Titlu

Tehnici de masare a bebelusului


Fiti flexibili. Masajul nu este o tehnica de aplicat pe copil. Masajul trebuie sa fie o comunicare interactiva intre dumneavoastra si bebelus.

Va prezentam mai jos o serie de tehnici pentru masajul bebelusului:

Tehnici de masare pentru picioare

Incepeti prin masarea picioarelor. Bebelusilor de orice varsta, le place, in general sa li se maseze picioarele. Se bucura de sentimentul care ramane dupa un masaj al picioarelor. Bebelusii care au unele “dureri de crestere” apreciaza oricand un masaj la picioare care le poate reduce disconfortul. Cand masati picioarele bebelusului, faceti toate miscarile la un picior, apoi repetati aceleasi miscari la celalalt picior. Daca faceti acest lucru, veti incuraja relaxarea treptata a picioarelor bebelusului.

 • Tehnica de masaj “muls indian”

Sprijiniti piciorul bebelusului cu o mana si incepeti sa masati masati un picior de la fese inspre glezna. Schimbati mainile. Tineti piciorul bebelusului cu cealalta mana si mangaiati piciorul in jos pana la glezna. S-ar putea sa va fie util sa tineti mana in forma literec “C” in timp ce mangaiati piciorul bebelusului. Continuati aceasta tehnica alternand mainile astfel incat sa realizati atingerile la exterior si apoi la interior. Observati bebelusul in timp ce realizati aceste miscari.

 • Tehnica de masaj “Strangeti si rotiti”

Asezati mainile in forma literei “C si incepeti de la soldul bebelusului. Tineti piciorul cu ambele maini stranse una langa alta. Efectuati miscari blande de strangere si rotire incepand de la sold pana la glezna bebelusului.

 • Tehnici de masaj la talpa piciorului

Cu degetele mari, unul dupa altul, incepeti sa masati partea de jos a piciorului bebelusului, de la calcaie inspre degete.

 • Trageti usor de fiecare deget de la picioare

Strangeti si trageti in sus bland fiecare deget de la piciorul bebelusului.

 • Tehnica de masaj “Plimbarea”

Apasati usor pe calcaiul bebelusului cu degetele mari.

 • Masarea varfului piciorului

Masati partea de sus a piciorului inspre glezna. Miscarile trebuie sa fie dinspre varful piciorului inspre glezna.

 • Tehnica de masaj “muls suedez”

Sprijiniti piciorul bebelusului cu mana. Tineti mana in forma literei “C” si masati de la glezna inspre sold cu o miscare delicata, inainte. Schimbati mainile ca sa puteti masa ambele parti ale piciorului bebelusului.

 • Atingere de relaxare

Apucati bebelusul de genunchi si indoiti usor picioarele astfel incat sa-l stimulati sa se relaxeze si sa scape de tensiunea pe care e posibil sa o aiba la nivelul picioarelor. Cand simtiti ca bebelusul va raspunde la voce si la atingere, incurajati-l si laudati-l.

Tehnici de masaj pentru stomac

Miscarile acestea ajuta pentru tonifierea sistemului intestinal si pentru ameliorarea problemelor de constipatie si gaze. Este foarte important sa faceti aceste miscari in sensul acelor de ceasornic, circular pe burta bebelusului. Daca bebelusul sta drepti pe spate, imaginati-va ca ora 12 este la capul sau, iar picioarele se afla dispuse la ora 6. Trebuie sa miscati mainile in aceeasi directie in care se misca acele de ceasornic.

 • Roata de apa

Folositi-va partile laterale ale mainilor si masati burtica bebelusului. O mana urmeaza celeilalte, ca si cum ati turna nisip inspre dumneavoastra. Incepeti din zona de sub coaste pana ajungeti in partea inferioara a abdomenului. Este important sa presati ferm dar bland.

 • Duceti degetele mari in parti

Cu degetele mari, porniti de la nivelul buricului si masati spre exterior.

 • Soarele si luna

Mana stanga incepe prin a face un cerc complet pe burtica bebelusului, deplasandu-se in sensul acelor de ceasornic. Mana dreapta face un semicerc sau o semiluma in sensul acelor de ceasornic, incepand de la aproximativ ora 10 pana la ora 4 (asa cum v-ati imaginat ceasornicul pe burtica bebelusului). Ridicati apoi mana dreapta si lasati mana stanga, facand o miscare circulara continua.

 • Tehnica de masaj “I love U” (Te iubesc)

Este o miscare in trei puncte, care precizeaza mesajul “Te iubesc” pentru bebelusul dumneavoastra. Bebelusilor le place sa auda o voce ascutita care le spune “Te iubesc” in timp ce faceti aceasta miscare.

