Termen cautat
Categorie

Sarcina si tratamentul stomatologic


Statusul hormonal, metabolic si imunologic va determina modificari tranzitorii ale tesuturilor orale, care vor influenta aparitia si evolutia afectiunilor stomatologice.

In aceasta perioada mucoasa gingivala a gravidei sufera modificari constante marcate de hipervascularizatie, tendinta la edeme si descuamatie intensa, astfel incat la un control stomatologic, medicul ar putea suspiciona o sarcina.

Opinia tuturor specialistilor este ca in timpul sarcinii sa se realizeze o supraveghere odonto-stomatologica riguroasa.

In primul trimestru de sarcina si in ultimele 2 saptamani este contraindicata efectuarea manevrelor stomatologice laborioase, cu exceptia urgentelor.

Factorii care actioneaza pe perioada sarcinii si care duc la aparitia si evolutia particulara a afectiunilor stomatologice sunt:

Factori exogeni:

 • Igiena orala deficitara datorita tulburarilor neuro-vegetative provocate de periajul dentar si a pastei de dinti
 • Alcoolul, tutunul
 • Modificarea gustului si a regimului alimentar prin excesul de glucide, carente vitaminice, aportul insuficient de calciu, fluor.

Factori genetici: predispozitii mostenite pentru anumite boli.

Factori generali: afectiunile gravidei, tulburari de natura endocrina,diabet, afectiuni digestive, anemii.

Factori locali: placa bacteriana este factorul etiologic principal al leziunilor inflamatorii.

Aciditatea salivara, varsaturile, igiena orala deficitara sunt considerati factori adjuvanti.

Sarcina, prin modificarile endocrine pe care le produce, este un factor favorizant.

Afectiunile stomatologice intalnite pe parcursul sarcinii dentare:

Gingivita de sarcina

Gingivita de sarcina are o frecventa de 30-40%, apare in primul trimestru de sarcina si dispare dupa sarcina. Factorii determinanti sunt agentii bacterieni si agentii virali din placa bacteriana.

Factorii favorizanti:

 • Igiena orala deficitara
 • Hipoavitaminoza A, B si in special C
 • Factorii iritanti locali precum tartrul, lucrarile protetice, resturile radiculare, obturatiile necorespunzatoare
 • Modificarile gingivale determinate de hormonii sexuali si hormonul corionic cresc receptivitatea gingiei la actiunea factorilor locali si scad rezistenta la infectii.

Se manifesta sub forma unei sangerari spontane sau provocate de periajul dentar sau de unele alimente dure. Aceasta afectiune poate atinge ligamentele gingiei si ale radacinilor ducand la aparitia decolarii gingivale si a mobilitatii crescute a dintilor.

Tratamentu consta intr-o igiena orala riguroasa, evitarea alimentatiei iritante pentru mucoasa orala, administrarea de vitamine A, B,C, K, lavaj oral cu solutie slaba de apa oxigenata, clorxexidina concentratie 0.12 %.

Afectiuni periodontale:

Netratate, gingivitele duc la aparitia bolilor periodontale care sunt infectii severe ale gingiei, acestea ducand la distrugerea oaselor si a fibrelor, lucru foarte important in sanatatea dentara. Acest lucru este destul de important deoarece poate duce la pierderea dintilor. Datorita acestei afectiuni se poate declansa o nastere prematura sau greutatea bebelusului va fi mai mica decat ar trebui.

Caria dentara

Caria dentara este un proces distructiv cronic ireversibil, propriu tesuturilor dure ale dintelui, insotit de necroza tesuturilor dentare si infectarea pulpei.

Calciul se afla sub forma cristalizata la nivelul dintelui. Dintii complet formati nu participa la metabolismul calciului, deci suplimentarea calciului pentru a se impiedica pierderea lui de la nivelul dintilor este inutila.

Factori:

 • Igiena orala deficitara
 • Alimentaie incorecta
 • Deficit de fluor
 • Varsta femeii insarcinate
 • Varsta sarcinii –trimestrul al 2 lea
 • Predispozitia femeilor la aparitia cariei dentare
 • Modificarea ph-ului salivar
 • Exacerbarea florei orale

Tumorile

Tumorile se intalnesc mai rar pe perioada sarcinii.

Infectia sau gangrena dentara.

Fractura dentara

Se recomanda ca in primele 2 luni de sarcina sa se efectueze un control stomatologic pentru a depista si trata corect afectiunile oro-dentare, pentru a se putea institui o alimentatie normala cu evitarea aportului excesiv de glucide, administrarea alimentelor bogate in vitamine, proteine. De asemenea, gravida va fi instruita pentru a avea o educatie sanitara stomatologica adecvata.

