Titlu

Cum afecteaza greutatea fertilitatea feminina si masculina ?


La momentul actul exista o gama foarte larga si variata de factori capabili sa influenteze atat fertilitatea femeilor, cat si fertilitatea barbatilor. Factorii ce contribuie la modificarea statusului de fertilitate variaza de la factori de mediu pana la tulburari de ordin nutritional. Aceste elemente pot fi usor de identificat sau extrem de greu de depistat. Unul dintre factorii cu rol important, care poate determina modificarea statusului fertil al femeilor sau barbatilor, este greutatea corporala. Problemele de mentinere a unei greutati corporale optime ocupa un rol important in clasamentul factorilor determinanti de infertilitate. Acest factor este mai usor de depistat, insa poate sa exercite si un efect dramatic asupra statusului fertilitatii si armoniei de cuplu. Persoanele supraponderale sau subponderale care intampina probleme de fertilitate, trebuie sa aiba in vedere posibilitatea contributiei greutatii corporale asupra problemelor de fertilitate.

Mentinerea unei greutati corporale normale si echilibrate este foarte importanta pentru derularea corecta a functiilor organismului. Mentinerea unei greutati corporale adecvate contribuie la functionarea corecta a cordului, la mentinerea unei valori normale a tensiunii arteriale si contribuie la ameliorarea senzatiei dureroase de la nivelul scheletului osos si a articulatiilor. Supraponderalitatea sau subponderalitatea joaca un rol esential in functionarea normala a organismului, avand capacitatea de a produce dezechilibre la diferite nivele, putand sa determine chiar si instalarea infertilitatii feminine sau masculine.

Greutatea corporala trebuie sa fie echilibrata si corespunzatoare celorlalti factori fizici individuali pentru a determina producerea unei cantitati normale de hormoni cu rol in reglarea procesului ovulator, menstruatiei si a productiei de material seminal. In cazul persoanelor supraponderale sau subponderale de sex feminin, la nivelul organismului se pot instala unele dereglari ale ciclului natural cu impact negativ asupra posibilitatii de instalare a unei sarcini. O proportie mai mare de 12% dintre pacientele afectate de probleme de infertilitate sunt afectate si de probleme de greutate corporala. Castigarea sau pierderea in greutate poate, in cazul in care greutatea corporala este factorul determinant al infertilitatii, sa corecteze tulburarea de fertilitate.

Fertilitatea feminina

Fertilitatea persoanelor de sex feminin poate fi afectata de tulburarile de greutate inregistrate din cauza faptului ca volumul de tesut adipos este direct proportional cu cantitatea de hormon estrogen secretata de organism. Cercetatorii au conchis ca o proportie de 12% dintre cazurile de infertilitate inregistrate, se datoreaza problemelor de greutate. In cazul in care organismul are o cantitate are mica de tesut gras, este posibil ca acesta sa produca o cantitate prea mare sau prea mica de estrogen, modificand astfel modul de derulare al ovulatiei si desfasurarea menstruatiei. In caz de supraponderalitate sau de subponderalitate, organismul inregistreaza dereglari ale ciclului menstrual. Persoanele supraponderale de sex feminin detin un volum mai mare de tesuturi grase, producand astfel niveluri foarte mari de estrogen, lucru care influenteaza in mod negativ desfasurarea menstruatiei si procesul ovulator si care face foarte dificila instalarea unei sarcini. De asemenea, in cazul instalarii unei sarcini, kilogramele acumulate in plus pot sa faca dificila si desfasurarea sau finalizarea normala a sarcinii.

La persoanele in cazul carora procentul total de grasime de la nivelul organismului este mai mic de 22 %, organismul nu poate produce o cantitate suficienta de hormon estrogen, iar procesul ovulator se opreste. Prin urmare, majoritatea femeilor subponderale reclama manifestari precum oligomenoreea sau amenoreea.

Infertilitatea la femeile obeze este strans legata de disfunctiile ovulatorii rezultate in urma iregularitatilor ciclului menstrual.

Greutatea corporala poate manifesta un impact negativ important si asupra gradului de eficienta al tratamentelor pentru fertilitate. Femeile subponderale si cele supraponderale sunt mai susceptibile de a inregistra un esec in cazul incercarii fecundatiei in vitro sau a transferului embrionar. De asemenea, aceasta categorie de paciente este expusa unui risc crescut de a avorta sau de a inregistra moarte fetala la nastere, in urma tratamentelor de fertilitate efectuate.

