Perioada a III-a a nasterii (de eliminare a placentei)


Autor: cezara

Perioada a III-a a nasterii incepe cu o perioada de repaus ce are durata de 3-5 minute. Este un interval in care contractiile uterine inceteaza. Respectarea acestei perioade este obligatorie.

Urmeaza faza in care se produce detasarea placentei de peretele uterin si dureaza 5-10 minute. Se caracterizeaza prin reaparitia contractiilor uterine dureroase (de intensitate mai redusa decat in primele doua perioade), ritmice, la interval de 4-5 minute, cu durata de 20-30 secunde.

Placenta decolata si eliminata in vagin excita terminatiile nervoase de la nivelul planseului pelvin si declanseaza eforturi expulzive, ce au ca rezultat eliminarea placentei.

Daca vi s-a facut anestezie epidurala, aceste eforturi expulzive nu se mai declanseaza spontan. Astfel cel care asista nasterea va cere sa faceti un efort expulziv (de impingere) pentru ultima data, pentru a facilita evacuarea placentei. De asemenea, va administreaza ocitocina, un medicament care contracta uterul si va ajuta sa eliminati placenta.

Medicul va examina placenta si membranele pentru a se asigura ca acestea sunt complete. In cazul in care acestea nu sunt complete, medicul exercita o presiune asupra uterului pentru a ajuta eliminarea acesteia, astfel incat uterul sa revina la dimensiunile si forma de dinainte de sarcinii in cele mai bune conditii. Medicul va verifica daca uterul continua sa se contracte, deoarece aceste contractii opresc sangerarea in punctul in care a fost atasata placenta.

Daca a fost necesara efectuarea unei epiziotomii, aceasta incizie se va sutura (coase). Sutura epiziotomiei nu provoaca durere, pentru ca, daca nu ati nascut sub anestezie epidurala, medicul va administreaza, in orice caz, un anestezic local (la locul de incizie). Daca vi se administreaza ocitocina pentru a facilita expulzarea placentei, s-ar putea sa simtiti contractii mai puternice. Contractiile uterine se mentin cateva zile dupa nastere. In cazul in care aceste contractii sunt foarte dureroase , cereti medicului sa va prescrie analgezice.
Odata ce placenta a fost eliminata, trebuie sa va relaxati si sa faceti cunostinta cu copilul dumneavoastra.