Termen cautat
Categorie

Saptamana 1 de sarcina


Pentru majoritatea femeilor, mai ales pentru cele care nu isi planifica sarcina, prima saptamana trece fara ca ele sa-si dea seama ca sunt insarcinate. Uneori, femeile nu-si dau seama ca sunt gravide nici in a doua saptamana. De multe ori menstruatia poate varia, astfel incat o femeie poate presupune ca, atunci cand ciclul menstrual a intarziat, este vorba doar despre o dereglare hormonala temporara. Nu exista niciun simptom clar, evident de sarcina in primele saptamani, dar exista cateva semne cum ar fi oboseala, pierderea interesului pentru anumite lucruri, modificari ale dispozitiei precum si nevoia constanta de a urina. Cu toate acestea, cele mai multe femei atribuie aceste semne mai degraba sindromului de ciclu premenstrual, decat unei sarcini.

Ciclul menstrual dureaza aproximativ 28 de zile, desi in unele cazuri poate fi chiar mai scurt de 24 de zile sau mai lung de 35 de zile. Ciclul incepe cand un ou iese din ovar si trece prin trompele uterine, unde intalneste sperma si este fertilizat. De aici, oul fertilizat calatoreste prin trompele uterine si apoi se implanteaza in uter. Acesta este principalul motiv pentru care sunt atat de multe sarcini nedetectate in prima saptamana.

Bebelusul in prima saptamana de sarcina

In timpul primei saptamani nu exista nici o dezvoltare majora a copilului. De fapt, oul trece din trompele uterine in uter. O femeie nu este cu adevarat insarcinata in acest moment, deoarece conceptia in sine nu se intampla pana la aproximativ doua saptamani dupa terminarea menstruatiei. Totusi, aceasta saptamana este inclusa in calendarul sarcinii pentru a ajuta medicul sa calculeze prima zi a utimului ciclu menstrual lunar. Din aceasta zi incepe perioada de noua luni (sau 40 de saptamani in termeni medicali) si se poate calcula data estimativa a nasterii.

Dupa ce ovulul a fost fertilizat, celulele incep sa se divida in urmatoarele sapte pana la zece zile. In prima saptamana, copilul este numit “blastocit”. Acesta are doua parti:

 1. cea exterioara va deveni placenta,
 2. iar cea interioara va fi embrionul, incepand cu a doua saptamana de sarcina.

Daca se elibereaza si sunt fecundate mai multe ovule, se pot forma doi sau mai multi zigoti. Zigotii au 46 de cromozomi, un numar egal de la fiecare parinte, iar cromozomii contin material genetic ce determina sexul copilului, culoarea parului, a pielii, a ochilor, inaltimea si alte caracteristici fizice.

Corpul dumneavoastra in prima saptamana de sarcina

Nu exista o modificare fizica notabila in aceasta prima saptamana, cu toate ca in corpul dumneavoastra au loc mai multe schimbari. Cele mai comune simptome includ problemele digestive (gaze, constipatie), sani sensibili, oboseala, modificari ale dispozitie, greturi matinale si modificari hormonale. Aceste simptome variaza insa de la femeie la femeie, iar cele mai multe femei nu le vor simti decat dupa a doua saptamana de sarcina.

Sfaturi in prima saptamana de sarcina

 1. Daca planificati sa ramaneti insarcinata, prima saptamana de sarcina va fi de bucurie. Daca v-ati monitorizat dimineata temperatura bazala, veti observa ca aceasta ramane ridicata in a 16-a zi a fazei luteale (post ovulatie). Acesta este primul semn ca sunteti insarcinata. Profitati de aceasta prima saptamana pentru o intalnire cu medicul care va supraveghea sarcina si vedeti daca este necesar sa faceti anumite modificari alimentare si fizice in stilul dumneavoastra de viata.
 2. Daca luati medicamente sau alte plante/ ceaiuri, este important sa discutati cu medicul imediat ce aflati ca sunteti insarcinata ca sa primiti confirmarea ca acestea nu dauneaza sarcinii. Daca va fi nevoie, medicul va poate schimba tratamentul sau puteti inceta sa luati anumite medicamente/ plante riscante pentru fat.
 3. Daca nu luati deja, este momentul sa incepeti sa luati vitamine si minerale, cum ar fi acid folic (de obicei medicii recomanda 400 miligrame de acid folic pe zi).
 4. Niciodata nu e prea tarziu sa renuntati la fumat. Fumul de tigara poate afecta serios fertilitatea unei femei si chiar bebelusul care se dezvolta in uter.
 5. Incercati sa renuntati la cofeina imediat ce aflati ca sunteti insarcinata.
 6. Daca obisnuiti sa consumati alcool, este extrem de important sa va opriti. Exista foarte multe dovezi ca alcoolul are o serie de efecte negative asupra sarcinii si fatului. Va ganditi daca puteti sa gustati macar cateodata un pahar de vin? Medicii spun ca nu exista nici un nivel sigur de consum de alcool in ceea ce priveste femeile gravide. Cel mai bine este sa evitati complet alcoolul in perioada sarcinii.
 7. Includeti in dieta dumneavoastra alimente bogate in complexul de vitamine B:
 • Deficienta de vitamina B1 este asociata cu dificultati de ovulatie si implantare.
 • Deficienta de vitamina B2 este asociata cu infertilitate si avort spontan.
 • Vitamina B5 este esentiala pentru conceptie si dezvoltare fetala armonioasa.
 • Vitamina B6 este esentiala pentru formarea si functionarea hormonilor sexuali.
 • Vitamina B12, adica acidul folic este esential pentru dezvoltarea fatului (creier, sira spinarii).
Bibliografie
http://pregnancy.familyeducation.com/ http://www.whattoexpect.com/pregnancy/1-weeks-pregnant.aspx http://www.bounty.com/pregnancy-and-birth/pregnancy/pregnancy-week-by-week/1-week-pregnant http://www.pregnancycorner.com/being-pregnant/pregnancy-week-by-week/1-week-pregnant.html