Titlu

Ce sunt si ce inseamna graficele de crestere ?


Graficele de crestere fac parte din verificarile efectuate in cadrul fiecarui control medical al copiilor. Rolul lor este de a indica modul de dezvoltare al copiilor fata de standardul stabilit pentru copiii de aceeasi varsta si acelasi sex. Graficele de crestere ajuta medicii sa stabileasca curba de evolutie a inaltimii si greutatii pentru fiecare copil de-a lungul timpului. Aceste grafice indica daca copiii se dezvolta proportional sau daca intampina unele intarziere in dezvoltare si crestere.

Datele graficelor de crestere sunt notate in carnetul de sanatate sau fisa medicala a fiecarui copil. Graficele de crestere reprezinta indicatorul starii de sanatate al copiilor, in special in cursul primilor trei ani de viata. Copiii care beneficiaza de o alimentatie echilibrata, care au legaturi emotionale sanatoase cu familiile lor si care nu sunt afectati de boli cronice, se dezvolta in concordanta cu tiparele normale prestabilite.

Exista factori multipli care pot influenta greutatea si inaltimea copiilor de orice varsta precum sexul, genele mostenite de la parinti, activitatea fizica, alimentatia, tulburarile de sanatate, mediul de viata, stilul de viata sau activitatea hormonala. Astfel, singurii care isi pot da seama daca copiii se dezvolta in mod normal sunt medicii care folosesc grafice de crestere pentru a afla daca copiii se dezvolta confrm acestora sau daca copiii sunt afectati de undele afectiuni care le influenteaza procesul de crestere.

Unii copii pot creste foarte mult in cursul primilor ani de viata, spre deosebire de altii care se vor dezvolta mai mult in perioada pubertatii. Aceste ipoteze produc ingrijorari parintilor, insa acestia trebuie sa inteleaga ca ambele situatii sunt normale si determinate de mostenirea genetica a fiecarui copil in parte. Astfel, daca parintii sunt mici de statura sau ca si conformatie si copiii lor vor fi mai mici dau daca acestia s-au dezvoltat mai rapid sau mai lent, la fel se poate intampla si in cazul copiilor acestora.

Valoarea greutatii bebelusilor la nastere se situeaza intre 2, 6 si 4, 3 kilograme, in primele trei luni adaugandu-se cate 25 - 30 de grame in fiecare zi, mai exact aproximativ un kilogram lunar pentru o perioada de trei luni. Ulterior, greutatea adaugata in fiecare luna va fi mai mica.

Daca in ceea ce priveste greutatea bebelusilor, parintii pot controla situatia, in ceea ce priveste lungimea sau inaltimea acestora e mai dificil sa se poata interveni deoarece cresterea in lungime este determinata de evolutia si dezvoltarea scheletului osos. In acest caz, parintii pot doar sa incerce sa consolideze musculatura si oasele celui mic prin includerea in alimentatie a proteinelor si a calciului.

Lungimea bebelusilor la nastere se incadreaza in general intre 46 si 54 de centimetri, insa valoarea difera in functie de mostenirea genetica primita si de alimentatia fiecarui copil. In general, copiii cresc destul de putin in inaltime in cursul primilor ani din viata, insa se poate spune ca o inaltime medie caracteristica varstei de un an este cea de 73 de centimetri, iar inaltimea medie caracteristica varstei de doi ani este cea de 81 de centimetri.

In cursul primelor trei luni din viata bebelusul va adauga in jur de zece cm in lungime. In intervalul dintre trei si sase luni se mai adauga cate doi cm lunar, iar intre noua si doisprezece luni se adauga cate un cm lunar. In intervalul de varsta cuprins intre unul si doi ani, copilul adauga 11 - 13 cm, iar intre doi si trei ani adauga cate 10 - 12 cm anual. Dupa implinirea varstei de trei ani si pana la implinirea varstei de 18 ani, copiii cresc in jur de sase centrimetri pe an.

