Perioada I a nasterii (de dilatatie a colului uterin)


Autor: cezara

In aceasta perioada a nasterii, colul uterin (partea inferioara a uterului, zona ingustata de trecere catre vagin) se pregateste pentru nastere. In timpul primei perioade a nasterii are loc angajarea si coborarea partiala a fatului.La nivelul colului uterin au loc doua procese importante:

1)Stergerea colului uterin adica scurtarea si subtierea acestuia.Acest process incepe cu inmuierea colului uterin si se termina cu stergerea completa a reliefului colului uterin

2) Colul uterin se dilata ajungand la un diametru de 10 cm. Acest fenomen se produce progresiv,pe durata a cateva ore.Perioada I a nasterii cuprinde trei etape:

  • Initierea
  • Faza activa
  • Faza de tranzitie

Initierea

Incep contractile,care sunt inca slabe si ocazionale, apar la fiecare 20 - 30 de minute. Contractiile dureaza deobicei mai putin de un minut in aceasta etapa a nasterii. Spre sfarsitul primei perioade contractiile vor fi mai apropiate ,aparand aproape la fiecare cinci minute. La sfarsitul acestei etape, colul uterin masoara trei centimetri in diametru si este deja sters.
Declansarea nasterii creaza panica si teama pentru femeia gravida,mai ales in cazul celor care nasc pentru prima data. Veti fi surprinsa ca travaliul a inceput "cu adevarat" , dar, probabil, va simti un pic emotionata si fericita ca sarcina a luat sfarsit. Din fericire, de obicei, travaliul incepe incet si usor, oferindu-va timp sa va obisnuiti. Primele contractii sunt similare cu crampele menstruale sau contractiile Braxton-Hicks pe care le-ati simti la sfarsitul sarcinii. Cu cat devin mai frecvente,cu atat ele vor deveni mai dureroase.
Asezati-va si relaxati-va, luati notite cu privire la evolutia travaliului. De multe ori, se recomanda ca femeile gravide sa stea acasa in aceasta etapa. Faceti o plimbare, o baie fierbinte (daca nu s-au rupt membranele si pierdeti apa) sau un dus. Puteti, de asemenea, sa va ocupati de mici sarcini de ultim moment. Incercati sa va odihniti in aceasta etapa a travaliului pentru a economisi energie, atat de necesara in urmatoarele etape ale nasterii.
Prima perioada a nasterii este cea mai lunga, de obicei dureaza 4-6 ore la femeile care au mai nascut si 10-12 ore( pana la 20 de ore) la femeile aflate la prima nastere.


Faza activa

Contractiile uterine devin din ce in ce mai puternice pentru a expulza copilul si a-l aduce pe lume. Contractiile deveni mai regulate si mai apropiate,la fiecare 2-5 minute apare o contractie. De asemenea, dureaza mai mult, in jur de un minut pentru fiecare contractie. Colul uterin va continua sa se dilate ajungand la 4-8 centimetri. Se intampla adesea ca la inceputul acestei faze contractiile sa fie regulate si sa apara la fiecare cinci minute, moment in care femeia ar trebui sa mearga la spital.
Activitatea intensa a uterului (contractiile tot mai frecvente si mai durabile) are repercusiuni asupra corpului dumneavoastra. De exemplu, puteti sa va simtiti obosita sau transpirata. Contractiile se intensifica si devina mai dureroase. Amintiti-va! Cu cat sunt mai multe contractii puternice cu atat mai mult se dilata colul uterin. Contractiile castiga in intensitate;folositi-va energia pentru a anticipa si a depasi contractii.
Marele moment a sosit! Incepeti sa puneti in aplicare tehnicile pe care le-ati studiat la cursurile prenatale: relaxare, modificari de pozitie, leganari, folosirea unei mingi de nastere, relaxare in apa fierbinte, respiratie controlata. In aceasta etapa tatal sau cei care va insotesc trebuie sa va ajute , de exemplu, prin masajul spatelui sau ghidarea unui exercitiu invatat la cursurile prenatale. Puteti, de asemenea, sa cereti medicamente sau anestezie pentru calmarea durerilor.
Faza activa dureaza aproximativ 4-6 ore pentru femeile care nasc primul copil si mai putin timp pentru femeile cu mai multe nasteri. Membranele sacului amniotic se rup spontan ,datorita presiunii la care sunt supuse,la dilatatia colului de circa 6-7 centimetri. Daca nu s-au rupt membranele, medicul poate face un mic orificiu cu un instrument special pentru ca travaliul sa continue in conditii bune.


Tranzitia

Tranzitia reprezinta cea mai dificila etapa a travaliului, chiar mai dificila decat nasterea in sine(expulzarea fatului).In aceasta etapa uterul se contracta mai intens pentru a obtine dilatarea colului de 8 la 10 centimetri. Contractiile sunt la intervale de timp mai mici de 2-3 minute fiecare si poate dura un minut si jumatate.
Uterul isi intensifica eforturile pentru a dilata colul uterin, astfel, in acest stadiu, contractiile sunt mai dureroase. Datorita intensitatii lor, poate aparea greata,voma, somnolenta (deoarece creierul primeste mai putin oxigen,acesta fiind necesar la nivelul uterului),transpiratii,senzatia de caldura, tremurul picioarele, sughit sau hipersensibilitate la atingere. Ati putea fi tentata sa impingeti, dar este mai bine sa nu faceti asta: daca impingeti inainte de a fi completa dilatatia colui uterin acesta se poate rupe. Desi va simtiti epuizata,coplesita si sunteti iritabila, amintiti-va ca toate aceste simptome sunt semne bune : ele arata ca colul uterin este acum aproape complet dilatat.
Continuati sa aplicati tehnicile de relaxare pe care le-ati inceput in timpul fazei active. In cazul in care vi s-au administrat medicamente sau anestezie epidurala, acestea vor ameliora durerea.Din fericire, aceasta etapa, cea mai dificila etapa a travaliului, este, de asemenea, si cea
mai scurta. De obicei dureaza mai putin de o ora la primipare(femeile aflate la prima nastere) si mai putin de jumatate de ora la multipare (femei care au mai nascut).