Titlu

Sfaturi eficiente pentru a alunga teama de intuneric a copilului


Autor: Anda Sabau

Cei mici nu pot percepe complexitatea mediului inconjurator, asadar au tendintade-a le fi frica de multe lucruri, printre care si frica de intuneric. Imaginatia lor nu are limita, asadar ei isi creaza tot felul de scenarii cum ca in intuneric se ascunde cineva sau ii pandeste un monstru. Specialistii insavin cu niste idei foarte simple si eficiente pe care parintii trebuie doar sa le puna in practica:

Puneti accent pe comunicare

Intotdeauna ascultati-lpe cel mic si lasati-l sa vorbeasca despre aceste temeri. Verbalizarea temerilor saleil va ajuta sa spunace gandeste si sa nu ii fie frica sa le zica cu voce tare. Nuil grabiti si lasati-l sa pune intrebari. Astfel el va decide daca este multimit de raspunsurileprimite si va sti cum sa actioneze.

Luati temerile copiilor in serios

Nuva bateti joc sau nu ii luati peste piciorpe cel micatunci cand va spune de monstrii si de zanele malefice care se ascund la ei in dulap. Aratati-icelui mic ca nu sunteti speriat si spuneti-i ca este in siguranta. Nu ii spuneti direct ca monstrii nu exista, deoarece el inca este in procesul de descoperire si este bine ca aceste lucruri sa le constientizeze singur.

Oferiti-i copilului suportsi intelegere

Cel mic are nevoie de suportul si incurajarile dumneavoastra pentru a-si invinge teama de intuneric. Vorbiti si lamuriti-l cat de important este sa fie curajos. Adoptati un ton cald si fiti afectuosi cu cel mic.

Ajutati-va copilul sa dezvolte noi abilitati pornind de la aceasta frica

Diverse studii au aratat faptul ca pornind de la temerile copiilor, puteti sa ii stimulatisa descopere abilitati noi, cum ar fi sa caute informatii, sa exploreze mai atent lumea inconjuratoare si sa o infrunte fara teama. Chiar si un joc ar putea ajuta. Acoperiti-l pe cel mic cu o patura, iar astfel ii veti putea demonstra ca atunci cand intunericul ilinconjoara, nimic rau nu se poate intampla. Elsingur va realiza ca asa este prin aceasta demonstratia pratica.

Bibliografie

http://parenting.ivillage.com/tp/tpbehavior/0,,47zg,00.html