Frica de nastere


Teama de nastere a devenit o"epidemie" moderna in randul femeilor gravide dinziua de azi. Mai mult caniciodata femeile sunt speriate de nastere si de ceeace ar putea merge prost. Nasterea este uneveniment natural, de viata.

De ce le este atat de frica femeilor de momentul nasterii?

Daca ar fi sa intrebam o femeie de ce ii este teama de momentul nasterii arspune probabil ca se teme ca lucrurile vor merge prost, ca nu stie daca va facefata travaliului, nasterii, durerii si ca, per total este un eveniment stresantsi necunoscut (mai ales pentru femeile care nasc pentru prima data).

Avand in vedere ca frica de nastere este un sentiment foarte comun in randulfemeilor insarcinate si ca tot mai multe femei apeleaza la interventiichirurgicale (cezariana) pentru a naste, ceva nu este tocmai in regula. Poate caeste vorba despre lipsa sprijinului, a educatiei si expunerea sarcinii si anasterii. Acum ceva vreme, mamele noastre priveau nastereaca un eveniment normalsi natural, firesc pentru o femeie.In zilele noastre, rata femeilor care apeleaza la cezariana a crescut extrem de mult. Esteimportant sa gasim sursele corecte de sprijin, informare si educatie pentru a neoferi cea mai buna sansa pentru cea mai buna nastere.

Iata principalele temeriale femeilor care urmeaza sa nasca si cateva sfaturide indepartare a fricii.

1. Tema de epiziotomie(incizia perineului)
Epiziotomia de rutina este acum o practica obisnuita in mai toate spitalele.Aceasta grabeste nasterea in caz de urgenta. Epiziotomia se realizeaza pentru cafatul sau mama sunt intr-un moment de dificultate sau pentru ca perineul esteatat de strans incat intarzie nasterea. Daca nasterea se face prin forcept/vacuum pentru a finaliza nasterea, atunci este normal sa se efectueze oepiziotomie, dar chiar si in acest caz nu este obligatoriu. Ca mama, trebuie sa itidai acordul in legatura cu orice proceduri medicale efectuate pe tine si pecopilul tau in timpul travaliului si al nasterii. Daca nu va dati acordul,atunci persoana care efectueaza procedura este responsabila pentru consecinte.Puteti spuneti intotdeaunadoar NU!

2. Pierderea placerii sexuale, ca urmare a epiziotomiei sau ruperii vaginului. Doar catevafemei sufera dureri in timpul actului sexual cateva luni dupa ce au nascut si ausuferit o epiziotomie. Acest lucru este cauzat de mai multi factori.Recomandarea este sa discutati cu medicul ginecolog sau cu moasa in perioada deinceput (6 saptamani de la nastere) in cazul in care apar probleme, deoareceexista mai multe moduri in care problemele se pot rezolva. Daca lasati problemanerezolvata cu atat mai greu se va trata. Cel mai dificil este sa convingi o femeiesa caute ajutor daca are dureri in timpul actului sexual, dar aceasta problemaare solutii medicale.

3. Frica de moarte a copilului in timpul nasterii (nasterea unui copil mort)
Aproape orice mama are aceasta teama in timpul sarcinii. Este un raspuns normalla teama de necunoscut intr-o situatie dincolo de controlul nostru. O multime defemei gravide au visuri infioratoare in legatura cu acest aspect. Este sanatos sadiscutati cu partenerul Dumneavoastra acest lucru si sa vedeti cum puteti facefata oricarei situatii impreuna. Daca ne gandim dinainte la toate posibilitatilene pregatim mai bine pentru eveniment. Daca devenim obsedati de frica atunci se creaza ostare de spirit general negativa, stresanta, care nu face deloc bine prunculuiinca nenascut si nici noua. Este important sa consultati un psiholog in acestcaz, un psiholog care va va ajuta sa faceti fata temerilor daca acestea audevenit coplesitoare. Totusi un fel de anxietate esteabsolut normala si nutrebuie confundata cu o premonitie.In general procentul de nasteri cu copii morti este in jur de 0.5%. Sansele de aaparea complicatii de la interventii inutile si temeri negative alimentate fara rost suntmai mari decat acest procent.

