Titlu

Metode de prevenire a iritatiei provocate de scutece


Autor: george

Una dintre cele mai cunoscute conditii medicale intalnite la bebelusi este reprezentata de iritatiile provocate de scutece. Astfel, in urma acestor iriatii, pielea bebelusilor va deveni rosie, umflata, sensibilasau chiar va prezenta cojite.

In ceea ce priveste motivul acestor iritatii, medicii specialisti sustin ca acestea se manifesta datorita perioadei de timp prelungite in care pielea bebelusului vine in contact cu un scutec murdar. Mai mult decat atat, schimbarea modului de alimentatie a acestuia conduce la modificarea compozitiei fecalelor, sau chiar la diaree, ceea ce poate cauza iritatii severe. In plus, la toate acestea contribuie insasi structura scutecului, astfel incat plasticul aplicat pentru a preveni scurgerea murdariei are capacitatea de a impiedica patrunderea aeruluisi prin urmare pielea bebelusului nu mai poate respira.

Un alt tip de infectie provocat de iritatiile cauzate de scutece este candidoza, manifestata in urma inmultirii excesive a bacteriei Candida Albicans. Simptomatologia candidozei cuprinde manifestari precum iritarea isi inrosirea la nivelul zonei infectate, precum si pete mici rosii extinse in jurul zonei iritate. Ceea ce mai trebuie sa stiti este faptul ca nu numai scutecele pot cauza aparitia candidozei, ci si administrarea antibioticelor, sau laptele mamar, factori ce uneori au capacitatea de distruge flora naturala a organismului, facilitand dezvoltarea Candidei Albicans.

Modul de prevenire si tratament a iritatiilor provocate de scutece

In ceea ce priveste modul de prevenire al aparitie acestor forme de iritatii, medicii pediatrii recomanda urmatorii pasi:

  • schimbati scutecele murdare ale bebelusului cat mai des cu putinta;

  • ocazional, spalati funduletul bebelusului cu apa calduta, si uscati zona respectiva inainte sa puneti un alt scutec;
  • tamponati cu grija zona funduletului bebelusului cu un prosop uscat pentru a-l usca (este foarte important sa nu frecati cu brutatilate si nici sa nu insistati in momentul in care uscati pielea bebelusului pentru a nu provoca dumneavoastra aparitia unei iritatii);
  • in momentul aplicarii unui nou scutec este bine ca acesta sa fie cat mai larg in jurul trupului, evitand in acest fel incalzirea excesiva a pielii (un alt factor important ce duce la aparitia iritatiilor).

Mai mult decat atat, daca folositi scutece alcatuite din material textil este bine sa le clatiti bine de cateva ori dupa spalare, astfel incat sa fiti siguri ca ati indepartat orice urma de detergent. De asemenea, medicii pediatrii sustin ca este indicat sa permiteti bebelusului dumneavoastra sa stea fara scutec, macar cateva ore pe zi, acest lucru ajutand pielea nou-nascutului sa se usuce in mod natural si sa respire.

De obicei, intervalul de vindecare al acestor iritatii provocate de scutece este de 2-3 zile , iar ca metoda de tratament sunt recomandate cremele pe baza de oxid de zinc si petrol. Daca insa iritatia persista pentru un interval de timp mai mare, sau la nivelul pielii apar umflaturi, este bine sa va adresati medicului pediatru cat mai repede cu putinta, in vederea prescrierii unui tratament antifungicsau pe baza de antibiotice sau creme cu un continut scazut de steroizi.

Bibliografie

http://kidshealth.org/parent/newborn/basics/diaper_rash.html