Termen cautat
Categorie

Cum ma pot hotari in alegerea numelui copilului meu?


Autor: cezara
Imagini

Fiecare dintre noi, atunci cind alegem numele bebelusului, tinem cont de niste criterii sau suntem influentati de anumite persoane sau evenimente.Numele nueste atribuit de catre parinti la nastere, fiind rare cazurile cand cineva isi alege propriul nume. Pentru purtator, numele devine o caracteristica distinctiva. Se stie ca la inceput numele reprezentau cuvinte comune ale limbii si aduceau o informatie sigura despre purtator: Amariei, Lunganul etc, exprimand fie apartenenta, fie o trasatura fizica sau un handicap. Oricare ar fi ele, este cert ca numele sunt purtatoare ale unui mesaj.


Este bine ca parintii, stiind ca au un copil, sa se pregateasca din vreme pentru nasterea lui si in ceea ce priveste numele, dar nu te grabi, pentru ca sunt cateva lucruri la care ar fi bine sa te gandesti, inainte de a lua decizia finala. Copilul tau va purta acest nume toata viata, asa ca va trebui sa i se potriveasca atat in anii copilariei, cat si atunci cand va trai intr-o lume a adultilor. Deci, alegerea numelui se face din vreme, nu in ziua nasterii. Numele copilului trebuie sa fie in concordanta si sa sune bine cu numele de familie.


La fel ca si in multe alte privinte, traditiile pentru alegerea numelui sunt diferite de la un continent la altul. Daca in Europa parintii obisnuiau sa aleaga nume pentru copii dupa bunici, frati, rude etc, in culturile asiatice asa ceva nu se intampla aproape niciodata. Sa folosesti numele unuia dintre parinti este considerat a fi lipsa de respect, iar numele unui batran se considera nepotrivit pentru copii. Numele frecvente astazi in Romania provin din diferite limbi, cele mai frecvente fiind greaca sau latina. Este bine sa stii originea numelui care iti place. Aproape fiecare nume are o semnificatie aparte. Multi spun ca aceasta semnificatie va influenta destinul copilului tau. Crezi sau nu, afla inainte de a alege un nume ce inseamna acesta.


Daca te gandesti sa iti botezi fetita sau baietelul nu cu un nume, ci cu doua, analizeaza ce cuvant formeaza initialele. Catalin Aurel Raducanu, de exemplu, se transforma intr-un CAR. La fel se intampla daca numele este prea scurt sau prea lung. In situatii de acest fel iau nastere poreclele care se uita atat de greu.Evitati numele de copii care ar putea genera porecle jigitoare atunci cand cei din jurul copilului vor incearca sa le scurteze.
Nasii sau parintii nu trebuie sa puna copilului nume dupa orgolii sau fantezie: copilul va trebui sa traiasca toata viata cu acel nume.Deci numele se va da dupa o adevarata chibzuinta, spre folosul copilului.


Exista studii conform carora copiii tind sa se comporte astfel incat sa se ridice la inaltimea numelui pe care-l poarta sau care arata ca un nume pe care-l considera nepotrivitsi cu care nu se identifica ii poate complexa toata viata. Mai mult, numele rare si neobisnuite atrag dupa ele un destin la fel. Nu este indicat un nume de copil atat de neobisnuit deoarece exista riscul ca ceilalti copii sa rada de numele respectiv pe masura ce copilul creste. Cu cat acesta este mai sofisticat, mai greu de pronuntat, dintr-o alta cultura decat cea proprie, cu atat copilul va fi mai pretentios, mai simandicos sipoate, mai introvertit. Un nume simplu, popular, totodata, trimite la ideea de personalitate comuna, normalitate.
Preotii recomanda ca nou-nascutului sa i se dea un singur nume. Punerea de nume dublu si triplu este considerate o slabiciune a parintilor, care nu sunt in stare sa se hotarasca la un nume simplu, frumos si limpede. Acestia recomanda deasemenea sa li se puna copiilor nume de sfinti din calendarul crestin, de obicei numele sfantului din ziua nasterii pruncului sau din zilele dinainte sau de dupa ziua nasterii.
E bine sa ne gandim ca de obicei se foloseste doar unul dintre numele date copilului, ceea ce ii afecteaza personalitatea, mai ales daca se folosesc si diminutive, care sunt ele insele o micsorare a numelui propriu-zis.