Perioada a II-a a nasterii (expulzia fatului)


Autor: cezara

Odata ce colul este complet dilatat (pana la 10 cm), va apropiati de nasterea propriu-zisa, adica expulzia fatului. Daca ati rezistat pana in prezent la nevoia de a impinge este foarte bine, acum puteti incepe sa impingeti. Astfel ajutati fatul sa coboare de la nivelul uterului traversand vaginul si planseul pelvin (perineu). Contractiile se reduc ca intensitate si frecventa: ele apar la mai mult de cinci minute distanta una de cealalta si dureaza doar un minut.

In momentul in care capul copilului ajunge la nivelul musculaturii perineului, medicul poate opta pentru efectuarea epiziotomiei. Aceasta procedura presupune efectuarea unei mici incizii pentru a mari deschiderea vaginului si de a usura trecerea copilului. Aceasta incizie nu este dureroasa ( presiunea exercitata de capul copilului ofera un anestezic naturala);daca nu sunteti sub anestezie epidurala, medicul va va administra un anestezic local (in locul unde face incizia).

Chiar daca sunteti epuizata si doriti ca nasterea sa se incheie cat mai curand, sunteti ocupata, implicata activ astfel unui nou flux de energie va cuprinde. Femeile gasesc in actiunea de a impinge,chiar daca este dificila, o anumita usurare. Presiunea exercita pe spate si perineu, oboseala, chiar si exasperarea, se pot adauga in graba de a termina. Dar atunci cand copilul se va naste , atunci cand il veti tine in brate, veti sti ca ati reusit sa duceti la bun sfarsit cea mai importanta misiune a vietii. Acestea sunt momente pe care nu le veti putea uita niciodata.

Daca nu vi s-a facut anestezie epidurala, contactul capului copilului cu planseul pelvin determina reflex efortul expulziv(de a impinge). Acestea sunt involuntare. Daca este posibil, faceti faceti efortul expulziv in pozitie verticala: asezata pe vine sau sprijinita pe o minge de nastere. Astfel forta gravitationala va ajuta sa impingeti copilul.Evitati sa stati culcata pe spate deoareceaceasta pozitie incetineste progresia copilului prin bazin si este mult mai dureros pentru mama.Daca vi s-a facut anestezia epidurala, probabil ca nu simti necesitatea imperioasa de a expulza fatul si nu puteti schimba pozitia. In acest caz, asistenta medicala sau tatal copilului va va ajuta sa coordonati impingerea cu contractiile.

Gravida trebuie invatata ca in momentul in care simte necesitatea efectuarii unui efort expulziv (de a impinge) si percepe cu maxim de intensitate durerea sa inspireprofund si sa utilizeze aerul inspirat executand un efort prelungit,de 15 secunde. Urmeaza un inspir scurt si amplu urmat de un nou efort expulziv. In timpul unei contractii uterine gravida trebuie sa faca 2-3 eforturi expulzive pentru ca acestea sa fie eficiente. In intervalul dintre contractii se produce relaxarea musculaturii iar respiratiile revin la normal.

Cand capul copilului ajunge la nivelul deschiderii vaginului, vi se va spune sa nu mai impingeti. Este momentul in care cel care va asista nasterea va efectua o serie de manevre pentru a ajuta copilul sa iasa complet. In cazul in care se identifica o circulara de cordon, daca lungimea acesteia permite, se mobilizeaza ansa peste craniul fatului (circulara de cordon larga) sau daca circulara este stransa, se taie cordonul cu foarfecele.

Pentru a ajuta degajarea umerilor copilului mainile celui care asista nasterea fixeaza capului copilului si ajuta rotatia acestuia(fata copilului priveste in lateral). Pentru degajarea umerilor se tractioneaza de capul copilului.Restul trunchiului si bazinul copilului se degaja spontan fiind de dimensiuni mai reduse decat capul si umerii.

Nou-nascutul se plaseaza cu miscari atente pe masa de asistenta. Cordonul ombilical se penseaza la jumatate(aproximativ 25 cm) si apoi se sectioneaza.Aceasta perioada a nasterii dureaza 5-10 minute la femeile care au mai nascut si 15-30 de minute,maxim o ora la femeile care nasc pentru prima data.