Titlu

Analize medicale premergatoare sarcinii


Autor: cezara

Inainte de a ramane insarcinata este bine sa consulti medicul. Medicul iti va prescrie un set de analize care trebuie facute inainte de a concepe copilul. Aceste analize sunt:

 1. Hemoleucograma completa reprezinta numaratoarea celulelor din sange. O infectie poate provoca cresterea concentratiei de neutrofile pentru a proteja organismul impotriva bacteriilor. in cazul in care nu exista o cantitate suficienta de hematii, pacientul prezinta anemie, aceasta putand afecta dezvoltarea fatului. Daca nu aveti o cantitate suficienta de trombocite in sange, poate fi supus unui risc crescut de hemoragii.
 2. Glicemia este nivelul zaharului in sange. O valoare ridicata a gilcemie poate insemna ca aveti diabet sau aveti riscul de diabet gestational. Diabet gestational este acel diabet caracterizat prin descoperirea lui pentru prima oara in timpul sarcinii.
 3. Transaminazele (TGP, TGO) evalueaza functia ficatului.
 4. Creatinina si urea evalueaza functia rinichilor.
 5. Colesterolul si trigliceridele reprezinta grasimile din sange;valori crescute pot fi factori de risc pentru ateroscleroza si hipertensiune arteriala.
 6. Calcemia reprezinta valoarea calciului in sange.
 7. Urocultura si sumarul de urina: prezenta microbilor in urina in cantitate mare urina indica o infectie a rinichilor.Proteinuria este importanta pentru diagnosticul de eclampsia; prezenta corpilor cetonici se urmareste in cazul diabetului.
 8. Grupa sanguina si Rh-ul: grupa sanguina este utila pentru cazul in care veti avea nevoie de transfuzie. In cazul unei mame Rh negativ si tatal Rh pozitiv este vorba de incompatibilitate in sistemul Rh.Pentru tinerele mame este de retinut observatia, ca, de regula, primul copil este sanatos, dar urmatorii copii prezinta (daca nu se aplica la timp tratamentul necesar), o forma de boala datorata distrugerii Rh-ului si hematiilor si care determina decesul nou-nascutului.
 9. Analize pentru hepatita B(antigen antiHBs), hepatita C(anticorpi anti HVC), HIV, sifilis(VDRL), toxoplasmoza, rubeola, citomegalvirus si Listeria monocytogenes.
 10. Paptestul - determina prezenta celulelor anormale in secretiile vaginale,fiind important in detectarea precoce a cancerului de col uterin.
 11. Ecografia abdomino - pelvina pentru diagnosticarea anumitor afectiuni care pot afecta sarcina.
 12. Analiza secretiilor vaginale - utila pentru diagnosticul infectiilor si bolilor cu transmitere sexuala.

Comentarii

Este cel mai complet aricol pe care l-am citit pana acum.Felicitari.O intrebare totusi:aceste analize sunt decontate de casa de asigurari de sanatate?

O zi buna!