Titlu

Copilul de suflet sau copilul adoptat


Autor: Anda Sabau

Atunci cand adopti un copil, faci un act de bunatate. Fiecare copil merita sa fie iubit si merita sa simta ce inseamna sa ai o familie. Adoptia ar trebuie facuta la o varsta frageda a celui mic pentru a-l putea creste si educa in functie de valorile si principiile morale ale familiei adoptive. Uneori cu cat copilul este mai mare, cu atat este mai dificila tranzitia si schimbarile care au loc in viata lui.

Acesti copii care sunt dati spre adoptie provin de regula din medii foarte sarace si din familii cu probleme, asadar unii pot avea chiar probleme emotionale sau psihice. Atunci cand tu si partenerul tau va decideti sa adoptati un suflet nevinovat, trebuie sa fiti pregatiti din punct de vedere emotional. Si chiar daca contati pe resurse finaciare potente, asta nu inseamna ca sunteti pregatiti sa fiti un parinti adoptivi. Trebuie sa stiti ca acel copil are nevoie de dragostea parintilor si de suport neconditionat dar si de afectiune.

Intregul proces de adoptie dureaza un timp indelungat, iar parintii sunt supusi unui adevarat interogatoriu. Mai jos aveti o lista cu intrebarile care ar trebui sa ruleze in mintea dumnevoastra inainte de-a demara un proces de adoptie:

  • Sunteti capabili sa aveti grija de acest copil indifferent de greutatile care apar pe parcurs, fie ele finaciare sau de alta natura?
  • Puteti fi intelegatori si rabdatori, mai ales daca copilul se confurnta cu probleme grave la nivel emotional?
  • In cazul in care veti avea si alti copii, veti putea sa nu faceti diferente intre ei?
  • Ati cantarit suficient optiunea de-a adopta un nou-nascut abandonat sau un copil cu o varsta mai inaintata?
  • Care este parerea dumneavoastra cu privirea la o adoptie deschisa? Asta inseamna ca mama sau tatal biologic au drepturi de vizitare.
  • Doriti sa adoptati un copil din tara sau v-ati gandit si la posibilitatea de-a adopta unul din afara tarii?
  • Posibilitatea adoptarii unui copil de alta etnie exista in mintea dumenavoastra?
  • Contati pe toate resursele financiare pentru a-i achizitina celui mic lucrurile esentiale si de-ai oferi cea mai buna educatie?

Raspundeti sincer la aceste intrebari si faceti-o impreuna cu partenerul de viata. Este important ca amandoi sa fiti pe aceeasi lungime de unda, deoarece daca va decideti sa adoptati, va astepata un drum lung si nabadaios.

In cea ce priveste diferenta dintre copilul pe care o femeie il naste din pantecele ei si unul adoptat, aceasta exista si este una enorma. Chiar daca intregul proces de nastere este unul dificil si epuizant pentru orice femeie, toate femeile is doresc mai devreme sau mai tarziu sa experimenteze aceasta minune. Simturile si trairile nu pot fi explicate si nu pot fi inlocuite cu nimic. A fi mama este o minune si un dar de care orice parinte trebuie sa se bucure. Insa din pacate, nu toate femeile sunt binecuvantate in acest fel. Insa, exista speranta si in viata lor-adoptia. Daca ambii parinti au multa iubire de oferit si isi doresc mai presus de orice un copil, adoptia este pasul care trebuie facut. Indiferent de mediul de unde provin, daca sunt mai mici sau mai mari, copii trebuie iubiti mai presus de orice!