Titlu

Fertilizarea in vitro


Ce este fertilizarea in vitro ? 

Fertilizarea in vitro reprezinta solutia medicala utilizata in cazul acelor cupluri care nu pot concepe un copil din cauza faptului ca se confrunta cu problema infertilitatii.

Procedura implica recoltarea de material reproductiv de la ambii parteneri, iar apoi, combinarea spermatozoizilor si a ovulelor in laborator, procedeu urmat de fecundare. In urma acestor operatiuni rezulta un embrion care va fi introdus in uterul femeii in vederea implantarii si a dezvoltarii normale ulterioare. De regula, in uter, se implantreaza circa 2-4 embrioni, iar fiecare incercare de implantare va reprezenta un ciclu.

Care sunt etapele pe care le presupune fertilizarea in vitro ?

Terapia pentru inhibarea hormonala va avea loc dupa o ecografie efectuata in prealabil la pacienta si dupa ce vor fi excluse orice posibile infectii prezente in sperma partenerului. Aceasta prima etapa are o durata de doua saptamani, detinand rolul preventiei ovulatiei precoce.

Terapia stimularii ovariene presupune tratamentul cu hormoni in vederea favorizarii maturizarii foliculilor. Foliculii sunt prelevati sub anestezie, prin intermediul procedurii de punctie asistata ecografic. Aceasta operatiune poate implica efecte secundare care includ probleme legate de circulatie, senzatie de greutate pelviana, acumularea de kilograme in plus si o stare generala mai putin buna. In cazul a aproximativ 1% dintre femeile care urmeaza procedura va avea loc o suprastimulare la nivelul ovarelor, drep urmare va fi necesara spitalizarea.

Odata ce conditiile optime vor fi obtinute un nou hormon va fi administrat pentru pregatirea ovocitelor in vederea recoltarii lor. Hormonul acesta poarta denumirea de HCG, presupunand o injectie care va conduce la ruperea foliculilor, apoi la eliberarea de ovocite. Dupa ce au trecut 36 de ore de cand a fost administrat HCG-ul, se va realiza recoltarea ovocitelor, procedura care poarta denumirea de punctie foliculara. In aceeasi zi in care are loc prelevarea ovocitelor se va recolta, totodata, si sperma partenerului.

Dupa ce biologul va examina si va pregati ovocitele si spermatozoizii, acestia vor fi pusi astfel incat sa intre in contact in cadrul unui mediu propice pentru fecundarea in vitro. In cazul in care spermatozoizii sunt foarte slabi din punct de vedere al calitatii, medicului ii mai ramane optiunea prelevarii unor spermatozoizi imaturi chiar din testicul, care va fi, apoi, introdus direct in ovocite prin intermediul unei micro-injectii.

In ziua fecundarii unul sau maxim doi embrioni vor fi transferati in uter, altii urmand sa fie congelati pentru cazul in care apare nevoia unei noi incercari. Transferul in uter se va face prin intermediul unui cateter introdus in aceasta locatie fara a fi nevoie de anestezie. Tratamentul cu hormoni va trebui continuat pentru sarcina si va fi nevoie de o perioada de asteptare de 15 zile dupa care va fi necesar un test de sarcina. In cazul in care rezultatul a fi unul pozitiv, dupa doua saptamani este nevoie de o ecografie de control.

Cine sunt candidatii perfecti pentru fertilizarea in vitro ?

  • Femeile asupra carora s-a efectuat o ligatura de trompe
  • Barbatii care au suferit vasectomii
  • Barbatii care sufera de infertilitate severa (ceea ce implica o cantitate extrem de mica de spermatozoizi sau motilitate scazuta in cazul acestora)
  • Cuplurile pentru care procedeul de stimulare ovariana a esuat de mai multe ori
  • Femeile care au vasrte avansate adica peste 38 de ani
  • Femeile care manifesta o cantitate mica si o calitate slaba a ovulelor
  • Femeile cu endometrioza severa

Ce riscuri implica fertilizarea in vitro ?

  • Punctia foliculara poate genera o serie de complicatii care includ: lezarea vezicii urinare, lezarea vaselor de sange, a intestinului subtire sau a celui gros; aceste complicatii pot aparea in cazul a aproximativ 1% dintre pacienti.
  • Sarcina multipla: circa 25-30% dintre sarcini sunt multiple, de cele mai multe ori, fiind vorba despre sarcina gemelara.
  • Declansarea sindromului de hiperstimulare ovariana.