Titlu

Daca micutul nu mananca bine


Autor: george

Toti parintii vor ca al lor copil sa manance la mic dejun, pranz si cina cu pofta si chiar sa ceara o a doua portie. Lucrurile nu stau asa in lumea reala.Mama, tatal, bunica si bunicul, cu totii incearca sa dea de mancare copilului, iar acesta nici nu vrea sa deschida gura, ba mai si plange. Sau mananca tot ce ii se oferasi imediat ce termina, da totul afara.
Daca bebelusul creste si dezvolta in mod normal, nu este necesar sa il hraniti cu forta sau sa ii oferiti mancare multa. Bebelusul are un metabolism de asa natura incat acea cantitate de mancare ce dumneavoasra vi se pare putina, lui ii este de ajuns.

Daca bebelusul este mai mic decat alti bebelusi de aceeasi varsta, luati mai multi factori in considerare. Mai intai luati in considerare inaltimea parintilor. Daca ambii parinti sunt scunzi, atunci si bebelusul va fi mai mic de statura. Nu obligati un astfel de bebelus sa manance prea mult, si in nici un caz nu il hraniti cu forta. Daca il hraniti cu forta, pot sa apara diverse probleme de digestie.

Trebuie luat si acest factor in considerare: bebelusul nu primeste nutrientii necesari din mancarea oferita de parinti. Din pacate, majoritatea bebelusilor ce nu beneficiaza de o alimentatie adecvata dezvolta probleme ce au ca efect pierderea si mai mult in greutate a copilului.

Parintii trebuie sa stie un lucru simplu: pofta de mancare apare atunci cand stomacul a procesat in intregime o portie de mancare. La bebelusi, acest lucru se intampla in 3-4 ore dupa ce acesta a fost hranit. Daca bebelusul are probleme de digestie, hrana va fi procesata in mai mult timp. Daca obligati copilul sa manance cand acesta inca are hrana in stomac, cel mai probabil acesta va voma. Bebelusul isi poate crea din impulsul de a voma un instinct defensiv. In astfel de situatii, copilul poate ajunge sa vomite in timpul hranirii, sau chiar cand doar vede mancare. Unii parinti, nestiind din ce cauza copilul vomita, incearca sa trateze probleme cu medicamente. Astfel organismul copilului este supraincarcat cu medicamente si apar alte probleme - alergie la medicamente, inflamare a mucoasei gastrice.

Urmati aceste sfaturi pentru a va asigura ca micutul dumneavostra mananca bine:

  • Respectati un program de hranire al bebelusului. Nu dati copilului nimic de mancare in intervalul dintre mese, nici macar sucuri (mai ales sucuri dulci, precum cel de piersici sau cel de banane) sau apa. La masa, copilul va fi bucuros sa inceapa cu o mancare lichida.
  • Parintii trebuie sa fie calmi si rabdatori la masa si trebuie sa fie un exemplu pentru copil. Daca parintele nu poate fi calm si rabdator, la ce ne putem astepta din partea unui copil?
  • Daca micutul refuza sa manance cand este vremea mesei, sariti si dumneavoastra peste masa (fiti calmi si rabdatori, dupa cum am spus mai sus).
  • Faceti mancarea sa arate apetisant. Asezati masa frumos. Alegeti alimente pe placul copilului.
  • Nu lasati copilul sa stea la masa cand este agitat. Jucati un joc relaxant sau cititi-i o poveste timp de 10-15 minute pana cand se calmeaza.
  • Unii copii nu vor sa manance dimineata devreme daca parintii le ofera micul dejun imediat ce s-au trezit. Lasati copilul sa se trezeasca, sa se spele pe fata, sa se imbrace, si chiar sa se joace putin. Puteti sa ii oferiti micul dejun in doua transe unui astfel de copil. In prima faza, oferiti-i ceai sau compot imediat dupa ce s-a trezit. Putin mai tarziu, treceti la faza a doua si oferiti-i copilului ceva mai consistent. Cu cat copilul mananca micul dejun mai tarziu, cu atat trebuie amanat pranzul.
  • In zilele toride de vara, multi copii refuza sa manance. Vara ar trebui sa modificati putin programul de masa. In zilele foarte calde, in loc sa ii oferiti copilului cina, oferiti-i de doua ori micul dejun. La al doilea mic dejun puteti sa ii dati copilului iaurt, branza, fructe, suc.
  • In 80% din cazuri, copii cu probleme digestive prezinta urmatoarele simptome: febra, voma, diaree. Toate aceste simptome pot duce la rapida deshidratare a organismului. Trebuie sa va asigurati ca micutul primeste o cantitate suficienta de lichide pentru a preveni aceasta conditie medicala.
Bibliografie

http://www.baby-health.net/articles/366.html