Termen cautat
Categorie

Hernia ombilicala in timpul sarcinii


Hernia ombilicala se caracterizeaza printr-o umflatura in jurul buricului. De obicei, in sarcina, hernia ombilicala este usoara pana la moderata, iar in unele cazuri rare se poate agrava si este nevoie de operatie pentru a fi tratata.

Cauze ale herniei ombilicale in timpul sarcinii

  • Factor congenital.
  • Cauzele frecvente pentru hernia abdominala sunt: obezitatea, sarcini multiple, lichid in cavitatea abdominala si o operatie abdominala precedenta.

Complicatiiale herniei ombilicale in timpul sarcinii

Exista o complicatie grava a herniei ombilicate in timpul sarcinii, dar din fericire studiile arata ca aceasta este extrem de rara. Cand deschiderea este prea mare, exista riscul ca intestinul sa fie fortat sa iasa afara. Cand se intampla acest lucru, miscarile intestinului vor fi taiate iar rezultatul poate fi fata.

Hernia ombilicala in timpul sarcinii – despre tratament

Daca aveti hernie ombilicala si sunteti insarcinata, trebuie sa fiti examinata de catre medic cat mai curand posibil.

Cel mai bine este sa evitati interventiile chirurgicale de hernie in timpul sarcinii, sa incercati sa traiti cu ea pana dupa nasterea copilului si dupa ce v-ati recuperat complet. Acest lucru poate fi pana la trei sau sase luni dupa nasterea copilului. Hernia de ombilic din timpul perioadei de sarina nu afecteaza in mod normal bebelusii sau dezvoltarea lor.

Cand se vorbeste despre o interventie chirurgicala pentru tratarea herniei in sarcina, este extrem de important sa se cantareasca avantajele si riscurile aferente.

Daca hernia nu pare sa prezinte nici un pericol iminent pentru sarcina Dumneavoastra nu are rost sa optati pentru o operatie care implica anumite riscuri in acest moment.

Chiar daca in unele cazuri, interventia chirurgicala de hernie este inevitabila in timpul sarcinii, multi experti recomanda ca acest lucru sa se faca doar in al doilea trimestru.

Important este sa reduceti la minim riscurile de a agrava problema herniei. Sprijiniti cu mana zona unde este hernia, atunci cand tusiti sau cand stranutati. Evitati orice activitate care va poate face rau si care ar putea agrava hernia.

Cu toate acestea, in cazul in care o hernie ombilicala se agraveaza va fi nevoie de interventie medicala de urgenta. Cand o hernie se incarcereaza, sangele nu mai alimenteaza partea de tesut prinsa. O astfel de hernie este de cele mai multe ori acompaniata de durere si e nevoie de operatie cat mai repede. Daca hernia ombilicala nu este intr-o forma severa, este cel mai bine sa aveti rabdare pentru operatie. Daca hernia este bombata si inconfortabila, este important sa stati mai mult in pat si sa faceti masaj usor pana cand proeminenta devine aproape de forma normala. Daca hernia de ombilic este insotita de durere intensta sau nu puteti sa o impingeti la loc, este important sa solicitati urgent asistenta medicala.

Pentru cea mai mare parte a femeilor care au hernie ombilicala in timpul sarcinii, acest lucru poate fi pur si simplu deranjant. Este unul din multe posibile efecte secundare surprinzatoare si incomode ale sarcinii. Insa, dupa ce micutul se va naste si veti fi oficial mama, veti uita complet de aceasta hernie si gaura ombilicala va reveni cel mai probabil din nou la dimensiunea normala. Daca nu se intampla acest lucru dupa 3-6 luni de la nastere, adresati-va medicului.

Daca aveti hernie usoara pana la moderata si nu este necesar sa va tratati prin interventie chirurgicala in timpul sarcinii, este bine sa incepeti tratamentul herniei ombilicale dupa ce se naste copilul si dupa ce va reveniti (daca hernia ombilicala nu se retrage). Adresati-va specialistilor pentru tratament. Ca o regula, toate herniiile ar trebui sa fie tratate in momentul in care sunt diagnosticate, dar luati in considerare ca este important sa fiti atenta in cazul in care planuiti sa ramaneti din nou insarcinata. Nu ignorati niciodata o hernie.

Nastere normala sau cezariana in caz de hernie in timpul sarcinii?

Expertii considera ca o femeie care are hernie ombilicala in sarcina, poate naste normal atunci cand vine vremea. Exita medici si obstetricieni excelenti care vor fi capabili sa gestioneze situatia Dumneavoastra cu profesionalism si pricepere. Nu trebuie sa credeti ca puteti naste doar prin cezariana in cazul in care aveti hernie ombilicala.

Bibliografie
http://www.drugs.com/cg/umbilical-hernia.html http://www.hernia.org/types/hernias-during-pregnancy/