Termen cautat
Categorie

Astmul si sarcina


Astmul bronsic este o afectiune importanta si din ce in ce mai frecvent intalnita, a cailor respiratorii. Persoanele afectate manifesta crize de insuficienta respiratorie manifestate prin respiratie greoaie,zgomotoasa situse. In intervalul cuprins intre crizele de astm, functia respiratorie se desfasoara normal. Crizele de astm au o frecventa crescuta in randul femeilor insarcinate, chiar si in conditiile in care, pana in prezent nu au fost semnalate astfel de simptome. Statisticile efectuate au demonstrat ca un procent de 4 - 10 % dintre femeile insarcinate manifesta simptomatologie de astm bronsic. Sarcina poate avea influente variate asupra desfasurarii bolii. Pe perioada sarcinii, 1 / 3 din cazurile de astm se amelioreza, insa in 1 / 3 din cazuri se inregistreaza agravarea simptomatologiei, vietile mamei si a fatului fiind astfel puse in pericol. Riscurile cresc direct proportional cu severitatea simptomelor. Femeile gravide sunt sfatuite sa participe la examene clinice periodice pentru depistarea timpurie a oricarei modificari survenite in functia respiratorie pentru monitorizarea volumul de oxigen primit de fat. In cazul unei supravegheri corecte si a unui tratament precoce, pericolele la care sunt expusi mama si fatul devin devin mult mai putin importante.

Femeile insarcinate care sufera de astm pot manifesta hipertensiunea arteriala de sarcina, varsaturi mai timpurii si mai importante, nedeclansarea travaliului pe cale naturala, hemoragii vaginale sau stari de toxiemie. Gravidele care dezvolta aceasta afectiune prezinta si riscul de preeclampsie, patologie caracterizata prin cresterea tensiunii arteriale, afectiuni renale, hepatice sau cerebrale. Procentul de avort spontan inregistrat in cazul gravidelor astmatice este de doua ori mai mare decat in cazul femeilor care nudezvolta aceasta problema.

Pericolele la care sunt expuse gravidele care dezvolta astm bronsic sunt mari, insa fetii sunt si ei supusi privarii de oxigen,aspect ce poate determina probleme importante. Acestia sunt expusi riscului de nastere prematura, dezvoltare anormala sau intarziata, greutate scazuta la nastere sau chiar fatalitate.

Astmul reprezinta un sindrom inflamator cu evolutie cronica, declansat la persoane predispuse genetic. Simptomele astmului bronsic sunt obstructia bronsica reversibila, partiala sau completa, spontana sau sub influenta tratamentului si sindrom de hiperreactivitate bronsica la contactul cu diversi stimuli.

Care sunt factorii declansatori ai crizei de astm?

 • Praful inglobeaza diverse microorganisme potential declansatoare a unei reactii alergice. Astfel de microorganisme sunt acarienii care se hranesc cu particulelede piele descuamata si care suntinvizibili cu ochiul liber.
 • Mucegaiul, secrectiile animalelor, hrana pestilor crescuti in acvarii sau chiar gandacii de bucatarie pot fi cei care declanseaza aceste crize. Produsele de secretie ale pisicilor reprezinta factorul cel mai frecvent incriminat de declansarea acestor reactii.
 • Polenul
 • Unele medicamente. Produsele farmaceutice mai frecvent implicate in astfel de reactii sunt aspirina, diclofenacul, indometacinul, fenilbutazona, propranololul sau metoprololul.
 • Infectii virale localizate la nivelul sistemului respirator.
 • Substantele chimice. Vaporii de coloranti, vopsele, lacuri, formolul sau acetona pot avea un rol important in declansarea unei crize de astm.
 • Poluantii atmosferici, fumul sau ceata.
 • Temperaturile scazute.
 • Fumatul, deopotriva cel activ si cel pasiv.
 • Efortul fizic exagerat.
 • Starile de stres.
 • Refluxul gastro - esofagian.
 • Aditivii si colorantii alimentari. Cel mai frecvent implicat in astfel de crize este tartrazina, un colorant alimentar folosit in componenta bauturilor racoritoare colorate, precum Fanta.

Cum se manifesta astmul bronsic?