Femeile supraponderale sunt expuse si unui risc sporit de a dezvolta afectiuni cardiovasculare, diabet sau sindromul ovarelor polichistice.

Fertilitatea masculina

Statusul fertil al persoanelor de sex masculin poate fi, de asemenea, influentat de tulburarile de greutate. Barbatii supraponderali produc un numar redus de spermatozoizi sau intampina deficiente de motilitate ale spermatozoizilor. Aceste efecte se datoreaza faptului ca tesutul gras poate sa se depuna peritesticular, determinand in acest fel cresterea temperaturii locale peste 35, 5 grade Celsius. Moartea spermatozoizilor sau reducerea cantitatii de sperma produse poate fi determinata de cresterea catusi de mica a temperaturii de la acest nivel.

Barbatii subponderali sunt, de asemenea, expusi riscului de instalare a infertilitatii. Persoanele de sex masculin care depun mult prea mult efort fizic in mod constant, sunt afectate de cresterea temperaturii la acest nivel, caz in care se produce moartea spermatozoizilor. Barbatii subponderali produc, in general, cantitati mai mici de sperma, inregistreaza o motilitate scazuta a spermatozoizilor si o morfologie modificata a acestora.

Cu cat acumuleaza mai multe kilograme in plus, calitatea materialului seminal al barbatilor scade. Cercetatorii in domeniu au conchis ca, concentratia spermatozoizilor barbatilor supraponderali scade cu 10% fata de valoarea normala si cu 20 % in cazul barbatilor obezi, in cazul carora se inregistreaza si scaderea mobilitatii spermatozoizilor cu 10%. De asemenea, s-a stabilit ca numarul total de spermatozoizi la barbatii normoponderali este cuprins intre 184 si 194 de milioane pe mililitru si scade la barbatii supraponderali pana la 164 - 186 de milioane sau atinge valori cuprinse intre 135 si 157 milioane in cazul persoanelor obeze. Azoospermia sau absenta totala a spermatozoizilor este inregistrata la 1% dintre barbatii normoponderali si la 3,6% dintre barbatii obezi.

Astfel, in cazul intampinarii de probleme de fertilitate, se recomanda apelarea la un specialist cu scopul efectuarii unor analize specifice pentru determinarea cauzelor exacte ce au condus la instalarea infertilitatii si stabilirea unui plan terapeutic potrivit. 

Mentinerea unui greutati normale

Persoanele care considera ca greutatea lor corporala influenteaza in vreun fel fertilitatea acestora, trebuie sa ia legatura cu medicul lor curant. Un specialist poate sa stabileasca daca problemele de fertilitate in acest caz sunt determinate de greutatea dumneavoastra corporala. Greutatea corporala ideala poate fi aflata prin calcularea indicelui de masa corporala. Acest indice de masa corporala reprezinta raportul dintre greutatea individului in kilograme si patratul valorii inaltimii in centimetri. O greutate corporala ideala se incadreaza intre valorile 18 si 24 ale indicelui de masa corporala. Specialistii considera ca problemele de fertilitate survin la depasirea valorii de 25 a indicelui de masa corporala. De asemenea, atingerea unui indice de masa corporala inferior valorii 18 determina dereglarea ciclului menstrual, absenta menstruatiei si a ovulatiei. La mentinerea unei greutati corporale normale contribuie urmatorii factori:

  • Respectarea unui program bine stabilit de exercitii fizice

Efectuarea exercitiilor fizice in mod regulat este foarte importanta pentru mentinerea unei greutati echilibrate. Este benefica respectarea unui program de exercitii fizice zilnic cu o durata de cel putin 30 de minute, pentru trei zile saptamanal. Este contraindicata si exagerarea in ceea ce priveste exercitiile fizice, care poate, de asemenea, sa contribuie la instalarea si mentinerea problemelor de fertilitate.

  • Respectarea unui regim alimentar sanatos si echilibrat

Respectarea unei diete echilibrate este absolut necesara, in special in cazul persoanele care inregistreaza tulburari de fertilitate. Astfel, se recomanda consumarea de alimente sanatoase, acoperirea tuturor grupelor alimentare si asigurarea ca aportul de calorii primit de organism este suficient pentru fiecare individ in parte.

