Termen cautat
Categorie

Care sunt cauzele si factorii de risc avortului spontan?


Autor: cezara
Imagini

Cauza producerii avortului spontan in primele trei luni de graviditate este in general o anormalitatea cromozomiala. Acest lucru inseamna ca embrionul nu este inca bine format, produsul de conceptie se opreste din evolutie si atunci este eliminat. Dintre toate avorturile care au loc inainte de a 8-a saptamana, 30% nu au fetus asociat cu sacul amniotic sau placenta. Avortul spontan produs la prima sarcina se poate pune pe seama imaturitatii uterului. Dar urmatoarea sarcina are toate sansele sa decurga normal.Multe avorturi spontane nu au o cauza cunoscuta. Alte cauze incriminate sunt boli de colagen (lupus eritematos sistemic), diabet zaharat, defect de faza luteala, infectie(toxoplasmoza, listeria, Chlamidia, herpesul genital,blenoragia),fibrom uterin,tulburari hormonale,tratamentul cu progesterom sau anomalii congenitale ale uterului.

Care sunt factorii de risc?

1. Varsta femeii: pentru femeile pana in 35 de ani rata de avort spontan este mai mica decat in cazul femeilor peste 35 de ani. Femeile de 40 de ani au de doua ori mai multe sanse sa piarda sarcina decat cele de 20.

2. Istoricul de avorturi spontane anterioare: femeile care au avut doua sau mai multe avorturi spontane la rand pot pierde mult mai probabil sarcina din nou fata de alte femei.

3. Afectiunile cronice ale inimii, plamanilor, rinichilor, tulburari hormonale(insuficienta secretie a hormonului corpului galben,sindromul ovaruluipolichistic,hiperandrogenemie),tulburari de coagulare a sangelui mostenite, anumite tulburari de imunitate (sindromul antifosfolipidic sau lupusul ) , avitaminozele(in special lipsa vitaminei E), diabetul zaharat complicat, hepatita virala.

4. Fumatul in timpul sarcinii poate declansa avortul, moartea fatului, nastere prematura si probleme respiratorii. Substantele chimice din tutun scad circulatia sanguina care alimenteaza placenta si implicit aportul de substante nutritive vitale catre bebelus. Cu cat fumati mai mult cu atat este mai mare riscul. Tigarile cu continut mic de gudron, produc un nivel crescut de monoxid de carbon, care impiedica alimentarea bebelusului cu oxigen. Nicotina si acidul cianhidric exercita o actiune toxica.

5.Alcoolul

6. Consumul droguri precum cocaina sau ecstasy.

7. Consum de cafeina (cafea,coca-cola) in timpul sarcinii: chiar si un consum moderat de cafea in timpul sarcinii, cu deosebire in primul trimestru, creste substantial riscul de avort spontan.

8. Infectiicu listeria, chlamydia, rubeola, varicela, citomegalovirus, parvovirus, gonoree, HIV/SIDA, sifilis, tuberculoza etc. Cel mai mare pericol il reprezinta infectiile virotice, infectiile acute ca pneumonia, gripa, tusea convulsiva, rubeola, toxoplasmoza, listerioza, infectii intestinale ca dizenteria, toxiinfectiile alimentare.

9.Consumul de medicamente: cel mai prudent este sa nu luati niciun medicament in timpul sarcinii fara prescriptia stricta a medicului. Trebuie sa evitati pe cat posibil somnifere, analgezice, adica medicamente impotriva durerilor, purgative, laxative, vermifuge, antibiotice,medicamente impotriva varsaturilor.

10.Afectiuni ale uterului:

  • hipoplazia uterina, adica uterul nu este destul de dezvoltat pentru a putea urma modificarile impuse de sarcina
  • tumori benigne sau maligne ale uterului(fibrom uterin)
  • endometrita adica inflamatie a mucoasei uterine

11. Expunerea la toxine din mediul inconjurator precum plumbul , arsenicul , anumite chimicale, cum sunt formaldehida, benzenul si oxid etilenul, si doze mari de radiatii sau gaze anestezice.

12. Traumatismelor abdominale-contuzii abdominale.

13. Depresii severe,stress exagerat,trauma psihice.

14.Eforturi fizice mari, sporturi dure,care necesita un efort fizic deosebit.

15.Factori care tin de tata: exista un risc mai mare de avort spontan cand tatal a fost expus la mercur , plumb si alte chimicale industriale si pesticide.

16.Obezitatea-femeile supraponderale sunt cu 67% mai expuse riscului de a pierde sarcina comparativ cu acelea care au o greutate normala.

17.Infectii ale lichidului amniotic.

18.Izoimunizare Rh: mama cu Rh negativ la a doua sarcina cu fat Rh pozitiv ceea ce determina formarea de anticorpi impotriva fatului.

19.Sarcinile multiple( cu 2 sau mai multi feti ).

20. Vasculopatii(afectiuni ale vaselor) placentare.

Comentarii

Buna seara! Daca am facut la cerere un avort in 2009, si acum doresc un bebe , in 2012, pot avea toxoplasmoza? sau este obligatoriu examenul acesta inainte de sarcina? ce analize sunt obligatorii inaintea sarcinii? Va multumesc!

Buna seara! Daca am facut la cerere un avort in 2009, si acum doresc un bebe , in 2012, pot avea toxoplasmoza? sau este obligatoriu examenul acesta inainte de sarcina? ce analize sunt obligatorii inaintea sarcinii? Va multumesc!