Termen cautat
Categorie

Numele rare aduc ghinion


Nume obisnuite vs nume neobisnuite

Cand vine vremea pentru alegerea numele bebelusului, exista doua tipuri de parinti: cei care doresc un nume neobisnuit si cei care prefera un nume mai comun, care se intalneste la foarte multi copii.

Chiar daca numele special ales nu face o diferenta in ceea ce priveste succesul pe care il va avea un copil mai tarziu in viata, totusi se pare ca este important si conteaza daca numele este comun sau neobisnuit.

Daca alegeti un nume comun, cel mai probabil acesta nu va avea un impact major asupra vietii sale. Insa un nume neobisnuit poate sa atraga atentia.

Parintele care spune:" Vreau ca micutul meu sa fie unic si sa iasa in evidenta! "si alege pentru copil un nume care este mai putin frecvent, cel mai probabil, va avea un stil parental care pune accentul pe unicitate si iesirea din anonimat.

Parintii care aleg un nume obisnuit sunt total diferiti fata de cei care vor sa aleaga un nume pentru copil, astfel incat acesta sa li se potriveasca foarte bine si sa-i reprezinte.

Cercetarile recente arata ca in timpurile noastre, parintii sunt mai susceptibili de a cauta un nume cat mai neobisnuit pentru bebelusii lor in comparatie cu parintii de acum cateva decenii.

Multe carti si bloguri care se ocupa cu informatii legate de alegerea unui nume pentru bebelusi, sugereaza tot mai mult modificarea unui nume comun, prin dublarea unei litere sau eliminarea uneia, pentru a adauga o nota personala numelui respectiv (de exemplu: Evelyne, Danna, Anna, Yoana, Marya, Maya, Antonina etc). Dar, studiile au aratat ca acest lucru nu este chiar de dorit. Cercetarile au dovedit ca tinerii care aveau un nume neobisnuit pentru ca era scris diferit, aveau mai multe probleme in exprimarea corecta, la ortografie si citire.

Un nume rar poate crea multe probleme copilului mai tarziu in viata

In urma unui studiu britanic s-a constatat ca:

  • o cincime din parinti si-ar fi dorit sa aleaga un nume mai comun si mai usor pentru copiii lor
  • 8% din parinti erau coplesiti de faptul ca mai nimeni nu putea pronunta corect numele copilului
  • unul din zece parinti a recunoscut ca numele ales a fost un lucru bun in acel moment, insa noutatea a pierit in scurt timp.

Alegerea unui nume pentru copil se dovedeste a fi o sarcina dificila pentru multi parinti. Cercetarile arata ca un nume poate avea un impact profund asupra unui copil care reverbereaza bine la varsta adulta.

Cartile cu nume de copii sunt extrem de populare. Noi incercam sa ne gandim la prima aparitie a identitatii copilului si traim intr-o societate care acorda o atentie deosebita numelor. Iata de ce numele influenteaza modul de gandire propriu precum si a celor din jur.

Exista o multime de studii care arata cat de important este pentru parinti sa aleaga un nume potrivit pentru bebelusul lor. De exemplu, statisticile arata ca baietii care au nume de fata si invers pot avea probleme de comportament. Numele unic va fi cel mai probabil o povara pentru copil mai tarziu.

Un studiu britanic recent, realizat pe un esantion de 3.000 de parinti demonstreaza ca unul din cinci parinti regreta numele pe care l-a ales pentru copilul sau, iar cei mai multi dintre acestia erau nemultumiti de numele rare pentru care au optat. Cei care nu au regretat numele ales pentru copil au recunoscut ca in acest moment cunosc nume pe care le-ar fi ales pentru copilul lor la acea vreme.

Asa cum se pune accentul pe hainele unei persoane care poate indica anumite lucruri despre personalitatea sa sau despre trecutul sau, la fel se intampla si cu prenumele. Si totusi, la fel ca orice alt indicator extern, numele poate fi derutant.

Un cercetator pe nume Figlio a realizat un studiu folosind numele de pe milioane de certificate de nastere. Le-a analizat apoi pe fiecare din punct de vedere fonematic, a analizat combinatiile de litere, complexitatea numelui si alti factori. In final, cu ajutorul unei analize statistice a descoperit ca unele nume asundeau un statut socio-economic scazut.

"Copiii care au nume legat de o perspectiva lingvistica precara sunt mai susceptibile de a fi avut parinti slab educati. Acest copiii sfarsesc prin a fi tratati in mod diferit. De obicei, au rezultate mai slabe la invatatura si sunt mai putin susceptibili de a fi supradotati." Cercetatorul a analizat in special numele de copii care sunt mai rare, deoarece persoanele cu nume comune au experiente individuale care pot altera perspectiva legata de numele respectiv.

Relatia dintre un nume si succesul sau mai tarziu in viata ar putea avea legatura cu acesti copii care indeplinesc asteptarile altora. Numele care suna ca si cum copilul ar proveni dintr-o familie cu statut socio-economic scazut, ar putea fi etichetat ca fiind mai putin capabil de a atinge anumite obiective.

Indiferent daca numele suna ca provenind dintr-o clasa inferioara sau superioata, nu prea ajuta cu nimic daca bebelusului nu o sa-i placa. Cercetarile au aratat o legatura puternica intre o persoana careia nu-i place numele sau si stima sa de sine scazuta. La fel, o persoana care isi iubeste numele, tinde sa aiba o stima de sine mai mare.

Pentru multi parinti, cu cat numele bebelusului este mai neobisnuit cu atat mai bine. Copilul va iesi mai usor in evidenta mai tarziu la scoala. Dar, cercetatorii avertizeaza: cu cat un nume este mai interesant si de impact, cu atat va fi urat mai mult. Un stil puternic actioneaza inevitabil in ambele sensuri.

Numele pe care il alegeti va fi perfect!

Sigur, e greu sa nu fiti obsedati de decizia cu privire la alegerea numelui pentru bebelusul dumneavoastra. Dar, ce ar fi daca v-ati relaxa un pic? Alegerea unui nume poate deveni un stres major. Cu toate astea, cand bebelusul vine pe lume, multi parinti gasesc natural si mai usor numele potrivit. Parca nici nu-si pot imagina copilul cu alt nume.

Bibliografie
http://www.today.com/parents/9-things-i-wish-i-knew-i-choose-my-babys-1D79825418 http://www.livescience.com/6569-good-bad-baby-names-long-lasting-effects.html