Titlu

Ingrijirea dintilor


Autor: Anda Sabau

Spalarea pe dinti

Atunci cand celui mic ii iese primul dinte, trebuie sa te ocupi de igiena dentara. Este bine ca regulat sa ii masati gingiile pentru a permite si celorlalti dinti sa iasa mai usor. Invatati-l pe cel mic din timp cu periuta de dinti si cu pasta si explicati-i ce mult conteaza spalarea pe dinti in fiecare dimineata si seara. Acest proces de spalare pe dinti ar trebui sa inceapa dupa varsta de 3 anisori. Tineti cont ca periajul corect al dintilor trebuie sa dureze 3 minute. Aratati-le celor mici cum are loc un periaj corect si apoi supervizati-l de cateva ori pentru a observa procesul de periaj.

Cei mici trebuie sa adopte un periaj vertical pentru a curata cat mai bine suprafata dintelui, dar si spatiile interdentare si nu in ultimul rand pentru a activa circulatia parodentara. Asadar periuta trebuie tinuta vertical si incepeti de sus in jos la dintii superiori si de jos in sus pentru cei inferiori.Dupa perierea dintilor, clatiti gura de 3-4 ori.

Vizitele la dentist

Primele vizite la dentist au loc la varsta de 3 ani. Mai intai, cel mic trebuie familiarizat cu stomatologul, pentru a scapa de acea teama. Dupa varsta de 4 ani, vizitele trebuie sa fie regulate.

Cariile dentare

"Dinti de lapte" , adica primii dintisori se pot caria foarte usor. Aceste carii sunt extrem de neplacute si sunt transmisibile viitorilor dinti, care sunt si cei definitivi. La copii, cariile au o evolutie foarte rapida, asadar daca observati si cel mai mic punct negru pe dinte, spuneti-i stomatologului. Cu cat mai repede este tratata caria, cu atat mai bine pentru dantura celui mic. Daca dintele de lapte nu este tratat la timp, va trebui sa fie extras, lucru care poate duce la o crestere stramba a dintelelui definitiv .

Rolul alimentatiei

Alimentatia este foarte importanta pentru o dezvoltare cat mai armonioasa a dintilor. Cei mici au nevoie de calciu si vitamina D care sunt doua ingredinete cheie in a avea dinti rezistenti si sanatosi. Asadar asigurati-va ca cei mici isi iau aportul de calciu din: produse lactate, oua, legume verzi si fructele.

Vitamina D cunoscuta si ca "vitamina soarelui" este produsa si stocata de catre organism atunci cand acesta este expus la soare. Sursele alimentare bogate in vitamina D includ: lapte integral, unt si pestele. Copii pana in 18 luni trebuie sa primeasca vitamina D zilnic, iar cei pana la 15 ani doar in sezonul rece, deoarece acesta se asimileaza mai bine de catre organism. Asadar, daca respectati o dieta corecta si o igiena dentara adecvata, riscul de carii la cei mici va fi redus, iar acestia vor avea o dantura sanatoasa.