I – desenati un I pe partea stanga a abdomenului bebelusului

Love – Faceti un L cu susul in jos, de la stanga la dreapta, incepand deasupra abdomenului din partea stanga, spre partea inferioara a burticii bebelusului, in dreapta.

U- Desenati cu mana un U rasturnat deasupra ombilicului, de la stanga dumneavoastra spre dreapta.

Masajul pieptului

Ajuta la tonifierea plamanilor si a inimii. Frecati palmele si asezati mainile calde usor pe pieptul bebelusului.

 • Cartea deschisa

Incepeti sa faceti miscari cu ambele maini din centrul pieptului spre partile laterale (o mana merge la dreapta si una spre stanga), ca si cum ati rasfoi paginile unei carti folosindu-va de palme. Aduceti mainile impreuna ca si cum ati desena o forma de inima de la centru. Repetati miscarea. Cand il masati pe piept, bebelusul poate scoate anumite sunete pentru a-si exprima placerea si pentru a se elibera de tensiune. Este un moment bun sa-l ascultati si sa-i raspundeti.

 • Tehnica de masaj “Fluturasul”

Incepeti cu ambele maini plasate in parti, aproape de soldurile bebelusului. Duceti mana dreapta pe piept, in diagonala, la umarul drept al bebelusului. Masati-i umarul usor. Duceti mana inapoi, in jos, in pozitia initiala. Repetati miscarea cu mana stanga, catre umarul stang al bebelusului. Masati si aduceti mana inapoi. Alternati miscarea, ritmic.

Tehnici de masaj pentru maini si brate

Sunt similare cu cele pentru picioare. Sunt benefice pentru circulatie si ofera bebelusului o caldura speciala in brate si maini. Se detensioneaza si se relaxeaza.

Incepeti prin a-i spune bebelusului ca vreti sa-i masati mainile si bratele in continuare.

Nu trageti niciodata cu forta bratele bebelusului pentru a realiza o miscare. Ajutati-l sa-si relaxeze bratul si sa-l extinda treptat spre dumneavoastra. Incurajati-l si vorbti cu el.

 • Tehnica de masaj “muls indian”

Tineti incheietura mainii bebelusului in mana dumneavoastra. Cu cealalta mana pe care o tineti in forma literei “C”, incepeti de la umar si masati usor spre degete. Schimbati mainile si repetati miscarea.

 • Tehnica “strangeti si rotiti”

Incepeti din partea de sus a bratului bebelusului, tineti mana in forma literei “C” si incet strangeti si rasuciti ambele maini. Faceti miscarea de la umar spre incheietura mainii.

 • Mana deschisa

Masati palma bebelusului incet cu degetele dumneavoastra mari. Daca bebelusul strange mana, in pumn, drept reflex, desfaceti usor varfurile degetelor pentru a-l ajuta astfel se relaxeze si sa va deschida mana.

 • Masati fiecare degetel

Incet masati fiecare degetel cu degetele dumneavoastra.

 • Varful mainii

Masati usor varfurile mainilor de la inchetura mainii pana la degete. Practic veti tine mana bebelusului in cele doua maini ale dumneavoastra, ca intr-o miscare de alunecare.

 • Cercuri mici in jurul incheieturii

Masati incheietura mainii bebelusului si faceti cerculete mici in jurul sau, inainte si inapoi.

 • Tehnica de masaj “muls suedez”

Sprijiniti incheietura mainii bebelusului si masati de la incheietura mainii spre umar. Continuati aceste miscari, alternand mainile, cu fermitate si blandete.

Tehnici de masaj pentru spatele bebelusului

Miscarile trebuie sa fie foarte relaxante. Sunt miscarile preferate ale bebelusilor. Asezati bebelusul pe burtica. Vorbiti cu el in timp ce sta pe burtica. Pentru ca nu va vede, e foarte important sa va auda in aceste momente.

 • Incoace si incolo

Incepeti cu mainile din partea de sus a spatelui bebelusului. Plimbati mainile inainte si inapoi, in sens invers, in timp ce coborati pe spate sau inspre fese. Urcati apoi cu miscarile pana la umeri. Repetati.

 • Picaj la fund

Prindeti fesele bebelusului cu o mana. Cu cealalta mana, incepeti de la gat sa aduceti mana in jos inspre fese. Repetati acest picaj de mai multe ori.

