Termen cautat
Categorie

Prenumele poate influenta destinul?


Ce se ascunde in spatele unui nume?

Cand se naste un copil, unul din cele mai importante lucruri este numele pe care il hotarasc parintii (poate impreuna cu nasii) pentru el. Unii parinti pregatesc numele inainte de nasterea copilului, altii asteapta ca mai intai sa se nasca bebelusul.

Evident, nu exista nici o regula in legatura cu alegerea unui nume, astfel incat oamenii pot da copilului lor orice nume prefera. Unii parinti aleg numele pentru copiii lor:

  • dupa locul in care au fost conceputi (de exemplu: Paris)
  • dupa o persoana speciala din familie sau o persoana speciala pe care o cunosc
  • dupa ce o persoana speciala din Biblie (de exemplu: Sara, Maria, Matei, Ion etc)
  • dupa o celebritate sau personalitate preferata (de exemplu: Andra, Pamela, Nicole, Ronaldo, Angelina, Brad etc)
  • alegand dintr-o lista de nume de pe internet
  • nume straine (de exemplu: Maya, Aylin, Amir, Ricardo, Arthur)
  • prin tragere la sorti etc

Studii si controverse legate de prenume si destin

Cercetarile au aratat ca prenumele noastre pot fi legate de deciziile pe care le luam in viata inclusiv cele care sunt legate de cariera. Cu toate acestea, un om de stiinta, Simonsohn spune ca aceste cercetari nu sunt atat de concludente.

Ideea ca numele noastre sunt legate de destinele noastre incepe din cartea Genezei din Biblie, cand lui Avram i s-a schimbat numele in Avraam, care inseamna in ebraica “tata de multimi”.

In ultimii ani, cercetarile psihologice sociale au incercat sa faca legaturi intre numele oamenilor si deciziile pe care le iau atunci cand se casatoresc, cand aleg strada pe care locuiesc si ce activitate desfasoara pentru a-si asigura traiul de zi cu zi.

Unele studii au gasit ca exista o similitudine intre nume si mai multe domenii. De exemplu, un studiu american a aratat ca exista multi stomatologi care se numesc Denis si multi avocati au numele de Lauren. Cercetatorii spun ca nu este un accident ca Dr Douglas Hart din New York a ales cardiologia si nici ca familia Greathouse din West Virginia conduce o companie foarte mare.

Simonsohn, un om de stiinta american neaga totusi ca ar exista o legatura intre numele noastre si destinul nostru. El a criticat unele studii care demonstrau ca oamenii isi aleg partenerii de casatorie cu nume similare. Simonsohn sugereaza ca exista o similitudine conjugala a numelor probabil din cauza etniei. El spune ca sotii care au nume asemanatoare o un fundament si o etnie similara.

Dar Simonsohn nu respinge in totalitate posibilitatea unei legaturi intre numele noastre si alegerile pe care le facem in viata. “Sunt deschis la acest lucru. Daca cineva imi spune ca marea majoritate a deciziilor noastre sunt influentate de nume, as fi sceptic. E nevoie de dovezi semnificative pentru a demonstra acest lucru”

El a spus ca cea mai convingatoare cercetare a venit in urma unui studiu din 2008 realizat de Universitatea din Michigan. Acesta arata ca oamenii al caror nume incepea cu o anumita litera erau mai predispusi sa doneze pentru o cauza a unui uragan care incepea cu aceeasi initiala. Mai exact, persoanele cu nume ca Rachel, Rod, Rita, Ricardo au donat mai multi bani pentru ajutorarea oamenilor care au fost afectati de uraganul Rita. Studiul incepe in sine cu povestea unei femei pe nume Katrina care vinde limonada pentru a strange bani care vor fi folositi pentru ajutorarea oamenilor afectati de uraganul Katrina.

Oare chiar conteaza numele?

Pana intr-un anumit punct da, conteaza. Desi noi nu le alegem, numele noastre sunt insigne care poarta informatii despre clasa noastra sociala, nivelul de educatie precum si originea etnica, sau cel putin pe cele ale parintilor nostri.

Pana la urma ideea ca numele influenteaza destinele are radacini vechi. Astfel, romanii aveau expresia: “nomen est omen” sau “numele este destinul”.

Studiile stiintifice americane au aratat ca lumea face presupuneri diferite cu privire la un baiat pe nume Tyrone decat despre un baiat cu nume Philip. In timp ce aceste ipoteze sunt adesea gresite, ele pot avea o influentă semnificativa asupra cursului vietii noastre. Un nume poate exercita o influenta chiar inconstient asupra alegerii proprii unei persoane.

Este bine sa ai un nume popular?

In situatii cand numele este singurul lucru cunoscut despre o persoana, oamenii cu prenume comune au o viata mai buna decat cei cu nume unice. Studiile au descoperit ca un CV depus de o persoana cu un nume mai putin uzual de exemplu Lakesia Washington primeste mai putina atentie din partea potentialilor angajatori decat un CV identic al unei persoane cu un nume mai comun, cum este de exemplu Many Ann Roberts. Un studiu australian recent a constatat ca oamenii care au nume usor de retinut si comun tind sa se bucure de mai mult suport ca lucratori sau ca lideri politici. Cu toate acestea, in aceasta era de auto-exprimare individuala, multi parinti resping pentru pruncii lor numele banale ca Ion, Gheorghe, Ana. Pentru unii parinti alegerea unui nume inseamna alegerea unei tinute cat mai pompoase si unice.

Cum reactionam la numele noastre?

Cercetarile arata ca oamenii sunt atrasi inconstient de lucruri, oameni si locuri care suna ca numele lor. Psihologii numesc acest fenomen “egoism implicit”. Psihiatrul elvetian, Carl Jung a remarcat ca prietenul sau Sigmund Freud (al carui nume in germana sugereaza "bucurie"), a sustinut principiul placerii, Alfred Adler ("vultur") a pledat pentu vointa de putere, iar el insusi (Jung, sugerand "tanar") a pledat pentru ideea de renastere. Un studiu controversat din 2007 sustine ca egoismul implicit este motivul pentru care elevii al caror nume incepe cu litera C sau cu litera D au avut la scoala medii generale mai mici decat elevii cu nume care incep cu literele A sau B (sistemul de notare american; A si B pentru note foarte bune iar C si D calificative insuficiente la invatatura). Studiul a sustinut ideea ca elevii aveau tendinta de a gravita in jurul notei similare cu numele lor.

Deci prenumele ne influenteaza destinul?

Fara indoiala ca numele are o anumita influenta asupra destinului nostru, dar cuvantul “destin” este prea puternic. Numele poate avea o influenta semnificativa atunci cand acesta este singurul lucru pe care il stii despre o persoana. Daca adaugati o imagine, impactul numelui nu mai este acelasi. Daca adaugati informatii despre personalitate, motivatie, abilitati personale, atunci impactul numelui scade si mai mult.