Titlu

Nutritia bebelusului sugar pana la 1 an


Autor: george

Conform studiilor de specialitate, in decursul primului an de viata sugarii isi tripleaza greutatea pe care au avut-o la nastere, in vreme ce lungimea creste cu pana la 50 de cm. In afara de aceasta uimitoare dezvoltare fizica sugarii se dezvolta pe plan social, emotional si psihologic. Pentru ca toate aceste modificari sa se produca intr-un ritm normal, alimentatia joaca un rol esential, bazele fiind puse de laptele matern.

Alimentatia sugarului pana la 4 luni

La aceasta varsta cea mai buna forma de alimentatie pentru micutul dumneavoastra este laptele matern, formula de lapte pentru sugari sau o combinatie intre cele doua. In plus, mamele ar trebui sa permita micutilor sa stabileasca ritmul si cantitatea de hrana pe care sa o consume. Astfel, in vreme ce unii dintre sugari vor cere hrana o data la 2 ore, altii vor dori sa manance la intervale de timp mai mari.

Alimentatia sugarului de la 4 la 6 luni

Conform medicilor specialisti aceasta este perioada in care in alimentatia sugarilor va fi introdusa progresiv hrana solida. Cu toate ca laptele matern sau formula de lapte pentru bebelusi raman componentele de baza in alimentatia acestora, hrana semi-solida este necesara incepand cu luna a sasea, astfel incat dezvoltarea organismului sa decurga in parametrii normali. Mai mult decat atat, la aceasta varsta bebelusul va poate arata ca ii este foame deschizand gura si indreptand capul spre lingura, sau dimpotriva isi poate exprima dezinteresul pentru un anumit tip de mancare intorcand capul in directia opusa. Atentie insa intrucat alimentatia in aceasta perioada trebuie sa vina in intampinarea nevoilor specifice varstei. In acest sens extrem de eficiente s-au dovedit alimentele imbogatite cu fier, urmate de vitaminele C si A. Pentru a adauga vitamina C in alimentatia copilului dumneavoastra este recomandat sa optati pentru mancaruri ca fructe sau legume pasate.

Odata cu introducerea hranei solide in alimentatie apare si riscul de manifestare a reactiilor alergice la diverse mancaruri. Pentru a putea depista in mod eficient care sunt alimentele care functioneaza ca factori alergeni asupra organismului nou-nascutului este recomandat sa introduceti cate un fel nou de mancare o data la 3 zile. Totodata, aceasta este perioada in care trebuie sa incepeti sa structurati obiceiurile alimentare ale micutului. De exemplu, la micul dejun puteti sa introduceti in locul laptelui matern cereale si fructe, masa care va fi servita impreuna cu restul familiei.

Necesarul de nutrienti pentru sugarii de 6 luni:

  • proteine - 13 grame;
  • fier - 6 miligrame;
  • calciu - 400 miligrame
  • vitamina C - 30 miligrame

Alimentatia sugarului cu varsta intre 6-9 luni

Daca sugarul dumneavoastra incepe sa primeasca hrana solida in aceasta perioada este bine sa urmati recomandarile prezentate mai sus. Daca insa micutul dumneavoastra este familiarizat cu fructele pasate si cerealele de la micut dejun, acesta este momentul introducerii alimentelor cu o consistenta mai mare. Din aceasta categorie fac parte saratelele, biscuitii si prajiturile. De asemenea, medicii specialisti sustin ca este extrem de importanta forma pe care o au aceste alimente, ele avand menirea nu numai de a potoli foamea sugarului, ci si de a stimula reflexul de a apuca.

Alimentatia sugarilor cu varsta de 9 pana la 12 luni

Ajuns la aceasta varsta sugarii detin capacitatea de a imita oamenii si lucrurile din mediul inconjurator. In ceea ce priveste alimentatia, in aceasta perioada este necesara suplimentarea cantitatii de proteine primita de micutul dumneavoastra, sub forma de carne macra, fiarta bine sau galbenus de ou faramitat. Astfel, la sfarsitul primului an de viata, sugarul dumneavoastra ar trebui sa poata manca aproximativ orice tip de alimentatie ca si o persoana adulta, atat timp cat consistenta si textura acestora este adaptata la capacitatea de digerare a micutului.Cel mai important lucru pe care trebuie sa il constientizeze orice parinte este faptul ca fiecare copil are propriul ritm de crestere. In consecinta nu trebuie sa va faceti probleme daca micutul dumneavoastra nu se incadreaza in clasificarea prezentata in acest articol.

Bibliografie

http://parenting.ivillage.com/baby/bnutrition/0,,40p9-5,00.html