Titlu

Trecerea de la biberon la cana


Autor: Anda Sabau

Parintii cunosc sentimental de atasament al celui mic fata de biberon, insa vine un moment cand este nevoie de o schimbare. Specialistii recomanda ca aceasta trecere de la biberon la cana sa fie facuta la 12 luni. Unul dintre motive ar fi faptul ca folosirea pe timp indelungata a biberonul poate cauza stricaciuni la nivelul danturii. Un al doilea motiv ar fi faptul ca majoritatea bebelusilor consuma aproimativ 1L de lapte zilnic, o cantitate mult prea mare pentru un copilas de 1 an. Copii care au deja 1 an nu au nevoie de o cantitate asa de mare de lapte, ci doar pana in 700 de ml de lapte pe zi. Consumand o cantitate de 1 L de lapte, poate crea diverse dezechilibre alimentare. Cel mic va avea senzatia de satietate pe o perioada de timp indelungata si nu va mai comsuna hrana solida.

Inceputul tranzitiei

Atunci cand copilasul are deja dezvoltate functiile motorii si poate sa tina o cana in mana, adica in jurul varstei de1 an, atunci trebuie inceputa aceasta tranzitie. Intre 9 si 12 luni, copii dezvolta si un interes privind mediul din jurul lor si sunt mai curiosi sa incerce lucruri noi. Sa vedem insa cateva strategii de convingere a celui mic sa renunte la biberon:

 • De la 6 luni ii puteti da din cand in cand celui mic sa bea dintr-o cana, astfel cand veti inlocui treptat biberonul, iar copilul va stii la ce sa se astepte mai tarziu fiind familiarizat deja cu ceasca.
 • In timpul baitei, ii puteti da o canita sa se joace cu ea. El se va obisnui cu forma caniisi va putea sa o umple si sa o goleasca cu apa din cada dupa bunul lui plac si interes.
 • Atunci cand ii umpleti canita cu un lichid, asigurati-ca nu este mereu suc sau ceai, iar laptele mereu in sticluta. Astfel se va obisnui prost si va refuza laptele din start atunci cand il veti da in cana.
 • Daca sunteti o mamica care alapteaza pana la 9-12 luni, o astfel de tranzitie se face intr-o maniera mai rapida si usoara. Nu va mai fi nevoie de biberon, ci puteti opta direct pentrucana.

Alte trucuri pentru a face tranzitia mai usoara ar fi:

 • Oferiti-I celui mic posibilitatea de a alege o cana mai deosebita pe care o puteti decora si picta impreuna.
 • Puteti introduce si un pai amuzant si colorat la inceput.
 • Nu il fortati, orice schimbare brusca poate avea efecte nedorite.
 • Convingeti-l cu vorbe la inceput sa vedeti daca cedeaza.
 • Ascundeti in primele zile sticla, iar odata ce se va trezi fara aceasta alternativa de-a apela la biberon, se va rezuma la ce are, adica la cana.
 • Incercati sa ii dati si o recompensa, daca este ascultator si a reusit sa reziste chiar si o zi fara sticluta lui. Astfel de stimulari sunt importante intr-o astfel de tranzitie majora.
 • Puteti sa ii spuneti ca ori de cate ori simte nevoie de biberon sa stranga in brate jucaria lui de plus preferata. Acest lucru ii va da o alinare.

Nu renuntati si fiti perseverenti. Astfel de schimbari sunt necesare in modul de hranire a celui mic. Copilul trebuie sa se adapteze si sa stie sa faca fata unor astfel de schimbari, deoarece toate ii sunt benefice lui.