Titlu

Arta de a-ti urmari fertilitatea


Autor: cezara

Perioada fertila a unei femei are loc in jurul datei de ovulatie din timpul ciclului menstrual. Ciclul menstrual al femeii se masoara din prima zi a perioadei menstruale pana la prima zi a urmatoarei perioade. In medie, un ciclu normal dureaza intre 28-32 de zile, dar poate fi mult mai scurt sau mult mai lung la unele femei. Ovulatia se poate calcula incepand cu prima zi a ultimei perioade menstruale sau calculand 12-16 zile pana la urmatoarea perioada. Ovulatia apare de regula la mijlocul ciclului menstrual, la 14 zile dupa prima zi de sangerare. Ovulatia este procesul de eliberare a unui ovul matur din foliculul graafian in ovarul femeii, care trece apoi in trompele ovariene si in final in uter. Trebuie retinut faptul ca ovulatia incepe la pubertate si inceteaza la menopauza si are loc doar o singura data intr-o faza de ciclu chiar daca se emit mai multe ovule.
Principalii producatori de hormoni sexuali sunt hipotalamusul, hipofiza si ovarele. Hipotalamusul produce hormonicare ajung la hipofiza si declanseaza eliberarea hormonilor gonadotropi hipofizari. Hipofiza secreta urmatorii hormoni importanti pentru activitatea genitala: hormonii gonadotropi hipofizari (FSH - hormonul de stimulare foliculara si LH - hormonul lutein) si prolactina.FSH stimuleaza dezvoltarea foliculului si creste productia de estrogen,iar hormonul LH induce sinteza de androgeni si estrogeni determinand maturarea ovocitelor siimplicit, ovulatia. Ovarele secreta sub influenta stimulilor hipofizari, hormonii de tip estrogen si progesteron. Prima jumatate a ciclului menstrual este caracterizata printr-o secretie crescuta de FSH si de estrogen. Sub aceste influente hormonale se realizeaza ovulatia.


Care sunt simptomele ovulatiei?


Ovulatia nu antreneaza in general nici un simptom, dar unele femei pot avea modificari discrete:

  • Dureri abdominale: aproximativ20% dintre femei relateaza dureri la ovulatie, localizate lateral sau in partea inferioara a abdomenului. Durerea poate fi de la moderata pana la severa si dureaza de la 1 min la cateva ore. Probabil durerea este determinata de iritarea mucoasei ovarului, atunci cand este eliberat ovulul.Poate fi asociat cu o cantitate foarte mica de sange in secretiile vaginale.
  • Modificarea mucusului cervical:Consistenta mucusului devine alunecoas,asemanatoare albusului de ou,in acest fel permite deplasarea mai buna a spermatozoizilor.
  • Cresterea temperaturii bazale: O crestere a temperaturii cu 0.4-1 grade, mai multe zile, va indica perioada ovulatiei.Se poate folosi un termometru special pentru masurarea temperaturii bazale la inceputul fiecarei zile, chiar dupa ce cobori din pat. Incearca sa masori temperatura cam in acelasi moment al fiecarei zile. Unele termometre te vor atentiona cu un bip atunci cand temperatur inregistreaza o crestere.Dupa ce ai masurat temperatura, inregistreaz-o intr-un grafic. Temperatura va fi afectata de consumul de alcool, fumat sau febra/gripa.
  • Sensibilitatea sanilor. Nivelul crescut de progesteron, care determina si cresterea temperaturii bazale, face ca sanii si sfarcurile sa fie mai sensibile imediat dupa ovulatie.


Contraceptianaturala


Fecundarea se produce in momentul unirii unui ovul din ovarul femeii cu un spermatozoid de la barbat. Fiecare fiinta umana isi incepe viata dintr-o singura celula - oul fertilizat - care contine genele de la mama si tata in care se afla intreaga mostenire genetica ce va fi transmisa urmasilor. In timpul raportului sexual, barbatul ejaculeaza, eliminand sperma. Spermatozoizii, eliberati in vaginul femeii, trec prin colul uterin si urca in uter, pana in partea de sus a trompei lui Fallope, in apropierea pavilionului, unde poate avea loc fecundarea ovulului. Imediat dupa fecundare, oul se divide in doua, apoi in patru, in opt... celule, in trompa. Abia in a sasea zi dupa fecundare oul ajunge in uter si se fixeaza in endometru - aceasta este nidatia.Contraceptia reprezinta metode prin care se impiedica intalnirea sprematozoidului cu ovulul.Exista mai multe metode,fiecare femeie active sexual ar trebui sa discute cu medicul sau privind metoda de contraceptie care i se potriveste cel mai mult.Metoda masurarii temperaturii bazale


Masurarea temperaturii corpului se face cu un termometru special, cu scara extinsa intre temperaturile de 36 si 38 de grade Celsius, pentru a determina si cele mai mici cresteri ale temperaturii corporale.Aceste termometre pentru masurarea temperaturii bazale se gasesc in farmacii sau la cabinetele medicale de planning familial si au atasate diagrame pe care le puteti completa pentru o monitorizare mai usoara a variatiilor temperaturii. Temperatura poate fi luata axilar (sub brat), oral, vaginal sau rectal. Dar este recomandata masurarea temperaturii rectal sau vaginal, pentru o precizie mai mare.Temperatura bazala trebuie masurata pe parcursul mai multor cicluri menstruale pentru a strange cat mai multe informatii despre particularitatile ciclului menstrual.Cand incepe ovulatia temperatura corpului scade brusc, apoi la finalul acesteia creste la valorile initiale, cresterea putand fi brusca sau lenta, in functie de numerosi factori. Dupa perioada ovulatiei temperatura corpului va creste. Dupa ce termometrul inregistreaza cu 0,3 grade mai mult si aceasta temperatura mai mare este mentinuta trei zile puteti considera ca perioada ovulatiei s-a terminat.Metoda glerei cervicale


Aceasta metoda mai este cunoscuta sub numele de metoda ovulatiei sau metoda Billings si consta in observarea modificarilor glerei (secretia glandelor cervicale) survenite in timpul ciclului menstrual. Exista o stransa corelatie intre hormonii sexuali ce determina si ovulatia si secretia glandelor colului uterin.
Aceasta metoda presupune urmarirea zilnica a aspectului si a cantitatii secretiei cervicale. Cateva zile dupa menstruatie aceasta este redusa/inexistenta si opaca. Apoi secretia devine din ce in ce mai abundenta, aceasta putand fi vazuta pe lenjerie, hartia igienica sau pe deget, pentru ca in mijlocul ciclului menstrual (la ovulatie) secretia sa devina extrem de abundenta, fluida, transparenta, cu aspect elastic (ca albusul de ou), dand senzatia de umezeala. Spre sfarsitul ciclului menstrual secretia isi pierde elasticitatea si transparenta, devine lipicioasa, vascoasa iar cantitativ incepe sa se reduca pana cand dispare.Metoda simpto-termala


Metoda simpto-termala reprezinta combinatia mai multor metode : metoda temperaturii bazale, metoda mucusului cervical la cere se poate adauga metoda palparii colului si observarea durerii ovulatorii. In zilele fertile secretia vaginala se intinde precum un fir de ata. La autopalparea colului uterin se constata ca in zilele infertile el are consistenta tare, precum cartilajul varfului nasului, iar in zilele fertile are consistenta moale, precum a buzelor. Contactul sexual se poate produce in siguranta dupa ovulatie, adica in a doua jumatate a ciclului menstrual. Chiar si atunci cand metoda este folosita corect, siguranta ei este considerata medie.