Educatia stomatologica se refera la:

 • Intreruperea alimentatiei cariogene si a florei microbiene orale
 • Eliminarea factorilor predispozanti locali si anume: tartru dentar, lucrari protetice si obturatii incorecte
 • Autocuratirea prin mestecarea de alimente tari cum ar fi fructele, legumele, coaja de paine
 • O igiena orala riguroasa. Este foarte important ca dupa fiecare masa dintii sa fie igienizati cu o pasta de dinti alcalina pentru cresterea pH-ului sau o pasta de dinti cu fluor
 • Controlul stomatologic trebuie efectuat o data la cel putin 2 luni

In timpul sarcinii exista cateva particularitati in ceea ce priveste realizarea unor manopere stomatologice:

Extractiile dentare si interventiile chirurgicale se vor efectua pe cat posibil in trimestru 2 al sarcinii, exceptie facand urgentele.

Examenul radiologic va trebui sa fie limitat sau evitat pe cat posibil. O doza de 10 rad este considerata periculoasa pentru fat, actiunea teratogena maxima este intre lunile 1 si 5, de aceea in cazul in care este necesara o radiografie se utilizeaza cele cu filme ultrarapide si a sorturilor de protectie din plumb pentru protejarea burtii gravidei. Dupa luna a 7 a riscul va fi considerat nul.

Anestezia locala sau cea loco-regionala cu xilina 2% si un vasoconstrictor cum ar fi adrenalina in doze destul de mici este permisa.

Anestezia generala se poate recomanda in orice trimestru al sarcinii dar este de preferat sa se foloseasca in trimestrul al doilea.

Se recomanda folosirea premedicatiei la toate pacientele anxioase, mai ales in primul trimestru de sarcina atunci cand se inregistreaza o stare emotionala destul de exagerata datorata unei labilitati corticosubcorticala caracteristica acestei perioade.

Este foarte importanta pozitia gravidei in timpul tratamentului stomatologic, astfel cu cat sarcina este mai aproape de termen decubitul dorsal prelungit va trebui evitat datorita compresiei de durata a venei cave inferioare de catre uterul gravid ceea ce ar putea duce la aparitia sindromului hipotensiv.

Se vor efectua sedinte cat mai scurte, evitandu-se sedintele lungi si interventiile laborioase. Femeia gravida va avea prioritate in randul celorlalti pacienti.

In cazul in care este nevoie de lucrari protetice se vor alege cele provizorii.

Pe cat posibil se va evita administrarea de antalgice, antibiotice si antiinflamatorii pe toata perioada sarcinii si a alaptarii. Administrarea oricarui medicament de catre mama se transmite fatului sau nou-nascutului. La nou-nascut transmiterea se face prin intermediul laptelui matern.

Se va apela la psiho-profilaxie, utila pentru indepartarea anxietatii gravidei, caracteristica acestei perioade.

Comentarii

eu am 31 saptamani de sarcina,deci sunt in trimestrul 3 si nu stiu ce sa mai fac cu durerile insuportabile de masele ca au inceput sa se carieze foarte tare.Deja am 4 masele si cad bucati din ele,erau albe si nu am avut probleme cu ele,iar acum sunt negre atat cat a mai ramas din ele.Deja ma doare toata partea din cauza ultimelor doua masele de sus,si tampla si urechea.Stomatologul mi-a dat cu putina lidocaina si a incercat sa curete caria,dar am tresarit ca a fost o durere fulgeratoare si nu am rezistat asa ca a zis ca nu are ce sa imi faca pentru ca este periculos pentru bebe.

Ce sa fac?sunt disperata ca si eu mi-am dat cu putina lidocaina cand a inceput durerea...continui tot asa?

eu am 31 saptamani de sarcina,deci sunt in trimestrul 3 si nu stiu ce sa mai fac cu durerile insuportabile de masele ca au inceput sa se carieze foarte tare.Deja am 4 masele si cad bucati din ele,erau albe si nu am avut probleme cu ele,iar acum sunt negre atat cat a mai ramas din ele.Deja ma doare toata partea din cauza ultimelor doua masele de sus,si tampla si urechea.Stomatologul mi-a dat cu putina lidocaina si a incercat sa curete caria,dar am tresarit ca a fost o durere fulgeratoare si nu am rezistat asa ca a zis ca nu are ce sa imi faca pentru ca este periculos pentru bebe.

Ce sa fac?sunt disperata ca si eu mi-am dat cu putina lidocaina cand a inceput durerea...continui tot asa?