Revenirea la normalitate dupa o nastere


Autor: Anda Sabau

Schimbarile care au loc dupa nasterea copilul sunt diferite de la femeie la femeie, insa oricat de intense sau complicate ar fi aceste trairi, femeia trebuie sa revina la starea normala in cel mult 6 luni de la nastere. Daca observati ca starea sotiei sau iubitei dumneavoastra persista si chiar se agraveaza, este indicat sa consultati un specialist.

Dupa nastere, femeile se confrunta cu multe schimbari, iar conform unor statistici 70% din femeile care au nascut isi pierd orice interes si chiar si vointa de-a lupta pentru a reveni la normalitate. Chiar daca majoritatea femeilor se confrunta cu aceleasi stari, nu toate sunt capabile sa o ia de la zero si nu toate is revin din punct de vedere fizic si psihic intr-un timp scurt. Starile emotionale sunt schimbatoare, femeile trecand de la usoare stari de depresie la unele de nervozitate si agitatie. Multe plang fara motiv sau sunt extrem de vulnerabile si se simt neintelese, medicii pun toate aceste stari pe seama hormonilor. Insa, nu va ingrijorati prea tare, deoarece aceste stari sunt normale la inceput. Specialistii sustin ca femeile ar trebui sa revina la normal din punct de vedere emotional, dupa 2 luni de la nastere atunci cand acestea constientizeaza de fapt schimbarile care au avut loc in viata lor si incep sa vada partea pozitiva, insa la altele acest proces poate fi de lunga durata. 

Specialistii recomanda o gandire pozitiva si incurajeaza femeile sa isi impartaseasca gandurile si sentimentele cu o persoana apropiata. Chiar daca nu puteti discuta cu sotul, atunci apelati la mama, o prietena sau de ce nu un specialist. Si chiar daca de cele mai multe ori nu aveti timp pentru dumneavoastra, atunci cand cel mic doarme, profitati de acel ragaz pentru a face ceva ce va place, fie va odihniti, fie faceti sport sau cititi. Este important sa faceti lucrurile care obisnuiati sa le faceti inainte sa se nasca cel mic. Chiar daca copilul a devenit o prioritate, nu uitati de nevoile personale. 

De cele mai multe ori chiar si viata de cuplu ajunge sa fie afectata, insa totul are rezolvare atata timp cat ii acordati partenerei dumneavoastra timpul necesar sa isi revina. Si asta nu inseamnca sa o ignorati, din contra trebuie sa vorbiti cu ea si sa ii oferiti suport si iubire. Este foarte important ca sotul sau iubitul sa se implice si sa va ajute cand vine vorba de cel mic. Si chiar daca de cele mai multe simtiti ca va incurca, trebuie sa le acordati si lor incredere si libertate. Barbatii trebuie sa se simta utili si doar asa pot invata. Trebuie sa intelegeti ca nu doar dumneavoastra treceti printr-o schimbare majora ci si el. Barbatul a fost in centrul atentiei pana sa apara cel mic, iar acum situatia s-a schimbat radical. Colaborarea si ajutorul reciproc sunt necesare pentru ca viata dumneavoastra sa revina pe fagasul normal. Comunicarea de asemenea joaca un rol important, asadar discutati cu sotul, cereti-i ajutor si faceti totul impreuna pentru copilas.