Se apropie momentul nasterii


Autor: cezara

Peste un timp veti naste un copil. Sunteti emotionata? Nervoasa? Trebuie sa aveti deplina liniste si odihna. Pe noptiera pastrati numarul de telefon al medicului care va ingrijeste, adresa maternitatii si pregatiti din timp cele necesare pentru a pleca la maternitate.

Au aparut contractiile? Este un proces fiziologic normal pentru ultima luna a sarcinii. Contractiile apar cand uterul (unde se afla copilul Dvs.), sub influenta reflectorie, executa miscari contractante ale muschilor uterini si peste un anumit timp se relaxeaza.

Pentru a va convinge ca a inceput perioada de nastere, numarati contractiile. Notati cat de des apar. Travaliul incepe atunci cand contractiile:

  • Devin mai regulate, adica intervalul de timp dintre ele devine mai uniform.
  • Cand frecventa lor atinge 5 contractii pe ora.
  • Durata lor este de la 20 la 40 de secunde.
  • Devin mai puternice si mai pronuntate daca umblati si nu stati in pat.

Daca apar simptomele sus-numite, chemati imediat ambulanta. Travaliul poate sa inceapa chiar daca nu simtiti contractii regulate. Observati daca:

  • Se elimina lichid sau sange din vagin.
  • Au aparut dureri si senzatii de tip menstrual.
  • Aveti dureri lombare sau dureri puternice subabdominale care nu se atenueaza.
  • Aveti senzatia ca copilul avanseaza in jos.

Unele femei nasc foarte repede. Daca aveti unele din simptomele sus-numite, chemati imediat ambulanta. Exista medicamente care pot stopa travaliul si preveni nasterea prematura a copilului. Din momentul in care incepe travaliul, incercati sa nu mancati. Se recomanda doar sa consumati lichide.
In timpul travaliului, copilul adopta pozitia pentru nastere. Fiecare femeie trece prin travaliu in felul sau. El poate dura cateva ore sau mai mult. Depinde daca nasteti pentru prima data sau repetat. Travaliul poate deveni obositor si dureros, insa fiecare femeie trece cu succes acest examen.
Medicul va poate oferi anumite teste pentru determinarea starii copilului. Daca copilul are probleme sau adopta o pozitie nefavorabila pentru nastere, medicul poate propune o operatie cezariana. Scopul acestei operatii este acela de a extrage copilul din uter.