Titlu

Jocul cea mai buna modalitate de a creste


Jocul este foarte important pentru copii. Este cea mai buna modalitate de a creste. Jucariile educationale si jocurile il ajuta pe copil sa aiba o experienta directa cu lumea in care evolueaza pentru a o percepe mai bine si pentru a invata cum functioneaza ea. V-ati gandit vreodata la toate lucrurile pe care copiii le invata dupa ce se nasc? Ei invata sa vorbeasca, sa se aseze, sa alerge, sa mearga. Ei invata ce sunt lucrurile si cum functioneaza acestea. Invata despre oameni si lume. Si invata toate aceste lucruri prin joaca si jucarii.

De exemplu, copiii nu stiu initial ce insemna gravitatia. Ei nu stiu ca un obiect aruncat va cadea pe podea. Copiii invata acest lucru, prin joaca si cu ajutorul jucariilor. Se bucura de acest joc "arunca jucaria/ obiectul pe jos" atata timp cat dumneavoastra sunteti dispusi sa va jucati cu ei. Ei vor repeta apoi acest "experiment" si se vor juca cu alte obiecte. Astfel, vor intelege ce este gravitatia, pentru ca s-au jucat si au experimentat acest lucru. Copiii isi exerseaza muschii cu ajutorul jucariilor. Data viitoare cand observati copilul pe un balansoar sau pe o bicicleta, uitati-va cum isi foloseste muschii.

Ganditi-va la coordonarea si echilibrul pe care le exerseaza atunci cand se catara, la dezvoltarea controlului muscular atunci cand construiesc un turnulet din cuburi si sunt atenti ca acesta sa nu cada. Toate aceste abilitati necesare se dezvolta cu usurinta prin joc.

Jocul si jucariile ii invita pe copiii sa creeze si sa-si foloseasca imaginatia. Oferiti copilului o cutie goala de carton si priviti-l ce va face din ea: un tren, o casa sau o cusca de la gradina zoologica. Multe jocuri incep cu "Sa presupunem ca...". Deci jocul incurajeaza copilul sa creeze.

Pe masura ce se joaca, micutii castiga mai multa incredere in ei insisi. Cand termina un puzzle, cand fac o plimbare cu tricicleta sau sufla intr-un balon ei isi dezvolta un sentiment de forta interioara si spun: "Pot sa fac asta. Uita-te la mine." Ca adulti, este important sa le recunoastem realizarile si sa le acordam atentie.

In afara de construirea stimei de sine, jocul poate fi fundamentul relatiilor de prietenie. Astfel, cand coopereaza, copiii pot termina mai repede de construit anumite proiecte de joaca (de exemplu construirea unui castel de nisip).

Prin joc, copiii isi folosesc energia si descopera emotii. Ei au foarte multa energie. Poate nu este in regula sa-si foloseasca energia sarind in pat, dar este indicat sa-si consume energia plimbandu-se cu tricicleta sau alergand in parc.

De ce este jocul important pentru copil ?

 • Jocul este cea mai naturala activitate din lume, dar ceea ce s-ar putea sa nu stiti este ca implica atatea alte lucruri in afara de distractie.
 • Prin joc copilul isi va dezvolta abilitati si capacitati esentiale pe care le va folosi pentru tot restul vietii. Prin joc invata sa interactioneze cu cei de seama sa si cu adultii, devine mai creativ, se adapteaza si dezvolta competente noi, experimenteaza o gama variata de emotii.
 • Jocul are un rol esential in dezvoltarea mentala si fizica a copilului, iar dumneavoastra ca parinte, trebuie sa constientizati rolul crucial pe care il aveti in crearea oportunitatilor potrivite de joaca pentru copil.
 • Bebelusii si copiii mici invata foarte multe lucruri prin joc, iar toate aceste activitati ii ajuta sa-si dezvolte o serie de abilitati esentiale de care vor avea nevoie mai tarziu in viata.
 • Jocul faciliteaza dezvoltarea cognitiva a copilului dumneavoasra. Este calea de invatare despre lumea din jurul sau. Cand copilul aude, vede, atinge, gusta sau miroase ceva, stimulii si mesajele sunt trimise catre creier si se creaza cele mai importante conexiuni mentale.
 • Activitatile care implica citirea de povesti, cantecelele, dansul, miscarile, jocuri si rasetele dezvolta creierul copilului. Daca ii oferiti o varietate cat mai mare de activitati de joaca si de experimentare, se vor forma tot mai multe conexiuni cerebrale. Repetarea acestor activitati va face ca aceste conexiuni si asocieri cerebrale sa fie mai puternice.
 • Copilul dezvolta o serie de abilitati motorii in timpul jocului. Jocurile care implica apucarea obiectelor, tragerea lor, ridicarea, tararea pe burtica, rostogolirea, catararea, mersul in picioare, desenul, imbunatatesc abilitatile copilului de realiza aceste lucruri. Astfel, copilul se pregateste de pe acum pentru activitati fizice mai performante si mai solicitante.
 • Jocul imbunatateste ablilitatile de comunicare ale copilului. Chiar daca bebelusul nu vorbeste inca, el invata, observa expresiile faciale, gesturile si sunetele. Treptat copilul va invata sa asocieze cuvintele cu sentimentele.
 • Jocul este ocazia ideala pentru a va apropia de copil. Rolul dumneavoastra este esential. Sunteti un ghid de incredere care ii ofera raspunsuri adecvate in functie de circumstante, astfel incat el sa-si dezvolte anumite valori si cunostinte. Fiecare joc reprezinta o ocazie de a va apropia si mai mult de copil. Pe masura ce micutul invata mai multe despre lumea inconjuratoare, el invata mai multe despre dumneavoastra, despre cat de mult il iubiti. In acest fel, el va creste mai fericit si mai plin de incredere.

