Termen cautat
Categorie

Sarcina si aspirina


Riscuri asociate cu utilizarea aspirinei in sarcina

Utilizarea aspirinei in sarcina a fost asociata cu moificari ale hemostazei materne si fetale. In plus, dozele mari au fost asociate cu cresterea mortalitatii perinatale, intarzierea cresterii intrauterine si efecte teratogene. In primele doua trimestre de sarcina, aspirina trebuie administrata numai daca este absolut necesar si atunci cand beneficiile sunt mai mari decat riscurile. In 1990, s-a emis un advertisment deosebit de important care spunea sa nu se utilizeze aspirina in ultimul trimestru de sarcina, cu exceptia cazurilor speciale numite de medici, deoarece aspirina poate provoca probleme grave fatului sau complicatii la nastere.

Cand aspirina se administreaza cu o saptamana inainte de inceperea travaliului si a nasterii , atunci are loc o sangerare materna foarte mare in timpul nasterii. Gestatia prelungita si travaliul prelungit au fost raportate ca urmare a inhibarii aspirinei de prostaglandine.

Dozele mari de aspirina (2g pe zi) au fost asociate cu feti morti, hemoragie cerebrala, displazie oculoauriculovertebrala, toxicitate neonatala, constrictia canalului arterial, ciclopie si acidoza neonatala. S-au raportat si cazuri de defecte cardiace congenitale. Cu toate acestea, un studiu de control de utilizare a aspirinei in primul trimestru de sarcina a concluzionat ca aspirina nu creste riscul de malformatii cardiace congenitale in raport cu malformatiile structurale. Aspirina nu se recomanda in sarcina ca analgezic pentru reducerea durerilor.

Cercetarisi rezultate legate de administrarea aspirinei in sarcina

Medicii stiu de multi ani ca sistemele de coagulare a sangelui din organismul unor femei cu afectiuni de eclampsie sau pre-eclampsie tind sa fie hiperactive, ceea ce face sangele mai susceptibil de a se coagula. Celulele de coagulare, care sunt cunoscute si sub numele de trombocite, circula in sange in numar mare si sunt deosebit de afectate. Logica de a folosi aspirina pentru a preveni sau pentru a trata pre-eclampsia este urmatoarea: daca se administreaza in doze mici zilnic, aspirina poate avea efect de calmare a activitatii plachetare si astfel inhiba tendinta de coagulare.

Anumite studii medicale mai mici efectuate la inceputul anilor 1980 sugerau ca in doze mici, aspirina este foarte eficienta pentru prevenirea pre-eclampsiei, reducand riscul afectiunilor pana la 70%. Dar aceste studii au fost realizate pe esantioane prea mici ca sa fie luate in considerare ca fiind complet sigure. Dar in 1986, Consiliul Medical de Cercetare a permis realizarea unui studiu de amploare in legatura cu administrarea aspirinei in sarcina.

Rezultatele acestui studiu au fost facute publice in martie 1994.

Detaliile studiului:

 • la studiu au participat femei gravide din 16 tari diferite
 • toate femeile aveau intre 12 si 32 de saptamani si erau considerate ca avand cu risc ridicat sau cu semne de pre-eclampsie sau intarzierea cresterii intrauterine (aspirina a fost gandita si pentru a preveni acest lucru)
 • jumatate din femei au fost tratate cu 60mg pe zi de aspirina (aproximativ o cincime dintr-o tableta normala pentru un adult) iar celelalte au luat comprimante placebo identice
 • nici femeile si nici doctorii nu au stiut cine si ce a luat exact
 • ulterior, au fost comparate rezultatele femeilor insarcinate care au luat aspirina cu cele carora nu li s-a administrat aspirina.

Concluziile studiului:

 1. Aspirina reduce riscul global de a dezvolta pre-eclamsia severa cu circa 12% -un procent mic in termeni statistici care ar fi putut fi doar legat de coincidenta sau sansa.
 2. Cu toate acestea, rezultatele acestui studiu au fost analizate impreuna cu celelalte studii anterioare iar in concluzie s-a aratat ca: tratamentul cu doze mici de aspirina reduce riscul de pre-eclampsie severa cu aproximativ un sfert; aspirina reduce semnificativ riscul de debut precoce al pre-eclampsiei.
 3. Doar 7 femei carora li s-a administrat aspirina au nascut prematur, inainte de 28 de saptamani de sarcina, din cauza pre-eclampsiei, comparabil cu 17 femei care au nascut prematur si carora nu li s-a administrat aspirina.
 4. Aspirina reduce riscul de nastere prematura (de exemplu, inainte de 37 de saptamani) cu circa 14%
 5. Aspirina in doze mici ca tratament nu impiedica intarzierea cresterii la copilul nenascut, nu determina nasterea unui copil mort sau deces neonatal.