4. Functii corporale accidentale (ale intestinului/ vezica urinara)
Este un lucru absolut normal ca atunci cand impingeti sa iasa copilul, tot ceeace se afla in fata capului copilului sa iasa prima data. Este fiziologianormala. Daca se intampla acest lucru nu-i va deranja cu nimic pe cei careasista la natere. Moasele, va pot sugera sa eliminati urina fara sa va simtitistanjenita.

5. Frica de cezariana. Aceasta este o teama foarte reala, din pacate. Foartemulti copii se nasc acum prin cezariana. Multe femei care sunt asistate la nasterede o moasa ajung sa-si doreasca sa nasca si nasc pana la urma natural (in 50%din cazuri). Asta pentru ca au sprijinul si atentia unei alte femei maiexperimentatacare le ajuta sa nasca natural. Daca sunteti bine informatesicomunicati deschis cu ginecologul, medicul de familie sau cu moasa veti vedea canu veti mai fi atat de sigura ca vreti sa nasteti prin cezariana, ci veti alegeo nastere naturala. Increderea in capacitatea Dumneavoastra de a da nastere este esentiala.

6. Forceps/ alte interventii
Uneori trebuie sa va dati acordul cu privire la unele interventii medicale peparcursul nasterii. Este bine sa fiti bine informata. Cunoasterea inseamnaputere. Ignoranta doar te face vulnerabil la santaj emotional. Cand existafapte, puteti lua decizii in cunostinta de cauza, puteti pune intrebari siincerca sa intelegeti raspunsurile.

Cand vi se sugereaza o interventie folositi tehnica BRAND si puneti urmatoareleintrebari:
B - Care sunt Beneficiile acestei proceduri?
R - Care sunt Riscurile acestei interventii?
A - Care sunt Alternativele la aceasta interventie?
N - Ce se intampla daca aleg sa nu fac Nimic?
D - Ne puteti acorda putina intimitate ca sa putem lua o Decizie?

Acesta este un proces logic si de mare ajutor care va ajuta sa va decideti dacarespectiva interventie este potrivita in cazul Dumneavoastra.

7. Complicatii legate de meconiu. Prezenta meconiului in lichidul amniotic dinjurul copilului poate fi problematica. Daca moasa detecteza meconiu in timpultravaliului va verifica intreaga situatie si va actiona corespunzator. Daca se

rupe apa si lichidul nu este clar anuntati de urgenta medicul.

8. Cordonul ombilical in jurul gatului.
Un procent ridicatde copii au cordonul ombilical in jurul corpului. Rareoriacest lucru cauzeaza probleme. Medicul poate analiza situatia (in ce parte acorpului este nodul cordonului, ce dimensiune are cordonul, daca se poaterealiza nasterea naturala) si va lua cea mai buna decizie pentru Dumneavoastra impreuna cu Dumneavoastra.

9. Frica de nastere prematura.
Nasterea prematura poate fi prevenita, in unele cazuri daca solicitati ajutor intimp util. In alte cazuri, este inevitabila. Nu este vina copilului ca se nastemai devreme. Se pare ca infectiile tractului urinar sau cele renale pot provocanasterea prematura. Daca acestea sunt tratate, contractiile se vor opri. Uneoricontractiile nu se pot opri cu medicamente daca travaliul se afla in faza deinceput. Totusi, azi exista sectii de terapie intensiva de inalta calitate inmulte spitale si clinici astfel incat bebelusii vor fi imediat preluati siingrijiti cu atentie. Orice contractii, pierderede sange sau lichid dinvagin, dureri de spate neobisnuite sau durere abdominala ar trebui verificate laun consult medical.

10. Frica de durere. Trebuie sa ne amintim ca durerea de nastere nu este odurere de prejudiciu. Nu exista nici un prejudiciu cauzat de contractii. Muschiise contracta pentru a permite copilului sa se nasca. Acesta e un concept usor deinteles imediat ce incetati sa va ganditi la o nastere ca fiind o boala. Este ostare de sanatate si de nastere. Este un proces fizic normal. Exista intotdeunametode de calmare a durerii pentru femeile care au nevoie de ele. Alegeti cugrija persoanele care va vor asista la nastere; sa fie pozitive, iubitoare deoameni si de profesie. Ele va vor ajuta ori de cate ori va fi necesar in timpulnasterii. Intr-un mediu calm si confortabil veti face fata mai usor durerii.

