Titlu

Fertilitatea e afectata de boli


Autor: cezara

Infertilitatea este definita in general ca incapacitatea unui cuplu de a concepe dupa un an de sex neprotejat si contacte sexuale in perioada fertila sau incapacitatea de a duce la termen o sarcina in urma caruia sa rezulte un fat viabil. Infertilitatea este primara (in cazul cuplurilor care nu au nici un copil) sau secundara ( la cuplurile care au deja copii). Afectiunile care pot duce la sterilitate sunt numeroase.

Infertilitatea feminina

1. Boala inflamatorie pelvina denumeste infectia si inflamatia organelor tractului genital feminin superior (uter, trompe uterine si ovare). Boala inflamatorie pelvina este in general consecinta unei infectii bacteriene la nivelul vaginului si colului uterin, care se raspandeste la organele genitale interne.

2. Endometrioza este o boala cronica ce afecteaza procesul menstruatiei lunare. Aceasta boala se manifesta prin aparitia unor tumori benigne, constituite din tesutul care in mod normal captuseste cavitatea uterina, (in termeni medicali se numeste endometriom) in ovare, pe trompele uterine, pe vezica urinara sau pe rect.

3.Gonoreea este o boala cu transmitere sexuala care este determinate de o bacterie numita gonococ. Infectia se propaga ascendent, zonele cel mai des si cel mai grav afectate fiind trompele uterine, avand drep consecinta infertilitatea in aproape 20 % din cazuri. Gonococul deterioreaza trompele uterine provocand obstructii tubare. Aproximativ 80% din femeile infectate cu gonoree nu prezinta simptome, majoritatea suspecteaza ceva cand simptomele apar la partenerul lor.

4.Tulburari hormonale care determina ovulatii neregulate: sindromul ovarului polichistic ,productia anormala de insulina ,problemele metabolice,prolactinomul,tumori hipofizare, tumori hipotalamice. Insuficienta estrogenilor determina o glera redusa, ostila, impenetrabila sau greu penetrabila.

5. Infectia cu Chlamydia Trachomatis determina leziuni la nivelul vaginului ,a colului uterin si a mucoasei uterine. Fiind asimptomatica infectia poate progresa luni sau chiar ani de-a randul fara ca persoana infectata sa isi dea seama ca este infectata, fiind infectate caile genitale superioare, afectand trompele uterine.

6. Medicamente:salazopirina,antidepresive triciclice,dietilstilbestrol.

7. Consumul de droguri.

8.Leziuni organice la nivelul sistemului nervos central.

9. Malformatii vulvo-vaginale,dezvoltarea insuficienta a organelor genitale externe in urma unor boli cu transmitere genetica sau in urma unor traumatisme si infectii locale.

10. Ingustarile colului uterin: congenitale sau castigate.

11. Hipoplazia uterina reprezinta insuficienta dezvoltare a cavitatii uterine.

12. Uter retroversat accentuat.

13. Tumori maligne sau benigne la nivelul uterului :fibromul uterin sau polipul endocavitar umplu cavitatea, dar sunt si factori de iritatie locala inducand contractilitate excesiva.

14. Deficitele de vitamine si minerale.

15. Greutate corporala scazuta sau crescuta cu mult peste normalul pentru varsta si inaltimea femeii.

16. Boli cronice :diabet,boala Cushing,tuberculoza.

17. Stress-ul emotional.

18. Avorturi repetate.

Infertilitatea masculina

1.Secretia deficitara de spermatozoizi la nivelul testiculelor.

2.Consumul excesiv de alcool sau droguri.

3.Infectia tractului urinar:gonoree,infectia cu Chlamydia.

4.Tulburari hormonale - hipogonadism, hiperprolactinemie;de cele mai multe ori pot fi corectate prin administrarea unui tratament hormonal.

5.Oreion.

6.Folosirea unor medicamente, cum ar fi cele antihipertensive.

7.Malformatii care impiedica traseul spermei. Anomaliile testiculare, precum coborarea cu intarziere a testiculelor in scrot (criptorhidie), reprezintade asemenea cauze de infertilitate.

8.Disfunctii ejaculatorii.

9.Varicocel.

10.Motive psihologice, cum ar fi frica de infertilitate.

11.Supraincalzirea testiculelor cauzata de exercitii puternice repetate sau de lenjerie prea stramta care tine testiculele prea aproape de corp.

12.Probleme cu actul sexual, cum ar fi : ejaculare prematura sau numarul redus de acte sexuale de-a lungul timpului.

13.Existenta in familie a sindromului lui Klinefelter.

14.Fumatul (barbatii fumatori produc spermatozoizi mai putini si mai putin sanatosi).

15.Boli cronice -insuficienta hepatica sau renala, diabet zaharat, cancer, boli autoimmune (sistemul imunitar poate ataca din gresealaspermatozoizii, pe care ii trateazaca un virus patruns in organism).