saptamani, copilul va creste de circa doua ori mai mult).