Titlu

Betisoarele de urechi, sigure pentru bebe?


Autor: Anda Sabau

Urechile au capacitatea de auto - curatare. Acumularea de ceara este eliminata fara niciun ajutor, asadar nu este nevoie sa folosim betisoare de urechi. Rolul ei este de-a proteja timpanul si canalul auditiv, mentinand un mediu uscat si ferindu-l de bacterii. Betisoarele cu vata sau alte obiecte destinate curatarii pot impinge ceara si mai adanc in canalul auditiv. Acestea pot chiar cauza leziuni sau infectii, deoarece nu sunt sterile.

Un bebelus cu o infectie la nivelul canalului auditiv va fi deranjat de betisoarele de urechi si vei putea vedea ca isi freaca in mod repetat urechea, trage de ea sau plange. Asadar, evita sa indepartezi excesul de ceara cu ajutorul unor astfel de instrumente chiar si cele speciale destinate bebelusilor. Atunci cand urechile celui mic prezinta un exces de ceara care cauzeaza probleme, vor aparea anumite semne ca si: auz ingreunat, disconfort la nivelul urechii, senzatia de mancarime,dureresi uneori senzatii de tiuit. Cel mai bine este sa il vada un ORL-ist in acest caz.

Introducerea bastonasului in urechea copilului poate afecta timpanul. Acesta este un organ important care, datorita vibratiilor transmite informatii catre centrul nervos, care se transforma si pe care noi le percepem ca atare. De aceea, atunci cand leziunile care survin in urma folosirea acestor betisoare devine frecvente, ele pot duce chiar la pierderea auzului. Daca betisorul nu este steril, iar in ureche este umezeala, adica un mediu ideal pentru formarea ciupercilor, se pot crea infectii grave la nivelul urechiii.

Nu sunt indicate nici dusurile in ureche, deoarece timpanul poate fi sever afectat. Urechea se spala doar cu apa si se curata cu un prosop curat. Mai puteti sa o curatati cu ajutorul unui un jet de apa introdus in ureche, iar cel mic va sta cu capul aplecat, pentru a se elimina lichidul.In locul betisoarelor de urechi, mai puteti opta pentru niste picaturi speciale pentru urechile bebelusilor. Consulati-va cu pediatrul si gasiti o solutie potrivita pentru nevoile bebelusul vostru.