Primele semne care prevestec travaliul


Autor: Anda Sabau

Multe mamici au temeri legate de nastere, in special ca momentul le va lua prin surprindere. Insa cel mai bine este sa va stergeti din minte toate scenele socante si dureroase pe care le-ati vazut in filme. Fiecare nastere este diferita la fel cum si corpul si reactiile celei care naste sunt diferite. In saptamana 38( uneori si mai repede) este recomandat sa acordati o atentie sporita corpului dumneavoastra. Semnele nu vor intarzia sa apara. Un travaliu poate dura pana la9 ore, insa pentru cele care nu sunt la prima nastere, acesta va tine 6 ore si jumatate. Intervalele se masoare atunci cand contractiie incep sa devina regulate. Tineti cont de urmatoarele sfaturi daca doriti sa identificati cu precizie momentul in care ati intrat in travaliu:

Ce sunt contractile?

In timpul lunilor de sarcina, colul uterin are o lungime de 3 cm. Orificiile interne si externe sunt inchise, insa atunci cand contractile incep sa isi faca simtita prezenta, colul uterin se va scurta, se va intari si bineinteles se va dilata. Acest lucruinseamna ca se deschide pentru ca bebelusul sa poate sa faca trecerea in bazin.

Cum se simt contractiile?

Contractiile travaliului se resimt in vintre si in partea de jos a spatelui. Desi durerea poate sa iradieze din fata, in spate sau chiar spre picioare. Acestea se manifesta ca niste crampe. Senzatia se mai poate caracteriza ca o strangere in stomac.

Cat de puternice sunt contractile?

Acestea pot fi de o intensitate extrem de puternica, astfel incat unele femei nu pot vorbi de durere sau nu se pot deplasa.

Cat de dese sunt?

Acestea se masoara inca de la inceputul primei contractii pana la inceputul urmatoarei. In majoritatea cazurilor, intervalul incepe de la 3 pana la 5 minute. Daca sunteti la prima nastere, contractile pot dura chiar si cateva ore. Insa dupa prima ora, cel mai bine este sa va deplasati la spital.

Cat dureaza o contractie?

Contractiile dureaza 1 minut.Insa la inceputul travaliului, minutul va parea mult mai lung pentru ca contractile vor fi mai usoare si nu vei putea detecta cu usurinta momentul cand incep si cand se termina.

Ati observat schimbari de intensitate pe parcurs?

Contractiile vor deveni din ce in ce mai lungi si mai puternice. Contractiile ce prevestec travaliul sunt regulate si constante.

O schimbare de activitate poate afecta contractiile?

Contractiile de inceput se diminueaza daca intrii intr-o cada cu apa calda. Daca nu faceai nimic care sa necesite un efort major, cand au aparut contractiile si incepi sa te misti putin, in mod normal durerea va disparea. Insa sunt rare aceste ocazii in care poti sa diminuezi intensitatea contractiilor.

S-a rupt apa?

Daca ti s-a rupt apa, vei intra in travaliu. Daca insa nu este vorba decat de o scurgere usoara, contractiile ar putea sa fie o alarma falsa. Daca esti la a doua nastere deja si ai contractii la fiecare 3 minute, ar fi indicat sa mergi la spital. Insa, daca ai avut contractii la fiecare 5 minute, timp de cateva ore ore, dar inca poti sa-ti desfasori activitatea in mod normal, nu este cazul sa te grabesti sau sa te panichezi.

Bineinteles poti oricand discuta pe larg cu medical specialist, insa aceste indicii te vor indruma si te vor ajuta sa intelegi ce se intampla cu corpul tau. Panica nu ajuta, asadar fii calma pe cat posibil!