Jocul si dezvoltarea creierului

Jocul dezvolta creierul si stabileste noi conexiuni neuronale. Intr-un anumit sens putem spune ca cel care se joaca devine mai inteligent. Jocul imbunatateste de asemenea capacitatea de a percepe starea emotionala a celorlalti si de adaptare continua la schimbari. Jocul este mai frecvent in timpul perioadelor de crestere rapida a creierului.

Teoreticianul Brian Sutton-Smith considera ca bebelusul se naste cu o supra-capacitate neuronala imensa, care va disparea daca nu este utilizata. Prin joc copiii invata sa relationeze cu ceilalti, sa-si foloseasca muschii si celelalte parti componente ale corpului. Invata sa gandeasca in termeni abstracti. Prin joc nu se dobandesc neaparat informatii specifice, ci se creaza in general o minte capabila sa solutioneze probleme din cele mai diverse.

Un copil care nu este stimulat prin joc, are putine oportunitati de a explora mediul in care evolueaza si nu poate fi capabil sa lege pe deplin aceste conexiuni neuronale necesare mai tarziu pentru invatare.

Neurologul Jaak Panksepp a constatat ca jocul stimuleaza productia unei proteine , "factor neurotrofic din creier", care este responsabila de organizarea, monitorizarea si planificarea viitorului. In urma unor studii, s-a constatat ca jocul a produs schimbari majore in greutatea si eficienta creierului.

Jocul are efecte benefice imediate asemenea fitnessului cardiovascular, iar pe termen lung implica sentimente de moralitate.

Mai mult de 40 de studii despre importanta jocului, arata ca jocul este legat in mod semnificativ de rezolvarea creativa a problemelor, de comportamentul de cooperare, gandirea logica, scorul IQ.

Jocul si cresterea copilului

Jocul este esential pentru cresterea copilului, deoarece contribuie la dezvoltarea bunastarii cognitive, fizice, sociale si emotionale.

Beneficii emotional-comportamentale ale jocului:

 • Reduce frica, anxietatea, stresul si agitatia
 • Creeaza bucurie, intimitate, stima de sine
 • Imbunateste flexibilitatea emotionala si sinceritatea
 • Copilul devine mai calm, are mai multa rabdare
 • Creste adaptabilitatea si capacitatea de a face fata schimbarilor
 • Jocul poate vindeca durerea emotionala

Beneficii sociale ale jocului:

 • Creste capacitatea de empatie, compasiune si cooperare
 • Ofera optiuni si alegeri
 • Presupune relatii bazate pe includere mai degraba decat pe excludere
 • Imbunatateste abilitatile nonverbale
 • Creste atentia si atasamentul

Beneficii fizice

 • Emotiile pozitive cresc eficienta sistemelor imun, endocrin si cardiovascular
 • Jocul reduce stresul, oboseala, durerea si depresia
 • Copilul se misca mai mult, devine mai agil, se coordoneaza mai bine, are un echilibru mai bun, devine mai flexibil
 • Se dezvolta si abilitatile fizice de finete
 • Miscarea fizica sta la baza sanatatii

Cum incurajez copilul sa se joace ?

