O imagine pozitiva despre sine dupa nastere


Autor: Anda Sabau

Perioada de dupa nastere nu este una usoara. Corpul unei femei a trecut prin multe schimbari fizice si nu doar acesta sufera transformari, ci si psihicul are de suferit. Corpul trebuie sa fie pregatit pentru procesul de nastere si desi multe femei se cred pregatite pentru acest moment, lucurile se schimba atunci cand se confrunta cu nasterea celui mic. Ce urmeaza dupa nastere, este o etapa care necesita multa forta interioara si vointa pentru a fi depasita.

Tu si corpul tau

Multe femei dupa ce nasc, se privesc in oglinda si pot avea un soc. Ele nu constientizeaza cum ar trebui sa arate un corp dupa o nastere si sunt foarte dezamagite chiar si distruse cand isi vad corpul plin de vergeturi. Este important insa sa nu clachezi si sa stii ca acest lucru poate fi temporar. Incepe lupta ta cu kilogramele in plus cat mai curand si ai grija de tine exact cum o faceai inainte de sarcina, daca nu si mai bine. Cu un program de exercitii stricte si o dieta alimentara corespunzatoare, orice femeie isi poate reveni dupa kilogramele acumulate in perioada sarcinii. Insa trebuie sa stii ca acest lucru nu se va intampla peste noapte, ci in timp.

Daca ai cu cine sa il lasi pe cel mic cel putin o ora, profita si fa exercitii chiar daca nu iesi din casa, o serie de exercitii pilates sau yoga te vor ajuta sa iti pregatesti corpul pentru exercitii mai intense, gen cardio sau aerobic. Masaje regulate, un consum ridicat de lichide si multa vointa sunt cea ce ai nevoie pentru a mentine directia buna de transformare in cea ce priveste imaginea fizica. Nu renunta chiar daca e greu si chiar daca de multe ori nu ai timp, fa-ti timp pentru tine!

Schimbarile fizice dupa nastere:

  • durere la nivelul sanilor
  • constipatie( aparitia unor hemoroizi)
  • daca ai nascut pe cale naturala si a fost nevoie de epizitomie, vei suferi ori de cate ori tusesti sau stai jos de un discomfort la la rana cauzata, dar acest lucru va trece cu timpul
  • unele femeie sufera si de bufeuri- acestea se intampla atuncicand corpul incearca sa stabileasca temperatura interna a organismului si reechilibrarea ciculatiei sanguine
  • dureri dupa nastere, cunoscute si ca contractiii postpartum(uterul incearca sa revina la forma initiala)
  • secretii vaginale si chiar cheaguri de sange

O adaptare majora

Atunci cand te vezi singura cu cel mic si nu stii ce sa faci, te poti speria foarte repede. Daca ai fost pana in momentul sarcinii o femeie de cariera care era mereu in miscare, iar acuma intregul univers se invarte in jurul celui mic, acest lucru poate fi alarmant pentru tine. Insa este bine sa iei lucrurile pas cu pas si sa te ocupi de cel mic. Cartea de specialitate “Urmatoarele noua luni” , scrisa de Judith M. Gansberg si Arthur P. Mostel dezbate aceasta adaptare a femeilor care tocmai ce au nascut si lucrurile pe care acestea le fac pentru a-si recapata demnitatea. Cartea vorbeste despre regasirea sinelui si aprecierea ca si femeie. Este o lupta interioara pe care numai tu o poti castiga. Vorbeste cu cineva despre aceasta tema, cineva care a trecut prin ce treci tu si care iti poate da sfaturile de care ai nevoie.

Majoritatea femeilor dupa nastere trec prin stari “blue” care implica momente de tristete, anxietate si chiar plans din senin. Este o perioada grea si pentru partenerul dumneavoastra, deoarece de cele mai multe ori acesta se simte neajutorat ca nu va poate ajuta mai mult. Insa tot ce trebuie sa faca este sa va sustina necontenit si sa va incurajeze cu sfaturi ca va fi bne. Insa alte femei se confrunta cu o stare de despresia mult mai profunda, cunoscuta ca depresia postnala. Daca sotia sau iubita dumneavoastra trece prin astfel de stari care nu mai trec, este nevoie sa apelati la un medic specialist.