Termen cautat
Categorie

Cauzele malformatiilor fetale


Autor: Amalia Kui

Ce sunt malformatiile fetale?

Malformatiile fetale sau congenitale sunt anomalii in formarea sau functionarea unui organ sau a unei parti a corpului, prezente la nastere si care cauzeaza dizabilitati fizice si / sau psihice. Putem considera ca exista doua tipuri de malformatii congenitale:

 • structurale – legate de o parte a corpului. Printre acestea se pot numara: despicaturi labiale („buza de iepure”) si palatine („gura de lup”), anomalii ale membrelor, spina bifida etc.
 • functionale – legate de modul in care functioneaza o parte a corpului, un organ sau un sistem. Acestea pot afecta: sistemul nervos – cauzand retard mintal, probleme comportamentale, de miscare etc. (autism, Sindromul Down); sistemul metabolic (hipertiroidism); sistemul senzorial – provocand de regula probleme de vedere si auz.

Malformatiile fetale apar de obicei in primele 8 saptamani de sarcina, cand se formeaza cele mai importante sisteme si organe. Astfel, ele pot fi depistate in timpul sarcinii, in momentul nasterii sau la un oarecare interval dupa, cele mai multe anomalii fiind descoperite in primul an de viata. Unele malformatii sunt usor de observat, insa pentru identificarea altora sunt necesare anumite analize si teste speciale (ecocardiograme, radiografii etc.). Gravitatea lor este de asemenea variabila – unele trec de la sine, in timp ce pentru altele este nevoie de un tratament sau de o interventie chirurgicala.

Care sunt factorii de risc?

Printre factorii de risc cunoscuti care pot conduce la aparitia malformatiilor congenitale se numara:

1. Consumul anumitor medicamente

Unele medicamente pot cauza malformatii fetale grave daca sunt luate in timpul sarcinii. Daca planuiti sau deja sunteti insarcinata, este foarte important sa discutati cu medicul vostru inainte sa opriti vreun tratament sau sa incepeti unul nou, acest lucru fiind valabil inclusiv pentru medicamentele folosite fara prescriptie medicala. Urmatoarele medicamente au potential teratogen (de a cauza malformatii):

 • anti-epileptice – unele anti-epileptice sunt asociate cu malformatii cardiovasculare, ale creierului (microcefalie) etc.
 • unele medicamente anticanceroase
 • warfarina – un anticoagulant care poate afecta sistemul nervos central
 • unele antibiotice precum tetraciclina si sulfamidele
 • tranchilizante precum litiul si diazepamul
 • anumite antidepresive
 • hormoni androgeni – pot duce la masculinizarea fatului de sex feminin
 • estrogeni – pot provoca feminizarea fatului de sex feminin

2. Consumul de alcool

Cand o femeie consuma alcool, acesta trece din sangele mamei la copil, prin cordonul ombilical. Nu s-a putut determina nicio cantitate de alcool considerata „sigura” care poate fi consumata de femeile insarcinate. Consumul de alcool trebuie evitat pe toata durata sarcinii. Printre anomaliile cauzate de alcool se numara: malformatii ale fetei, mainilor si picioarelor, retard mintal si incetinirea cresterii intrauterine. Aceste malformatii congenitale fac parte din Sindromul Alcoolismului Fetal.

3. Fumatul

Fumatul in timpul sarcinii este asociat cu intarzierea dezvoltarii intrauterine, nasteri premature, probleme cardiovasculare si respiratorii. Acest lucru este valabil atat pentru mamele fumatoare, cat si pentru cele care se expun in mod constant la fumul de tigara. Cea mai buna solutie este sa renuntati la fumat inainte de a ramane insarcinata.

4. Consumul de droguri

Trebuie sa stiti ca toate drogurile interactioneaza cu sarcina, aproape toate trecand prin placenta si ajungand la copil. Prezenta acestora in organismul vostru poate reduce cantitatea de oxigen care ajunge la fat, ceea ce ii poate cauza probleme de dezvoltare. Acestea sunt riscante si mai tarziu in sarcina deoarece pot afecta modul de functionare a placentei, existand riscul ca aceasta sa se rupa de peretele uterului, ceea ce poate pune in pericol atat viata voastra, cat si a copilului.

 • marijuana – este unul dintre cele mai des folosite droguri. Consumata in timpul sarcinii il poate face pe copilul vostru mai agitat dupa nastere, iar pe termen lung poate cauza probleme comportamentale si de invatare. Fumatul marijuanei expune copilul la acelasi risc asociat cu fumatul de tutun: se poate naste cu o greutate mai mica decat cea normala sau inainte de termen.
 • amfetaminele – acestea afecteaza dezvoltarea fatului si cresc sansele unei nasteri premature. Totodata ele afecteaza placenta, provocand insuficienta placentara sau ruperea acesteia.
 • cocaina – poate provoca probleme foarte grave in timpul sarcinii, printre acestea fiind incluse: avortul spontan, intarzierea dezvoltarii fatului, probleme in dezvoltarea tractului uro-genital, probleme in dezvoltarea intelectuala etc.
 • heroina – la fel ca si celelalte substante, si heroina interactioneaza cu cresterea fatului si cu dezvoltarea creierului sau.

