Termen cautat
Categorie

Alexandru si Maria, cele mai frecvente prenume pentru nou-nascuti


Autor: cezara
Imagini

Aproape 1,2 milioane de romance se numesc Maria, de altfel, cel mai frecvent prenume intalnit in tara. Ca si origine numele de Maria provine de la cuvantul Myriam care inseamna copilul dorit, doamna sau stapana. In limba ebraica, numele s-ar compune din mar care inseamna picatura si yam care inseamna mare. Dar numele evreiesc Maryam sau Miryam ar putea fi si de straveche origine egipteana insemnand "cea draga", "cea iubita".


In Romania este traditia ca nou nascutul sa fie numit dupa un nume de sfant. In Ortodoxia romaneasca, Fecioara Maria, denumita Santamaria Mare la Adormire si Santamaria Mica la Nastere, este foarte importanta. Pe 15 august si 8 septembrie crestinii celebreaza Adormirea, respectiv Nasterea Maicii Domnului.


Ca si personalitate desi acest prenume induce dorinta de a lucra in armonie cu ceilalti, determina, totodata, un sentiment de superioritate si o fire bagacioasa. Isi doreste sa ii inteleaga si sa ii ajute pe ceilalti, dar, in acelasi timp, se poate implica prea mult in problemele lor facandu-si astfel, prea multe griji. Isi doreste sa isi intemeieze o familie si propriul camin si are capacitatea de a instaura intelegerea si armonia in familie, fiind flexibila, iertatoare si plina de tact. Iubeste copiii si nu ezita sa aiba grija de orice copil are nevoie de ea. Evita certurile si animozitatile ori de cate ori este posibil, preferand sa evite un subiect, decat sa aiba o discutie care ar rani sentimentele cuiva.


Numele Alexandru provine din grecescul Alexandros care inseamna protector al barbatilor sau al oamenilor. Sfantul Alexandru se sarbatoreste pe 30 septembrie. Sfantul Alexandru a trait in vremea ereticului Arie, pe care de altfel l-a si biruit cu rugaciunea. Frecventa acestui prenume la toate popoarele europene se explica prin faptul ca el a avut o circulatie larga inca in lumea antica, fiind purtat de vestitul comandant de osti Alexandru Macedon, care prin cuceririle sale, a contribuit la raspandirea culturii si civilizatiei grecesti.


Numele Alexandru implica creativitate si originalitate, independenta, incredere in sine. Ii place sa ia initiativa si e inclinat catre activitatea fizica. Nu e dispus sa renunte la opiniile si punctele sale de vedere de dragul celorlalti, nu accepta compromisuri si nici sa lucreze intr-o slujba umila impotriva vointei sale. Cei din jur accepta cu greu firea sa dominatoare si, adesea, certareata.