Daca se doreste verificarea ritmului de devoltare al copiilor de catre parinti, medicul pediatru va recomanda masurarea si cantarirea acestora o data saptamanal intre varstele de 0 pana la doua luni, lunar intre varstele de doua luni pana la trei ani, de trei ori anual intre varstele de trei ani si sase ani si o data pe an intre varstele de 7 ani pana la 18 ani. 

Progresele copiilor sunt descrise in masuratori numite centile sau percentile, aceste referindu-se la procente cu valoare medie. Percentilele reprezinta grafice de crestere in care se aduna valorile obtinute in urma masurarii greutatii, a inaltimii si a circumferintei craniene in functie de sex si de varsta. Spre exemplu, daca se iau in considerare 100 de copii cu aceeasi varsta aliniati in functie de inaltime si de greutate in grupuri de cate zece copii, ficarea dintre aceste grupuri constituie cate o centila.

Medicii pediatrii si medicii de familie folosesc grafice de crestere pentru controlarea progresului copiilor. Datele standard din graficele de crestere au fost stabilite in urma cantaririi si a masurarii a mii de copii. In urma obtinerii acestor date, s-au stabilit standardele de greutate si de inaltime pentru copiii de fiecare varsta si sex, in urma carora se obtine o linie curba. Aceasta reprezinta a cincizecea curba din functia de repartitie, insemnand ca din 1.000 de fete si baieti, valorile a 500 dintre acestia vor fi situate deasupra acestei curbe si valorile a restului de 500 de copii se vor situa sub aceasta curba. Ulterior s-au stabilit si alte curbe precum a zecea, a douazeci si cincea curba, a saptezeci si cincea curba si a nouazecea din funtia de repartitie. O alta modalitate de a intelege acest grafic este faptul ca un copil a carui valoare de greutate se incadreaza pe curba a zecea din functia de repartitie, este mai inalt decat o suta de alti copii de aceeasi varsta si sex si mai scund decat alte noua sute de copii cu aceleasi caracteristici de varsta si sex. Graficele de crestere sunt adaptate si copiilor nascuti prematuri sau celor supraponderali.

Parintii ar trebui sa se ingrijoreze in conditiile in care valorile obtinute de copilul lor se incadreaza sub nivelul celei de-a cincizecea curbe din functia de repartitie. Atat timp cat copilul se situeaza intre linia zece si linia nouazeci din functia de repartitie si se mentine la aceste valori si in cursul viitoarelor controale medicale, situatia nu este considerata problematica.

Medicii specialisti se ingrijoreaza in conditiile in care un copil se incadreaza in mod repetat sub valoarea limitelor corespunzatoare greutatii sau inaltimii acestuia. Este important ca cel mic sa se situeze pe o anumita curba si sa se mentina astfel. Spre exemplu, medicii considera ca este un motiv de ingrijorare faptul ca un copil in varsta de sase luni s-a incadrat pe linia a saptezeci si cincea din functia de repartitie, la varsta de noua luni acelasi copil s-a incadrat la nivelul curbei douazeci si cinci, iar la varsta de saisprezece luni s-a situat sub valoarea curbei a zecea.

Circumferinta craniului bebelusului se masoara incepand din primul an de viata pana in cel de-al treilea an de viata. Masuratoarea este efectuata cu ajutorul unui centimetru care se plaseaza in zona de deasupra sprancenelor si a urechilor, imprejurul craniului. Rezultatul obtinut in cm este comparat cu cele obtinute in urma masuratorilor anterioare. Circumferinta medie a capului bebelusilor la nastere este de 35 cm, aceasta putand sa creasca rapid pana la atingerea a 45 cm in cursul primului an din viata.

Nu exista o greutate sau o inaltime ideala, importanta fiind dezvoltarea continua. Din acest motiv, masuratorile copilului trebuie efectuate la anumite intervale de timp pentru identificarea discontinuitatilor de crestere. Intervalele dintre masuratori cresc pe masura inaintarii in varsta a copiilor.