 • Dificultati respiratorii traduse prin dispnee. Acestea sunt inregistrate in special in cazul incercarii de a evacua aerul de a nivelul plamanilor.
 • Respiratie suieratoare sau wheezing.
 • Tuse uscata si iritativa

Evolutia astmului pe perioada sarcinii este, de obicei, stabila. Intre saptamanile 29 si 36 se poate inregistra cresterea frecventei crizelor de astm, insa in primul trimestru si in saptamanile precedente momentului nasterii se produce ameliorarea simptomelor.

Ce investigatii sunt utile?

 • Monitorizarea stricta a functiei respiratorii. O importanta crescuta o are examinarea functiei pulmonare prin intermediul spirometriei.
 • Monitorizarea starii generale acopiluluicu ajutorulultrasonografiei, numita si ecografie fetala.
 • Verificareasaturatiei de oxigen si mentinereasa laun nivelmai mare de 95 %.

Debitul sanguin nu sufera modificari, insa capacitatea pulmonara poate fi scazuta din cauza micsorarii volumului de aer rezidual si a capacitatii functionale reziduale. Pot fi inregistrate si modificari de ordin gazometric datorate influentei progesteronului fata de centrii respiratori. Acestea se manifesta prin hiperventilatie datorata cresterii volumului curent de aer, fara inregistrarea modificarii frecventei respiratorii. Astfel, presiunea partiala a dioxidului de carbon din sange ( PaCO2 ) scade panala 25 - 30 mm Hg si presiunea partiala a oxigenului din sangele arterial (PaO2 ) creste lamai mult de 100 mm Hg. Desi sunt inregistrate aceste modificari, pH-ulramane stabil.

Ce tratament se poate face?

In conditiile unei sarcini in desfasurare, se ia in considerarestabilirea conduitei terapeutice cat mai putin riscante atat pentru mama cat si pentru copil.Aceasta s-a dovedit a fi administrarea de bronhodilatatoare cu actiune de scurta durata, pe cale inhalatorie. In acest sens, pe timpul unei crize, pot fi administrate produse precum Ventolin, Salbutamol sau Berotec, chiar si pe durata sarcinii sau alaptarii. Singura atentionare in ceea ce le priveste este administrarea cu prudenta in ultimele 72 de ore dinaintea travaliului.

Ca si medicatie de fond permisa pe perioada sarcinii si alaptarii se pot folosi corticosteroizi administrati pe cale inhalatorie. Produse precumFlixotide, Becloforte sauPulmicort pot fi folosite, insa la dozele cele mai mici la cares-a reusit controlarea simptomatologiei.
Brycanilul este unprodus cu aceeasi actiune insa, in cazulsau au fost mentionate o serie de avertizari.Administrat pe cale injectabila, acestapoate sa determine tulburaride ritm cardiac precumtahicardia materna si fetala, hipotensiunea mamei, insuficienta cardiaca congestiva a mamei, polidactilia fetala sau dezvoltarea de degete supranumerare. Antihistaminicele si antileucotrienele administrate pe cale orala sunt contraindicate pe durata sarcinii. Din categoria antihistaminicelor amintim Aerius sau Claritine, iar din grupa antileucotrienelor mentionam Singulair si Accolate. Interzis pe perioada sarcinii este si Miofilinul, a carei actiune este bronhodilatatoare si relaxanta pentru diafragm, insa e considerat ca fiind toxic in aceste circumstante.

Exista o gama larga de grupe medicamentoase cu potential toxic pe perioada sarcinii. Dintre acestea, mentionambromfeniramina, epinefrina, pseudoefedrina, decongestionantele, antibioticele, in specialtetraciclina, sulfonamidele sauciprofloxacina, vaccinurile care contin virusuri vii, terapia imuna la inceputultratamentului si la doze crescute saucompusii pe baza de iod.

Inducerea travaliului se poate realiza in aceasta situatie, prin administrareaprostaglandinei E2care produce bronhospasm.

Administrarea produselor medicamentoase este interzisa, de obicei, pe perioada sarcinii, insa riscurile sunt cu atat mai mari cu cat astmul bronsic se desfasoara necontrolat.