Titlu

Cate ceva despre grupele sanguine si Rh


Grupele sanguine

Fiecare om are o grupa de sange. Diferentele dintre grupele de sange au la baza substantele chimice de pe membranele hematiilor. S-au descris mai multe sisteme de grupe sanguine, insa cel mai important si folosit la momentul actual este sistemul AB0. Sistemul AB0 a fost descoperit de Karl Landsteiner in anul 1.900, in Viena. Conform sistemului AB0 exista patru grupe de sange: grupa A, grupa B, grupa AB si grupa 0. Cunoasterea grupei de sange personale este extrem de important in cazul in care, in urma unui accident sau in cazul unei interventii chirurgicale devine necesara efectuarea unei transfuzii de sange. In cazul in care grupa de sange a donatorului este diferita de grupa de sange a primitorului, transfuzia poate fi mai mult daunatoare, periclitand chiar viata primitorului.

Sangele primitorului poate considera sangele donatorului un corp strain ca urmare a diferentelor de ordin chimic existente intre cele doua tipuri de sange, organismul manifestand o reactie de aparare ca si in cazul bacteriilor, distrugand globulele rosii.

Notiunea de grupa sanguina este folosita pentru caracterizarea sangelui unei persoane in functie de prezenta sau absenta antigenelor de pe suprafata eritrocitelor. Unul dintre primele sisteme de markeri individuali si specifici care au mare importanta in cazul tranfuziilor si in determinismul genetic al filiatiei este sistemul antigenic AB0. Principalele antigene ale sistemului sunt A si B. Antigenul H constituie substratul aglutinarii eritrocitelor din grupul 0, care nu au pe suprafata lor nici antigene A si nici antigene B.

Eritrocitele din grupa 0 nu au pe suprafata lor antigen A si nici antigen B. Persoanele cu grupa de sange 0 pot dona primitorilor cu orice grupa sanguina, insa pot primi sange doar de la donatorii cu grupa de sange 0.

Eritrocitele din grupa A au pe suprafata lor antigen A. Persoanele cu grupa de sange A pot dona primitorilor cu grupele de sange A si AB si pot primi sange de la donatori din grupele A si 0.

Eritrocitele din grupa B au pe suprafata lor antigen B. Persoanele cu grupa de sange B pot dona sange primitorilor cu grupele de sange B si AB si pot primi sange de la donatorii din grupele de sange B si 0.

Eritrocitele din grupa de sange AB au pe suprafata lor atat antigenul A, cat si antigenul B. Persoanele cu grupa de sange AB pot dona primitorilor cu grupa de sange AB si pot primi sange de la donatorii din toate grupele de sange.

In tara noastra, frecventa fenotipurilor este urmatoarea:

  • Grupa 0 : 34 %
  • Grupa A : 41 %
  • Grupa B : 19 %
  • Grupa AB : 6 %

Sistemul Rh

Pe suprafata globulelor rosii exista un antigen denumit D. Persoanele care au acest antigen, in proportie de 85 % din populatia mondiala, sunt persoane care au Rh pozitiv. Persoanele fara antigen D pe suprafata globulelor rosii sunt persoane cu Rh negativ. Daca bolnavilor cu Rh negativ li se administreaza sange cu Rh pozitiv, sangele persoanei primitoare poate considera antigenul D un corp strain si poate sa produca anticorpi. Prima transfuzie de acest tip poate sa nu manifeste efecte foarte severe deoarece este nevoie de timp pentru formarea anticorpior, insa persoana respectiva este imuna fata de antigenul D pana la finalul vietii. Daca aceasta persoana va primi din nou sange cu Rh pozitiv, anticorpii primitorului vor distruge celulele straine.

Femeile sunt expuse unui risc mai mare atunci cand aceasta are factor Rh negativ, iar partenerul are factor Rh pozitiv. Aceasta aociere poate determina nasterea unui copil cu factor Rh pozitiv. Incompatibilitatea de Rh in cazul primei sarcini nu reprezinta o problema deoarece, in conditii normale, in timpul vietii intrauterine, sangele fatului nu poate intra in contact cu sangele matern. Cu toate acestea, in cursul nasterii sau al avortului, sangele mamei si sangele copilului se pot ameteca, in circulatia materna dezvoltandu-se anticorpi. La urmatoarea sarcina cu un copil Rh pozitiv se poate declansa boala hemolitica a nou - nascutului. In formele usoare, incompatibilitatea Rh poate sa distruga eritrocitele. Ca urmare a distrugerii eritrocitelor, in sange se elibereaza homoglobina care se va transforma in bilirubina. Bilirubina este pigmentul responsabil de aparitia coloratiei galbene a pielii si a mucoaselor. Concentratia bilirubinei prea crescuta face ca pigmentul sa se depoziteze la nivelul sistemului nervos central si sa apara simptome de natura neurologica.

In cazul in care viitoarea mama are Rh negativ la prima sarcina sau atunci cand face un avort, aceasta trebuie sa se vaccineze cu imunoglobulina anti - factor D.