Utilizarea acestor droguri in timpul sarcinii poate duce la aparitia sindromului de abstinenta la nou-nascuti, caz in care bebelusul intra in sevraj. Acest lucru se intampla deoarece bebelusul devine la fel ca si mama lui, dependent de substanta respectiva, iar dupa nastere organismul lui nu mai primeste acel drog.

5. Infectii ale mamei

Atunci cand sunteti insarcinata si aveti o infectie, aceasta nu va afecteaza doar pe voi, ci si pe copilul vostru. Daca aveti o astfel de problema, trebuie sa va adresati unui medic iar acesta va alege tratamentul optim pentru voi. Nu uitati ca doar anumite medicamente sunt sigur de administrat in timpul sarcinii. Printre infectiile care pot afecta fatul se numara:

 • varicela si zona zoster
 • hepatita B, C, D, E
 • SIDA
 • poliomielita
 • toxoplasmoza
 • infectii cu streptococ de grup B
 • infectii cu listeria
 • candidoza
 • rubeola
 • infectii cu virusul herpes simplex
 • infectii cu transmitere sexuala precum gonoreea si chlamydia
 • sifilis
 • infectii cu citomegalovirus

Aceste infectii pot cauza malformatii precum: retard mintal, anemie, icter, probleme de vedere, pierderea auzului, defecte ale inimii, eruptii cutanate. Desigur, nu puteti evita toate sursele de posibile infectii pe perioada sarcinii, insa puteti lua o serie de masuri pentru a va asigura ca reduceti considerabil riscurile contractarii unei infectii: spalati-va foarte bine pe maini, asigurati-va ca tot ceea ce mancati este proaspat si gatit la o temperatura corespunzatoare, nu folositi in comun paharele din care beti sau alte obiecte pentru igiena personala etc.

6. Iradierea

Radiografiile reprezinta o alta sursa de risc pentru aparitia unor malformatii fetale. Desi embrionul / fatul este protejat in uter, el este foarte sensibil la iradieri. Astfel,in urma acestora pot sa apara probleme grave de sanatate, chiar si la doze mici care aparent nu o afecteaza pe mama. Tipul de anomalie care poate aparea depinde de doza radiatiilor si de cat de avansata este sarcina. Aceste anomalii pot include: spina bifida, despicaturi palatine, incetinirea dezvoltarii intrauterine, microcefalie, deformarea membrelor etc.

Radioterapia si chimioterapia – folosite pentru tratarea cancerului – sunt de asemenea asociate cu malformatiile congenitale. Pe cat de mult posibil, acestea ar trebui amanate pana dupa nasterea copilului. Daca acest lucru nu este posibil, doar medicul specialist poate cantari riscurile acestor proceduri versus beneficiile lor.

7. Expunerea la alte chimicale

Mercurul, continut de unii pesti, poate afecta fatul, provocandu-i ulterior probleme neurologice, cognitive si de dezvoltare. Daca sunteti insarcinata, eliminati sau reduceti pe cat de mult posibil consumul preparatelor din peste.

Se pot produce si intoxicatii profesionale: expunerea la locul de munca la substante toxice care afecteaza fatul si evolutia sarcinii. Un exemplu in acest sens este expunerea constanta la pesticide a femeilor care lucreaza in domeniul agriculturii.

8. O greutate necorespunzatoare

Atat femeile supraponderale cat si cele subponderale se pot confrunta – tocmai din cauza greutatii lor corporale necorespunzatoare – cu probleme pe timpul sarcinii, probleme care pot afecta si dezvoltarea fatului.

O femeie care isi doreste sa ramana insarcinata trebuie sa atinga si sa se mentina la o greutate normala pentru varsta si inaltimea ei. Este foarte important sa nu incercati sa slabiti pe perioada sarcinii, acest lucru nefiind sigur. Discutati cu medicul vostru despre ce dieta ar trebui sa urmati si daca este indicat sa faceti anumite exercitii fizice.

Este important sa retineti ca anumitemalformatiifetalepot fi prevenite daca tineti cont de cauzele lor, insa la fel de important este sa stiti ca ele pot aparea si la un copil ai carui parinti nu au probleme evidente de sanatate sau nu prezintafactori de risc. In plus, majoritateamalformatiilorcongenitaleapar din cauza unor probleme genetice, si nu din cauza expunerii mamei la substante teratogene.

Comentarii

Efectul consumului de droguri de catre tata se poate manifesta in momentul fertilizarii. Spermatozoizii pot prezenta defecte genetice legate de expunerea la  anumite droguri, inclusiv alcoolul si nicotina. Drogurile pot provoca anomalii ale spermei care fac imposibila fertilizarea ovulului sau pot afecta dezvoltarea embrionului. Multa sanatate!

Buna ziua,am o intrebare si as dori sa imi raspundeti.Sotul meu consuma droguri si am dori un copil poate afecta copilul chiar daca nu consum eu droguri?Multumesc!

Efectul consumului de droguri de catre tata se poate manifesta in momentul fertilizarii. Spermatozoizii pot prezenta defecte genetice legate de expunerea la  anumite droguri, inclusiv alcoolul si nicotina. Drogurile pot provoca anomalii ale spermei care fac imposibila fertilizarea ovulului sau pot afecta dezvoltarea embrionului. Multa sanatate!

Buna ziua,am o intrebare si as dori sa imi raspundeti.Sotul meu consuma droguri si am dori un copil poate afecta copilul chiar daca nu consum eu droguri?Multumesc!