Termen cautat
Categorie

Saptamana 16 de sarcina


Imagini

In saptamana 16 ar trebui sa va simtiti bine si plina de energie. Incepe sa se vada ca sunteti gravida si veti avea nevoie de haine mai lejere. Bebelusul este aproape constituit si din saptamana 14 se hraneste prin intermediul placentei. In saptamanile urmatoare va creste si se va dezvolta incat, dupa nastere sa fie capabil sa duca o viata in afara uterului.

Apetitul gravidei va creste pe masura ce copilul se dezvolta. Hainele obisnuite probabil va vor fi prea stramte, dar inca nu sunteti pregatita pentru imbracamintea de gravida.

Sanii pot avea inca aceeasi dimensiune, veti constata marirea lor in cursul saptamanii viitoare. Incepeti sa va pierdeti linia taliei. Abdomenul incepe sa se rotunjeasca.

In aceasta saptamana bebelusul va avea:

 • 112 mm
 • Aproximativ 100 de grame
 • Fata umana
 • Par, activitate musculara spontana
 • Pulmon definitiv, rinichi cu forma caracteristica
 • Hematopoieza splenica, vase distincte, formarea cerebelului
 • Dupa aceasta varsta cea mai mare parte a organelor fetale pot fi vizualizate ecografic

Ecografia in saptamana 16 este o investigatie emotionanta, deoarece pentru prima data puteti avea posibilitatea sa-l vedeti cu proprii ochi pe bebelus miscandu-se dintr-o parte in alta. Intrebati medicul daca puteti sa-l luati cu dumneavoastra si pe partener. Atunci cand il veti vedea pe ecran, bebelusul va deveni o realitate fascinanta.

Aceasta metoda este utila pentru:

 • Controlul cresterii normale a bebelusului
 • Determinarea varstei copilului si a datei probabile de nastere
 • Controlul pozitiei copilului si a placentei inaintea amniocentezei, de exemplu, sau mai tarziu, pentru a se asigura ca placenta nu acopera colul
 • Detectarea unor anomalii cum ar fi cele ale creierului sau ale maduvei

Examenul dureaza circa 5-10 min si este nedureros.

In jurul acestei saptamani se poate realiza o analiza de sange pentru a stabili prezenta riscului de a avea un copil cu sindromul Down sau cu defect de deschidere a tubului neural cum ar fi spina bifida. Aceste teste nu vor stabili diagnosticul, dar au rolul de a identifica femeile cu risc crescut de a avea un copil cu una din aceste anomalii.

Testul pentru sindromul Down este realizat femeilor de toate varstele, riscul de a avea un copil cu aceasta afectiune creste o data cu inaintarea in varsta a mamei. Cu toate acestea sunt multi copii cu sindromul Down nascuti de mame sub 37 de ani, deoarece majoritatea nasterilor se inregistreaza la aceasta categorie.

Se poate determina nivelul de alfa-fetoproteina, de estriol si de gonadotrofina corionica din sangele mamei. Determinarea doar a alfa-fetoproteinei este utilizata pentru stabilirea riscului de defect al tubului neural. Daca rezultatele sunt pozitive vi se vor recomanda alte investigatii cum ar fi ecografia si amniocenteza. Cu toate acestea multe femei care au rezultate pozitive la aceste teste vor avea copii normali. Un rezultat negativ, semnifica un risc scazut pentru prezenta de anomalii, dar nu le poate exclude in totalitate. Dupa ce va face testul, gravida va trebuie sa discute rezultatul cu medicul.

Amniocenteza nu este recomandata de rutina, deoarece exista risc de avort spontan la una din 100 de femei.

Aceasta investigatie se recomanda daca:

 • Aveti peste 37 de ani, situatia in care a avea un copil cu sindrom Down este foarte mare
 • Aveti o boala ereditara in familie cum ar fi spina bifida
 • Aveti un nivel crescut de alfafetoproteina

Se va face o ecografie pentru a se verifica pozitia bebelusului si a placentei. Se introduce un ac in uter prin peretele abdomenului si se ia un esantion din lichidul care inconjoara bebelusul si care contine unele dintre celulele sale. Apoi celulele vor fi examinate pentru a vedea daca prezinta anomalii. Testele pentru examinarea celulelor pot dura trei saptamani.

Comentarii

Uleiul de migdale  cu care sa te ungi pe burtica si pe zonele cu problema. atentie la sani , ei nu trebuie masati excesiv pentru ca exista  riscul de a provoca  contractii, cu miscari  fine se poate rezolva!

buna ziua.am si eu o intrebare.pt a evita vergeturile ce mi s-ar recomanda?

Uleiul de migdale  cu care sa te ungi pe burtica si pe zonele cu problema. atentie la sani , ei nu trebuie masati excesiv pentru ca exista  riscul de a provoca  contractii, cu miscari  fine se poate rezolva!

buna ziua.am si eu o intrebare.pt a evita vergeturile ce mi s-ar recomanda?