Titlu

Sfaturi pentru a avea un copil sanatos


Conceptia are loc cu circa doua saptamani inaintea inceperii perioadei de ciclu, fapt care face ca o femeie sa nu stie ca este insarcinata, inainte sa treaca pana la trei saptamani.

Bebelusul capata sensibilitate la durere la aproximativ 8 saptamani de la conceptie si in aceasta perioada are loc formarea trasaturilor faciale si a organelui celui mic. Sanatatea copilului poate fi afectata de absolut orice aliment pe care mama il consuma sau de orice obicei pe care aceasta il are cum ar fi consumul de alcool sau fumatul. Asadar, mamicile trebuie sa aiba toate acestea in vedere chiar dinainte de a ramane insarcinate pentru a renunta la activitatile si la obiceiurile nesanatoase atat pentru ea insasi, cat si pentru viitorul copil.

Este, deci, esentiala renuntarea la fumat, alcool si orice droguri inainte de sarcina.

 • Fumatul este un obicei care poate fi raspunzator de hemoragii, nasteri premature, dezvoltare insuficienta a copilului sau chiar de pierderea sarcinii. Acest obicei nefast mai este asociat si cu sindromul mortii subite a nou-nascutului, adica moartea copilului fara a exista vreo cauza evidenta care sa fie identificata. Important de retinut mai este si faptul ca persoanele fumatoare vor avea copii cu un IQ mai scazut decat cele care nu sunt fumatoare, iar cresterea celor mici va avea un ritm mult mai lent in cazul in care parintii sunt fumatori.
 • In ceea ce priveste consumul de alcool, in cazul femeilor insarcinate, acest obicei poate avea drept rezultat aparitia sindromului fetal alcoolic. Acest lucru implica faptul ca cel mic va suferi de anumite probleme sau conditii precum o crestere anormala, gandire intr-un ritm incet, dimensiune mai mica a cutiei craniene, defecte la nivelul fetei etc. Consumul de alcool trebuie limitat sau chiar suprimat total inaintea si in timpul sarcinii.
 • Consumul oricaror substante ilegale (marijuana, cocaina etc.) creste foarte mult, de asemenea, riscul de pierdere a sarcinii, putand cauza aparitia unor defecte ale copilului la nastere, eventual chiar nastere prematura. Exista cazuri cand copilul se poate naste si el avand dependenta drogului pe care l-a consumat mama, fapt care poate cauza aparitia de retard.

O stare optima a sanatatii inaintea sarcinii, poate sprijini mama in depasirea mai facila a stresului fizic si emotional pe care il poate provoca o sarcina, travaliul si nasterea in sine. Un organism sanatos este, de asemenea, esential pentru pregatirile de ingrijire a noului nascut. Este recomandat consultul viitoarei mame la un specialist in tot ceea ce inseamna ingrijiri maternale, in vederea discutarii despre starea sanatatii acesteia si planurile sale in ceea ce priveste sarcina. De asemenea, se recomanda consultul mamei la un medic stomatolog pentru controlul si pentru curatarea dintilor.

Mai mult, este necesar ca atat mama, cat si viitorul tata sa isi afle antecedentele medicale ale familiei lor care, apoi, sa fie discutate cu medicul obstetrician.

Trebuie verificat si daca mama sau bunicile au intampinat dificultati in a ramane gravide, au avut nasteri premature sau avorturi spontane.

In ceea ce priveste partenerul mamei, starea sanatatii acestuia va influenta in mod cert numarul spermatozoizilor si calitatea spermei pe care o produce organismul sau. In acest sens, este indicata renuntarea la fumat si la bauturile alcoolice, astfel sansa la un copil sanatos fiind mult sporita. Astfel de obiceiuri nocive, vor reduce cantitatea de sperma produsa de organism si deopotriva, calitatea acesteia.

Exista posibilitatea ca cel mic sa fie afectat de anumite probleme care au avut loc in familia parintilor. Riscurile sunt mai crescute daca parintii au o varsta peste 35 de ani.

Alte sfaturi pentru a avea un copil sanatos includ urmatoarele:

 • este necesara verificarea imunitatii impotriva rubeolei si, totodata, trebuie facute vaccinurile impotriva, oreionului, rujeolei, difteriei, varicelei, poliomielitei sau tetanosului, dupa caz; expunerea la orice boala contagioasa trebuie evitata
 • trebuie facute testele pentru HIV, hepatita B si C
 • contraceptivele orale trebuie intrerupte cu destule luni inainte ca femeia sa ramana insarcinata
 • in cazul in care viitoarea mama consuma anumite medicamente care pot fi daunatoare pentru sanatatea copilului, acestea trebuie evitate si, eventual, inlocuite cu altele mai sigure
 • greutatea corporala ideala trebuie atinsa de mama inainte cu aproximativ 3 luni ca aceasta sa ramana insarcinata; este important de retinut faptul ca sanatatea copilului va depinde foarte mult de greutatea mamei in momentul in care aceasta ramane insarcinata, iar daca mama ia in greutate mai mult de 25 de kilograme pe parcursul sarcinii, va aparea riscul dezvoltarii diabetului zaharat sau a hipertensiunii arteriale
 • in vederea prevenirii problemelor legate de spate, este recomandata activitatea fizica desfasurata atat inaintea sarcinii, cat si pe perioada acesteia
 • trebuie evitata cu orice pret expunerea la substantele chimice toxice, radiatii, metale grele (mercur, cupru, grafit), acizi, gaze anestezice
 • radiografiile sau orice teste medicale trebuie programate inainte de a intrerupe metodele contraceptive
 • acidul folic este extrem de benefic, astfel, acesta poate preveni aparitia anumitor anomalii de la nivelul coloanei vertebrale sau al creierului (anomalii ale tubului neural); un nivel prea scazut de acid folic din organism poate cauza cresterea riscului de pierdere a sarcinii; mama trebuie sa inceapa administrarea acidului folic inainte de a ramane insarcinata, efectul fiind unul de protectie in primele 28 de zile ale sarcinii (doza recomandata este una de 0,4 mg/zilnic)
 • un alt fapt de luat in seama este acela ca pisicile pot fi raspunzatoare de transmiterea unui parazit care poate provoca boala cunoscuta sub denumirea de toxoplasmoza, afectiune care poate genera malformatii grave in cazul noilor-nascuti (afectiuni ale creierului, orbire etc.) asadar, viitoarea mamica trebui sa evite sa curete litiera pisicii.