Copilul se va juca din ce in ce mai mult, iar joaca se va imbunatati pe masura ce i se ofera sprijin si resurse adecvate. Unii copii se pot juca mai mult, insa altii vor avea nevoie de ajutor suplimentar din partea adultului pentru a se aventura in joaca. De exemplu, copiii mai impulsivi sau cei care se implica repede intr-un conflict, cei retrasi sau izolati, copiii care au intarzieri in vorbire, precum si cei care au deficiente senzoriale sau fizice vor avea de multe ori nevoie de suport specializat din partea adultului. Pentru a stimula copilul sa se joace si sa creasca armonios, tineti cont de urmatoarele sfaturi:

 • schimbati mediul fizic sau social (de exemplu modificati materialele de joc in functie de copil)
 • concentrati-va pe calitatea si cantitatea experientei multisenzoriale
 • utilizati invatarea centrata pe copil
 • simplificati o activitate prin impartirea ei in mai multe sectiuni mai mici
 • folositi activitatea preferata a copilului pentru a-l incuraja sa se joace
 • oferiti sprijin suplimentar copilului
 • utilizati dispozitive speciale sau de adaptare
 • folositi imagini, rime, cantecele
 • in loc sa oferiti copilului jucarii multe si sofisticate, ganditi-va in primul rand cum sa creati jocuri cu oameni, obiecte si miscare
 • jucati-va pe podea cu copilul; vorbiti cu copilul in timp ce va jucati cu el
 • jucati-va cu copilul cand acesta este fericit si odihnit
 • opriti-va cand copilul nu mai vrea sa se joace; nu-l fortati. Cand pare plictisit, obosit sau agitat este timpul pentru o pauza.
 • dati-i copilului ocazia sa se joace singur sau cu alti copii
 • lasati copilul sa controleze si sa aleaga activitatile pe care le implica jocul. Puteti sugera lucruri noi sau puteti propune optiuni.

Jucariile, cele pe care le folosesc copiii in joc, pot fi achizitionate sau pot fi atat de simple, incat fac parte din viata noastra de zi cu zi (un sac de hartie, un tel, o lingura, o sticla de plastic etc). Cu cat o jucarie este mai simpla, cu atat va fi mai eficienta. Nu faceti greseala sa oferiti copilului o sumedenie de jucarii sofisticate, cat mai colorate, cat mai atractive, moderne, jucarii "care fac de toate", papusi "care vorbesc mult" etc. Copilul are nevoie de jucarii simple ca sa-si poata folosi imaginatia, sa improvizeze, sa creeze el insusi scenarii, sa le dea el viata in modul sau propriu.

Jucariile pot fi impartite in mai multe grupuri:

 1. Jucarii pentru dezvoltare fizica si musculara: vagoane, biciclete, cutii, puzzle-uri, blocuri, maturi, lopeti etc
 2. Jucarii pentru dezvoltare senzoriala (simt tactil, vaz, auz, gust, miros): jucarii de apa, instrumente muzicale, bule, aluat (plastilina), jucarii de nisip.
 3. Jucarii pentru dezvoltare sociala: papusi, haine, masini, camioane, jocuri si carti.
 4. Jucarii pentru dezvoltare creativa si intelectuala: argila, creioane colorate, vopsele, carti, hartie, foarfece.

Cateodata, unele jucarii se incadreaza in mai multe categorii. De exemplu un vagon poate contribui la dezvoltarea muschilor copilului,dar poate fi folosit si ca o "ambulanta" intr-un joc "de-a spitalul". Copiii au nevoie de un echilibru intre jucariile din toate aceste categorii, pentru o crestere armonioasa.

Bibliografie
http://www.ornes.nl/wp-content/uploads/2010/08/Play-in-children-s-development-health-and-well-being-feb-2012.pdf http://www.ncca.biz/Aistear/pdfs/Guidelines_ENG/Play_ENG.pdf http://www.familylives.org.uk/advice/toddler-preschool/learning-play/how-children-learn-through-play/ http://www.livestrong.com/article/223584-why-is-play-important-in-the-learning-development-of-young-children/ http://www.factsforlifeglobal.org/03/3.html http://www.babycenter.com/0_how-your-child-benefits-from-play_64065.bc http://www.creativityinstitute.com/earlychildhooddevelopment-childrenandtoys.aspx