  • Consumul de lichide

Consumul de lichide este un element important in functionarea corecta a unui organism. Specialistii recomanda consumul a circa doi litri de apa zilnic pentru mentinerea starii de hidratare a organismului si pentru o functionare normala a acestuia.

  • Consultarea unui medic nutritionist

Apelarea la sfatul unui medic nutritionist nu trebuie realizata numai in cazul in care va confruntati cu probleme de greutate. Un medic nutritionist va poate informa ce fel de alimente sunt benefice fiecarui individ in parte sau ce alimente ar trebui evitate de fiecare, ce proportie ar trebuie sa ocupe in dieta dumneavoastra fiecare grupa de alimente sau in ce cantitati ar trebui consumate aceste alimente. De asemenea, medicul nutritionist poate fi consultat de catre persoanele care se confrunta cu probleme de greutate si care doresc sa modifice acest status pentru o functionare normala a organismului si tratarea problemelor de infertilitate survenite pe fondul acestui dezechilibru organic.

Tratament

Obiectivele tratamentului infertilitatii determinate de influenta greutatii corporale sunt reducerea greutatii corporale si modificarea stilului de viata. Persoanele supraponderale trebuie sa ia in considerare reducerea cantitatii de calorii ingerate zilnic in urma unor calcule individuale proprii fiecarui individ. Astfel de evaluari trebuie facute de catre un specialist in nutritie, care va recomanda si instituirea unui program de exercitii fizice adecvat.

In afara acestor masuri, persoanele afectate de infertilitate vor fi supuse aceluiasi tratament la care sunt supuse si peroanele infertile din alte motive. In cazul in care nu se inregistreaza rezultatele scontate, pacientele pot apela la manopera de fertilizare in vitro. Specialistii au demonstrat ca si eficacitatea tratamentelor pentru fertilitate este influentata de prezenta sau absenta problemelor de greutate, in acest caz fiind necesara o durata indelungata de administrare a tratamentului si administrarea unor doze marite. Studiile au demonstrat si ca femeile in cazul carora se reuseste instalarea sarcinii, sunt expuse unui risc de doua ori mai mare de a pierde sarcina. De asemenea, persoanele supraponderale insarcinate sunt expuse riscului de hipertensiune arteriala, riscului de dobandire a diabetului gestational, riscului instalarii unei sarcini cu fetus malformat, riscul de fat supraponderal la nastere sau necesitatii de efectuare a operatiei cezariene din alte motive.

In cazul confruntarii cu probleme de infertilitate, este necesara efectuarea unui set de analize care contribuie la stabilirea unui diagnostic corect si faciliteaza instituirea unui program terapeutic optim.

Comentarii

Buna tuturor!Ma alatur celor care se confrunta cu aceasta problema.Sotul meu a fost diagnosticat cu azoospermie.A fost groaznic pentru noi,deoarece ne doream atat de mult un copil care sa dea sens vietii noastre,sa ne coloreze viata.Nu ne ramasese decat sa fim optimisti si sa gasim o rezolvare la problema noastra.La indrumarea unei prietene am incercat un tratament din ingrediente naturale.Pe atunci l-am cumparat din Italia,deoarece nu se gasea in Romania.Nu ne asteptam sa vedem rezultate,insa am ramas insarcinata,iar acum ne bucuram de bebelusul nostru cel voinic si sanatos.Daca aveti intrebari,va las id meu:[email protected]

Buna tuturor!Ma alatur celor care se confrunta cu aceasta problema.Sotul meu a fost diagnosticat cu azoospermie.A fost groaznic pentru noi,deoarece ne doream atat de mult un copil care sa dea sens vietii noastre,sa ne coloreze viata.Nu ne ramasese decat sa fim optimisti si sa gasim o rezolvare la problema noastra.La indrumarea unei prietene am incercat un tratament din ingrediente naturale.Pe atunci l-am cumparat din Italia,deoarece nu se gasea in Romania.Nu ne asteptam sa vedem rezultate,insa am ramas insarcinata,iar acum ne bucuram de bebelusul nostru cel voinic si sanatos.Daca aveti intrebari,va las id meu:[email protected]