Termen cautat
Categorie

Sarcina prelungita. Datare si factori de risc


Autor: cezara
Cuprins articol
Imagini

Sarcina prelungita cronogic este sarcina ce depaseste 42 de saptamani (294 de zile) socotite din prima zi a ultimei menstruatiei. Sarcina prelungita este o realitate in special prin efectele nocive asupra fatului. Durata normala a unei sarcini om este de aproximativ 280 de zile de la prima zi a ultimei menstruatii sau 40 de saptamani, 266 de zile de la ultima ovulatie , respectiv 270 de zile de la contactul sexual care a generat sarcina.

Cel mai dificil este stabilirea cu precizie a diagnosticul de varsta a sarcinii. Pentru gravidele corect dispensarizate din primele luni de sarcina, este mult mai simplu, deoarece ecografia efectuata precoce stabileste varsta de gestatie cu o precizie de plus/minus 5 zile. Din pacate, exista inca suficient de multe gravide care se prezinta tarziu la medic, dupa 28 de saptamani de amenoree.

Calcularea exacta a duratei sarcinii si deci a momentului cand va avea loc nasterea este de o mare importanta. Acest lucru poate fi determinat in mai multe feluri de catre medicul ginecolog in functie de stadiul sarcinii: anamneza cu obtinerea de date privind ultima menstruatie, examinarea gravidei cu determinarea marimii uterului, detectarea batailor cordului fetal, folosirea ecografiei care este foarte exacta mai ales in cel de-al doilea trimestru al sarcinii. Ecografia arata stagnarea cresterii diametrului biparietal, lichid amnios in cantitate mica.

Una dintre investigatiile care se efectueaza dupa implinirea a 40 de saptamani este traseul cardiotocografic. Este vorba de inregistrarea pe hartie (similar unui EKG) a activitatii cardiace fetale si a contractiilor uterine. Este o investigatie nedureroasa, care nu prezinta niciun pericol pentru mama sau fat.
Examenul ginecologic evidentiaza reducerea inaltimea fundului uterin si a circumferintei abdominale, col maturizat , lichid amniotic in cantitate mica , reducerea miscarilor fetale , bataile cordului fetal modificate.

Complicatii

  • Suferinta fetala cronica(hipoglicemie la nou-nascut,hipocalcemie, hemoconcentratie, anencefalie, epilepsie neonatala)
  • Aspirarea de lichid meconial
  • Macrosomie fetala (nou nascut cu greutate la nastere>4000 g)
  • Intarziere de crestere
  • Moarte fetala in uter
  • Distocie de umar (incapacitatea de a exterioriza umerii dupa ce capul a fost nascut)
  • Fractura de clavicula la nou-nascut
  • Placenta incepe sa dea semne de imbatranire pe masura ce sarcina progreseaza si sfarseste prin a nu mai functiona la fel de bine ca inainte deoarece cantitatea de oxigen si nutrienti care ajunge la fat se reduce. Insuficienta placentara creste riscul de hipoxie fetala intrapartum
  • Necesitea cezarianei