Aspirina – sigura in sarcina ?

In cele mai multe cazuri, nu, nu este sigura. Unele femei sunt sfatuite de medici sa ia aspirina in doze mici in sarcina pentru a reduce anumite complicatii, dar nu trebuie sa luati vreodata aspirina daca sunteti insarcinata fara a discuta in prealabil cu medicul dumneavoastra. Cel mai bine este sa evitati aspirina in aceasta perioada.

Deoarece doze mici de aspirina actioneaza prin reducerea subtila a tendintei de coagulare a sangelui, a existat mereu o frica legata de faptul ca ea ar putea creste riscul de sangerare la mama sau la fat, inainte sau dupa nastere. Rezultatele studiului amintit mai sus au inlaturat in mare parte aceasta teama. Aspirina nu a crescut riscul de sangerare, nici la fetii nenascuti si nici la nou-nascuti. La fel, aspirina nu a crescut riscul de separare prematura (desprindere) a placentei. Chiar daca mamele care au luat aspirina au avut in mare marte nevoie de transfuzie de sange dupa nastere, in comparatie cu cele carora ni li s-a administrat aspirina, in final nu a existat nici un risc crescut de sangerare majora materna, nici inainte si nici dupa nastere. Tot timpul s-a presupus ca doza prea mica de aspirina nu afecteaza bebelusul din uter, iar studiu amintit a demonstrat aceasta teorie. Copiii mamelor care au luat parte la studiu au fost urmariti timp de 18 luni dupa nastere, iar pana in prezent, datele arata ca nu exista diferente semnificative de sanatate sau de dezvoltare intre copiii ale caror mame au luat aspirina si cele ale caror mame nu au luat aspirina.

Ce femei nu trebuie sa ia doze mici de aspirina in sarcina ?

Urmatoarele grupuri de femei nu ar putea obtine beneficii de pe urma administrarii de aspirina in sarcina:

 • mamele aflate la prima sarcina (cu exceptia cazului in care acestea ar putea avea risc crescut de debut de pre-eclampsie precoce)
 • femei cu pre-eclampsie prestabilita
 • femeile cu o usoara pre-eclampsie sau cu un debut tardiv de pre-eclampsie.

Tratamentul cu aspirina ar trebui evitat de persoanele care sunt alergice la aspirina sau au o sangerare pe termen lung sau o tulburare legata de trombocite. Femeile insarcinate care sufera de astm ar trebui sa nu utilizeze aspirina, deoarece, uneori aspirina poate inrautati astmul.

Cine poate beneficia de tratamentul cu doze mici de aspirina ?

Singurele femei pentru care utilizare aspirinei in doze mici poate fi justificata sunt cele cu risc deosebit de ridical de a dezvolta pre-eclampsie inainte de saptamana 32 de sarcina. Este vorba aici si de acele femei care au avut debut precoce de pre-eclampsie sau eclampsie in sarcinile anterioare. Aici sunt incluse si femei cu hipertensiune arteriala cronica, diabet sever, sau boli de rinichi, sau care au avut preeclampsie severa in timpul sarcinii anterioare. Cu toate acestea, aspirina poate preveni numai jumatate din astfel de cazuri.

Unii experti recomanda tratamentul cu aspirina in doze mici pentru o femeie insarcinata care sufera de sindrom antifosfolipidic. Se prefera in acest caz doze mici de aspirina in loc de heparina. Sindromul antifosfolipidic este diagnosticat la femeile care au anumiti anticorpi in sange si care au, de asemenea, un istoric medical legat de de cheaguri de sange sau de anumite probleme si complicatii in sarcina.

Cum se prescrie tratamentul cu aspirina in sarcina ?

Din moment ce debutul precoce al pre-eclampsiei poate aparea oricand dupa saptamana 20 de sarcina, tratamentul cu doze mici de aspirina ar trebui sa inceapa inainte de jumatatea termenului de sarcina total. Multi medici recomanda inceperea tratamentului in jurul saptamanii 12 de sarcina iar in unele cazuri de femei cu antecedente de pre-eclampsie severa tratamentul poate incepe chiar inainte de conceptie. Doza normala este de 75 mg, adica un sfert de comprimat pentru adult, o data pe zi. Tratamentul se opreste de obicei, cu doua saptmani inainte de nastere, pentru a permite functiei de coagulare a sangelui sa revina la normal.

Concluzii

Retineti ca aspirina in sarcina nu este sigura in majoritatea situatiilor, iar exceptiile vor fi analizate atent de medici inainte de a prescrie un tratament cu doze mici luandu-se in considerare beneficiile si riscurile acest medicament. Daca sunteti insarcinata, NU luati niciodata aspirina fara acordul medicului care va supravegheaza sarcina.