Termen cautat
Categorie

Controlarea emotiilor pe parcursul sarcinii


Autor: cezara

Sarcina provoaca o serie de emotii diferite de la o femeie la alta, manifestate prin tulburari de dispozitie, anxietate(teama), euforie. Aceste reactii trebuie sa stiti sa le identificati, analizati si sa le controlati pentru a parcurge cu bine cele noua luni.
In timpul sarcinii, mama trece de la momente de intensa bucurie la adevarate depresii. Unul dintre principalele motive este reprezentat de nivelurile hormonale crescute, care pot afecta starea de spirit si determina schimbari emotionale foarte diferite. Dar, hormoni nu explica totul. In realitate este vorba de o combinatie de factori biologici, fizici si psihologici.
O femeie gravida este ultra-sensibila pentru ca se simte mai vulnerabila din cauza starii sale pana la punctul de a avea lacrimi in ochi. Femeia percepe ca nu mai este aceeasi si ca organismul sau se schimba.
Exista, de asemenea, o anxietate(teama) pasagera si indoieli despre starea de sanatate a fatului si devine din ce in ce mai mama, ca sa nu mai vorbim de temerile de nastere, in cazul in care este primul copil sau de teama de a nu fi o mama buna. in acelasi timp, cresterea in greutate, impreuna cu unele modificari fizice, pot determina frustrari si oboseala acumulata in timpul sarcinii poate cauza o anumita melancolie si somnolenta.
Unele femei gravide pot fi mai stresate decat altele, in special in anumite cazuri: conditii sociale dificile, complicatii legate de sarcina sau schimbari in situatia familiala.
In plus, asteptarea unui copil modifica rolul si statutul membrilor familiei, ca sa nu mai vorbim de faptul ca sarcina impune modificari a relatiei dintre potentialii parinti. Prin urmare, este normal sa fiti stresata si anxioasa in aceasta perioada.
Dar femeia traverseaza, de asemenea, perioade de euforie, se simte fericita ca devine mama si accepta mai bine modificarile fizice din corpul sau.Cu toate ca aceste simptome variaza de la o femeie la alta, ele sunt, totusi, prezente la femeia gravida. Este firesc sa va simtiti uneori euforica, emotionata si, uneori, mai agitata, anxioasa dar si ultra-sensibila. De aceea, este necesar sa va identificati emotiile pentru a le controla mai bine si a trece peste ele.Cautarea sprijinului in viitorul tata,familie sau prieteni este de multe ori necesar si reprezinta un pretios ajutor. Este important sa discutati si sa impartasiti temerile si bucuriile pe care le traiti.