Termen cautat
Categorie

Al treilea trimestru de sarcina


In saptamana 28 de sarcina va veti simti destul de greoaie si stangace, in acest moment mai aveti doar 3 luni de sarcina. In aceasta ultima perioada bebelusul acumuleaza straturi de grasime. Va fi foarte activ in aceasta ultima perioada, mama putandu-i observa miscarile. In acest moment uneori se simt contractiile fiziologice (false). De obicei nu sunt dureroase.

Este foarte posibil sa aveti vise despre sarcina si nastere, acest lucru fiind normal datorita pozitiei neconfortabile din pat sau datorita miscarilor copilului si nu indica o suferinta fetala.

Incepand cu saptamana 32 veti avea nevoie de cat mai multa odihna.

Spre sfarsitul acestei luni ritmul cresterii in greutate trebuie sa incetineasca chiar daca cresterea bebelusului e accelerata. Daca insa continuati sa luati in greutate prea mult, eliminati din alimentatie glucidele si bauturile pe baza de lapte. Cresterea in greutate totala ideala pana la aceasta data este de 11 kilograme.

Linia inchisa la culoare care coboara pe mijlocul abdomenului poate fi foarte evidenta. Ombilicul va fi in tensiune si aplatizat deoarece abdomenul creste in dimensiune. Baza toracelui poate fi sensibila deoarece uterul apasa in sus.

Din saptamana 36 este idicat sa intrerupeti activitatile profesionale si sa va pregatiti de nastere. In acest moment veti simti nerabdare si veti fi speriata de travaliu. Deasemenea veti avea temeri daca veti fi un parinte bun.

In cazul in care sunteti la prima sarcina, dificultatea de a respira, arsura si indigestia ar trebui sa scada in intensitate atunci cand capul copilului a coborat in bazin.

Urinarile vor fi destul de frecvente. In aceasta perioada veti simti o oboseala marcata cauzata de insomii si greutatea bebelusului. Deasemenea puteti simti o energie puternica, dar trebuie sa aveti grija sa nu exagerati cu treburile casnice pentru a a nu va extenua.

In saptamana 36 cresterea in greutate incetineste si chiar se poate opri. In cazul in care greutatea acumulata pe perioada sarcinii este mai mica de 13 kilograme, veti putea ajunge destul de repede la greutatea pe care o aveati inainte de aceasta sarcina. Numarul ideal de kilograme care poate fi acumulat in aceasta perioada pana in saptamana 36 este de aproximativ 12 kilograme.

Datorita cresterii abdomenului, va exista o modificare a centrului de greutate obisnuit, prin urmare este necesar sa acordati atentie sporita pozitiei dumneavoastra.

In aceasta perioada este indicat sa va ridicati picioarele in timpul zilei, acest lucru fiind foarte important in prevenirea umflarii gleznelor si a aparitiei varicelor; deasemenea este indicat sa faceti lucruri care va relaxeaza, exercitiile usoare, muzica, cititul, tricotatul sunt lucruri care v-ar putea relaxa. Trebuie sa actionati intr-un mod mai lent decat cel obisnuit.

In cazul in care doriti sa alaptati este necesara cumpararea unui sutien special pentru alaptare, care este bine sa-l achizitionati cat mai aproape de termen pentru ca marimea sa fie cat mai exacta.

Este foarte important sa va puneti toate lucrurile importante pentru perioada in care veti sta in spital, astfel incat atunci cand va sosi momentul sa stiti de unde sa le luati, sa nu va panicati si sa nu uitati sa luati cu dumneavoastra la spital lucruri care v-ar fi necesare. Deasemenea toate lucrurile de care are nevoie bebelusul trebuie sa fie la indemana.

Este foarte important ca in acest timp partenerul dumneavoastra sa va fie alaturi. Acesta poate merge cu dumneavoastra la spital, actualmente multe spitale incurajeaza prezenta partenerului alaturi de mama la momentul nasterii. In cazul in care acesta nu doreste sa participe, este acceptata prezenta unei rude.

Bebelusul in saptamana 28:

In aceasta luna, in cazul in care bebelusul ar veni pe lume, sansele sale de a supravietui sunt foarte mari.

Pleopaele incep sa nu mai fie inchise etans. Corpul bebelusului, inclusiv fata sunt acoperite de vernix fiind astfel protejate impotriva apei. Auzul beblusului este foarte bine dezvoltat. in acest moment bebelusul isi recunoaste mama prin voce.

 Bebelusul in saptamana 32:

Bebelusul are o lungime de aproximativ 41 de centimetri si o greutate de aproximativ 1,6 – 2 kilograme. Proportia bebelusului intre cap si trunchi este aceeasi ca la nastere.

In acest moment bebelusul este complet constituit, corpul sau fiind armonios. Tesutul gras s-a depus sub piele, astfel incat in curand va avea forme rotunjite.

Bebelusul in saptamana 36:

Capul bebelusului poate fi coborat in bazin. In momentul in care tesutul gras s-a depus bebelusul se va rotunji. Pielea beblusului va avea culoarea roz. Bebelusul poate avea parul crescut pana la aproximativ 5 centimetri. Lungimea bebelusului este de aproximativ 46 de centimetri, iar greutatea este de aproximativ 2,5 kilograme.

La nivelul varfurilor degetelor bebelusului i-au creascut unghiile moi. In cazul in care beblusul este baiat in aceasta perioada testiculele coboara in scrot. In acest moment plamanii bebelusului vor putea functiona singuri.

In urmatoarele saptamani de sarcina ramase bebelusul va lua in greutate cate 28 de grame in fiecare zi.