Titlu

Ghid pentru schimbarea scutecelor


Indiferent daca trebuie sa schimbati un scutec de unica folosinta conventional sau unul din cele aparute recent tip eco, modalitatile sunt relativ aceleasi. Nu exista o singura cale corecta de a schimba un scutec.

Iata o serie de sugestii de care ar trebui sa tineti cont atunci cand schimbati scutece. Ulterior, este posibil sa va gasiti propria metoda preferata – pe care o puteti aplica in timp ce sunteti pe jumatate adormita, noaptea, intr-o camera cu putina lumina.

Pregatirea

Spalati-va pe maini si stergeti-va.

Gasiti un loc cald si curat pentru a schimba bebelusul. Puteti alege o masa de infasat, un colt de pat pe care asezati o patura sau un prosop.

Luati langa Dumneavoastra toate lucrurile de care aveti nevoie, inclusiv scutec curat, servetele/carpe umede. Pentru bebelusii cu pielea sensibila puteti folosi apa calduta si tifon. Daca bebelusul este predispus la iritatii, luati aproape si o crema.

Atentie: Daca schimbati bebelusul pe o suprafata inalta, de exemplu pe masa de infatat sau pe pat, asigurati-va ca in orice moment tineti o mana pe copil. Nu lasati copilul nesupravegheat. La orice varsta, copiii se pot agita in momentul schimbarii scutecului cand nici nu te astepti.

Ghid complet pentru schimbarea scutecelor:

 1. Luati un scutec curat si deschideti-l. Puneti-l sub funduletul copilului. Partea din spate-sus a scutecului ar trebui sa vina pe talia copilului. Daca scutecul pe care il schimbati este foarte murdar, puteti pune un prosop, o bucata de panza sau o paturica de unica folosinta dedesubt.

 2. Desfaceti urechile scutecului murdar. Inchideti-le apoi ca sa nu se lipeasca de pielea bebelusului.

 3. Trageti in jos jumatatea din fata a scutecului murdar. Daca schimbati un baietel, puteti sa-i acoperiti penisul cu o carpa curata sau cu alt scutec ca sa nu faca pipi pe Dumneavoastra in timp ce-l schimbati.

 4. Daca scutecul are caca, folositi jumatatea din fata a scutecului pentru a sterge cea mai mare parte din ce este pe funduletul bebelusului.

 5. Impaturiti scutecul murdar spre jumatatea de sub copil (partea de sus sa fie cea curata). Pentru acest lucru, ridicati de jos bebelusul, apucandu-l usor de glezne cu o mana, in timp ce-l ridicati cu cealalta.

 6. Curatati copilul cu o carpa umeda (panza, tifon) sau un servetel umed. Daca bebelusul este o fata, trebuie sa stergeti mizeria din fata in spate (spre fund). Evitati astfel infectiile.

 7. Daca bebelusul a facut caca, luati un alt servetel si curatati funduletul. Puteti sa-i ridicati usor picioarele sau sa il rotiti un pic intr-o parte, apoi pe cealalta. Asigurati-va ca veti curata si cutele de pe coapse si fese.

 8. Lasati pielea bebelusului putin la aer sau stergeti cu un prosop/ carpa curat(a). Puteti folosi apoi o crema impotriva eritemului fesier. Dar retineti, ca cel mai bine il protejati pe cel mic de eritem fesier daca are funduletul uscat. Pentru acest lucru schimbati regulat scutecele.

 9. Scoateti scutecul murdar si puneti-l deoparte. Cel curat ar trebui sa fie deja sub fundulet.

 10. Trageti jumatatea din fata a scutecului curat pana la burtica bebelusului. Daca bebelusul este baiat, asigurati-va ca ii indreptati penisul in jos, astfel incat sa nu faca pipi in partea de sus a scutecului.

 11. Daca schimbati scutecul unui nou-nascut, evitati sa-i acoperiti ombilicul pana se usuca si cade. Pliati jumatatea din fata a scutecului pentru acest lucru.

 12. Verificati ca partea de scutec dintre picioarele bebelusului sa acopere toata zona uniform, astfel incat sa fie confortabil. Prea mult scutec adunat intr-un loc cauzeaza disconfort.

 13. Fixati scutecul pe ambele parti cu cele doua urechi. Scutecul trebuie sa fie confortabil si nu foarte strans. Verificati ca urechile sa nu fie lipite de pielea bebelusului.

 14. Imbracati copilul si asezati-l intr-un loc sigur, in timp ce curatati restul.

 15. Aruncati caca in toaleta, daca acest lucru este posibil. Impachetati scutecul murdar fixandu-l bine, apoi aruncati-l.

 16. Spalati-va pe maini.

Mici trucuri utile pentru schimbatul scutecelor

Schimbati scutecele frecvent ca sa evitati eritemul fesier. Scutecele cu caca trebuie schimbate de urgenta.

Daca bebelusul este agitat in timp ce il schimbati, atarnati o jucarie mica sau cateva imagini deasupra mesei de infasat. Acestea il vor tine ocupat in timp ce dumneavoastra va faceti treaba.

Asigurati-va ca aveti in casa suficiente scutece. Nou-nascutii pot uda intre 8 si 10 scutece pe zi.

Unele scutece de unica folosinta pentru copii au un indicator de umezeala pe ele – o linie care isi schimba culoarea daca scutecul se uda si trebuie schimbat. Nu e un lucru necesar, dar va poate ajuta uneori sa va dati seama dintr-o privire daca este nevoie de un scutec nou.

Cateodata copilul dumneavoastra poate avea nevoie de scutece cu dimensiuni un pic mai mari decat cele mentionate pe ambalajul scutecelor. O sa va dati seama de acest lucru in cazul in care caca din scutecul bebelusului iese afara prin partea din spate.

Cand mergeti in calatorii sau la plimbare, luati cu dumneavoastra suficiente pungi biodegradabile ca sa aveti unde pune scutecele murdare in cazul in care nu gasiti unde sa le aruncati.

Faceti din operatiunea de schimbare a scutecelor una distractiva si transformati-o intr-o oportunitate de dezvoltare armonioasa a relatiei dintre dumneavoastra si bebelus. Vorbiti cu el, cantati, explicati ce faceti, aratati-i care sunt partile corpului sau.

Incheiati procedura de schimbare a scutecelor cu un sarut.