11. Frica de a nu sti ce sa faceti in cazul in care ceva nu merge bine. Daca vainformati, cititi si cercetati veti putea face fata mai bine evenimentelorneasteptate. Increderea si grija oamenilor de langa Dumneavoastra este vitala. Trebuie sa aveti o relatie buna cu medicul Dumneavoastra astfel incat sa aveti incredere inel daca la un moment dat, in timpul nasterii, lucrurile nu merg conformplanului.

12. Frica de a nu ajunge la spital in timp util. Acest lucru se intampla foarterar in cazul primei nasteri. De fapt, niciodata, cu exceptia cazului in carefemeia insarcinata alege sa intarzie la spital din diverse motive. La a doua sia treia nastere este posibil sa va ia prin surprindere momentul nasterii. Daraceste nasteri sunt in general simple. Nu exista nici un motiv de panica,deoarece totul va fi bine daca toata lumea ramane calma. Exista multe carti undeputeti citi despre nasterea de urgenta. Daca aveti un travaliu rapid, este oidee buna sa fiti pregatita si sa stiti ce trebuie sa faceti.

De retinut!
Pentru ca o femeie insarcinata sa primeasca cea mai buna ingrijire pe timpultravaliului este nevoie de trei lucruri.

1. Sprijin continuu de la o persoana cunoscuta care are experienta in nastere.

2. Un obstetrician experimentat si cunoscut care poate oferi ingrijire continuain timpul travaliului. Unii medici nu stau cu mamele care se afla in travaliu,ci merg la ele doar daca exista complicatii sau cand nasterea eiminenta. Suntcazuri in care unii medici chiar pot rata momentul expulzarii daca sunt foarteocupati.

3. O moasa cu experienta care nu trebuie sa fie neaparat cunoscuta. Acestea potsa mai lipseasca in timpul nasterii pentru a ajuta si alte femei sau pentru alua pauze. Partenerul femeii care naste ii este apropiat si cunoscut dar acesta nu areexperienta necesara unei nasteri. Prin urmare, este indicat sa existe o moasacare asista la orice nastere.

Femeile care se tem de nastere au travaliul mai lung
Nasterea e infricosatoare. Sunteti pe cale de a scoate un cap destul de mare pentruun copil (si umeri, si restul) printr-un orificiu destul de ingust (vagin!). Sida, in teorie corpul Dumneavoastra este conceput pentru a face acest lucru. Dar ce seintampla daca nu o sa fie totul in regula? Stim cu totii ca multe femei caresunt duse la urgenta cand sunt in travaliu tipa de durere si sunt de-a dreptulingrozite pentru ca bebe poate fi in pericol sau pentru orice alte motive legatede nastere. Totusi ar trebui sa incercam sa reducem aceasta frica de a nastepentru ca studiile recente au aratat ca femeile care au teama de nastere, au deasemenea travaliul mai lung. Exista mai multi factori care influenteaza fricaunei femei: varsta femeii, prima nastere, lipsa de sprijin, o sarcina pierduta.

Nasterea este un eveniment care are o multime de necunoscute pentru proaspetelemamici. Totusi, azi nasterile au loc in spitale sau clinici dotate cuechipamente medicale moderne, medicii sunt mai informati, moasele au experienta,exista medicamente permise pentru calmarea durerilor, exista psihologi binepregatiti, pe timpul sarcinii se fac o serie de analize si ecografiiinformative. S-au dus vremurile cand la nastere mureau mamele si/ sau copiiiatat de usor. Azi exista metode complexe si diverse de asistare la nastereastfel incat frica de nastere nu ar trebui sa mai fie atat de mare. Si totusi,iata ca, tocmai azi, in aceste conditii ironic este ca majoritatea femeilor alegsa nu mai nasca natural.Nici o nastere nu seamana cu alta. Sunt atatia factori care intervin. Pentrucalmarea temerilor legate de momentul nasterii orice viitoare mama trebuie sa seinformeze bine, sa gandeasca pozitiv, sa aleaga cu grija pe cei care o vorasista la nastere, sa se gandeasca la noua viata pe care o va tine in brate incurand, sa spere si sa se roage. Persoanele apropiate femeii care va naste(mama, partener) trebuie sa-si ofere sprijinul, suportul moral si incurajarile.