Fetele si baietii se masoara in functie de diferite grafice de crestere deoarece fiecare copil creste cu o rata diferita. Astfel, exista multiple seturi de grafice de crestere adaptate bebelusilor de la momentul nasterii pana la implinirea varstei de 36 de luni, copiilor cu varste cuprinse intre doi si douazeci de ani, copiilor afectati de diverse dizabilitati, copiilor nascuti prematur sau celor supraponderali. 

Graficele de crestere contin valori standard adaptabile bebelusilor din momentul nasterii pana la implinirea varstei de trei ani, baietilor in functie de inaltimea si greutatea corespunzatoare fiecarei varste, fetelor in functie de inaltimea si greutatea corespunzatoare fiecarei varste, baietilor in finctie de circumferinta craniului adaptata varstei si raportului dintre greutatea si inaltimea acestora si fetelor n finctie de circumferinta craniului adaptata varstei si raportului dintre greutatea si inaltimea acestora.

Copiilor cu varste cuprinse intre doi si douazeci de ani li se masoara greutatea si statura in corelatie cu varsta acestora si raportul dintre inaltimea si greutatea acestora, baietilor li se masoara greutatea si statura in corelatie cu varsta acestora si raportul dintre inaltimea si greutatea acestora

Graficele de crestere ale bebelusilor nascuti prematur

Graficele de crestere ale bebelusilor prematuri iau in calcul varsta gestationala a copiilor. Astfel, in cazul in care bebelusul a fost nascut cu patru saptamani mai devreme, masuratorile acestuia vor fi comparate cu graficele standard de crestere ale bebelusilor nascuti la termen, insa cu patru saptamani mai mici decat bebelusul prematur. 

Vizitele medicale periodice sunt absolut necesare in cursul primului an din viata, in special daca bebelusul s-a nascut prematur. In maternitati, in sectiile de terapie intensiva neonatala exista grafice de crestere special concepute pentru bebelusii nascuti prematur. Acestea sunt interpretate de medicii pediatrii pe perioada spitalizarii bebelusilor, urmarindu-se in mod special cresterea greutatii acestora. Bebelusii nascuti prematur nu vor putea sa paraseasca unitatea medicala pana nu vor atinge greutatea normala a nou - nascutilor la termen.

Graficele de crestere ale bebelusilor afectati de sindromul Down

Graficele de crestere reprezinta elemente importante de monitorizare a dezvoltarii bebelusilor si copiilor afectati de sindromul Down. Curbele care urmaresc procentajele valorice reprezinta procentul de copii afectati de sindromul Down, care au aceeasi greutate sau inaltime. Un procent de 50 % reprezinta greutatea sau inaltimea medie caracteristica fiecarui grup de varsta, astfel ca 50 % dintre copii se vor situa superior acestui punctaj, iar 50 % dintre acestia inferior punctajului luat in considerare. In cazul in care o fetita afectata de sindromul Down cu varsta de trei ani atinge greutatea de 11 kg, ea se incadreaza in punctajul de 25 % pentru varsta respectiva. Astfel, 75 % dintre fetitele cu varsta de trei ani, afectate de sindromul Down, cantaresc mai mult decat aceasta, insa si ea cantareste mai mult decat o proportie de 25 % dintre fetitele cu aceleasi caracteristici.

Parintii nu trebuie sa isi concentreze toata atentia asupra unui punct izolat din graficul de crestere. Erorile de masurare apar din cauza ca un copil se poate cantari cu dificultate, din cauza cantaririi intr-o perioada de refacere care urmeaza un episod diareic sau in cazul adolescentilor masurati in cursul practicarii unui anumit sport, care pot parea ca au scazut in greutate. Directia de crestere indicata in urma vizitelor medicale succesive ofera informatii parintilor si medicilor specialisti, cu privire la starea de sanatate a copiilor.