Titlu

Eritemul fesier la copilul mic


Autor: Anda Sabau

Eritemul fesier este de fapt o dermatita care apare la nivelul epidermei. Pielea celor micise irita foarte usor in conctact cu scutecul si se pot inrosi sau pot avea chiar pustule destule de urate, depinde de caz. Acest lucru se intampla atunci cand funduletul bebelusului este in contact constant cu urina si fecalele, dar si cu materialul sintetic din scutec. Eritemul de scutec poate duce si la aparitia altor tipuri de bacterii (de pilda candida) iar cel mic se poate suprainfecta. Asadar, atentie mare atunci cand observati roseata la nivelul fesierului celui mci insotita de scaunefrecvente si o piele iritata.

Tratament

Este indicat sa spalati fundul celui mic folosind strict sapun si apa, dupa care sa il lasati dezbracat sa se usuce la temperatura camerei. Evitati sa il stergeti cu prosop, deoarece puteti inrautati eritemul. Ca si tratamente externe optati pentru creme antiseptice sau cele pe baza de zinc. Atentie! Evitati folosirea pudrei de talc, nu este indicata in acest caz.

Metode de prevenire:

  • schimbati scutecele imediat dupa ce cel mic a avut un scaun. Atunci cand micutul are diaree, trebuie sa mentineti o igiena foarte stricta.
  • Dupa fiecare scaun, cel mic trebuie spalat la sezut cu sapun si apa.
  • Dupa schimbarea scutecului, evitati sa il ungeti pe cel mic cu multe creme si lotiuni, pielea trebuie lasata sa respire.
  • Alegeti intotdeauna scutece de calitate, chiar daca acestea sunt mai costisitoare.
  • Cel putin 15 minute pe zi, pielea celui mic trebuie lasata sa respire, asadar asigurati-va ca in camera este o temepratura potrivita si lasati-l pe cel mic in funduletul gol.

Daca observati ca eritemul fesier nu dispare in 6 saptamani, daca se extinde si la nivelul membrelor si cel mic face febraeste cazul sa consultati un specialist.