 • Picaj la glezne

Sprijiniti picioarele bebelusului cu o mana iar cu cealalta mana repetati miscarea de picaj de la fese, de data aceasta pana jos, la picioarele bebelusului.

 • Cerculete pe spate

Folositi-va degetele de la maini si faceti cercuri mici pe ambele parti ale coloanei vertebrale a bebelusului, acoperind astfel tot spatele. Masati in acest fel fesele si soldurile bebelusului. Evitati sa faceti aceste cercuri direct asupra coloanei vertebrale.

 • Tehnica de masaj “Pieptanatul”

Deschideti mana cu degetele departate si “pipeptanati” usor spatele copilului, de la gat spre fese. Miscarile devin din ce in ce mai usoare. Repetati de mai multe ori si incheiati cu o “pieptanare” foarte usoara, care abia se poate simti.

Tehnici de masare a fetei bebelusului

Fata bebelusului poate fi foarte tensionata din cauza suptului, durerilor de dinti si plansului. Miscarile de masaj vor ajuta la relaxare fetei bebelusului si ameliorarea acestor tensiuni. Cand masati fata bebelusului, nu folositi ulei. Uleiul poate bloca porii si poate determina eruptii cutanate faciale.

 • Cereti permisiunea bebelusului

Incepeti prin a face mai multe cercuri mici pe partile laterale ale capului bebelusului, dandu-i astfel un indiciu ca vreti sa-i masati fata. Pentru multi bebelusi fata reprezinta o zona sensibila, de aceea este nevoie de ceva timp pentru ca el sa se relaxeze si sa doreasca sa fie masat pe fata. Observati bebelusul.

 • Tehnica de masaj “Cartea deschisa”

Cu ajutorul degetelor, incepeti din centrul fruntii bebelusului si faceti miscari usoare spre lateral ca si cum ati netezi paginile unei carti.

 • Sprancenele

Masati sprancenele bebelusului cu degetele mari, pornind dinspre interior spre exterior.

 • Nasul

Cu degetele mari si cu cele aratatoare faceti miscari pornind din centrul sprancenelor in jos. Repetati ca sa atingeti astfel tot nasul. Cand ajungeti la baza nasului, apasati usor pe piele. Aceasta miscare poate ajuta la curatarea sinusurilor bebelusului.

 • Zambet

Cu degetele mari desenati un zambet pe buzele bebelusului. Porniti din centrul fiecarei buze si indreptati-va spre obraji. Aceasta miscare ajuta pentru calmarea muschilor folositi la supt.

 • Cercuri mici in jurul maxilarului

Faceti cerculete in jurul maxilarului bebelusului cu varful degetelor. Atingerea trebuie sa fie blanda. Aceste miscari calmeaza muschii care ajuta la supt si amelioreaza o parte din disconfortul durerilor de dinti.

 • Peste urechi si sub barbie

Finalizati masajul facial cu urmatoarea miscare: plasati degetele sub urechile bebelusului (ambele maini in acelasi timp) si mangaiati inspre barbie. Aceasta miscarea ajuta la relaxarea maxilarului si la masarea ganglionilor limfatici.

De retinut:

Poate parea imposibil sa reusiti sa tineti minte toate aceste tehnici atunci cand faceti masaj bebelusului dumneavoastra. Cel mai usor va fi sa exersati cateva minute pe zi, incepand cu miscari usoare. Incet-incet puteti face si alte miscari, bebelusul se va familiariza cu atingerile dumneavoastra si chiar este posibil sa va transmita ce parti ale corpului sau prefera sa fie masate. Daca bebelusul se bucura, incercati sa repetati o miscare de doua sau de trei ori, poate si mai mult. Daca bebelusul se agita si incepe sa planga, trebuie sa-l ascultati si sa va opriti pentru moment. Poate ii este foame, nu se simte bine sau ii este somn.

Dupa masaj, bebelusilor li se face de obicei foame si somn. Nu-l lasati sa astepte sa fie hranit si culcat. Tehnicile de masaj pentru bebelus prezentate mai sus va ajuta sa exersati si sa va faceti niste idei. Totusi, cel mai important este sa tineti cont de bebelusul dumneavoastra si sa adaptati miscarile la dispozitia si disponibilitatea lui. Fiti flexibili.

In timpul masajului, incercati sa induceti bebelusului urmatoarele sentimente:

 1. dragoste
 2. respect
 3. amabilitate
 4. incredere
 5. securitate
 6. stima de sine
 7. sinceritate.

Daca veti acorda cateva minute in fiecare zi masajului, bebelusul va creste si va invata sa aiba incredere in dumneavoastra intr-un mod special.